2018. február 12., hétfő

LeLe Pons - Melissa de la Cruz: Éld túl a sulit!

LeLe Pons a Maxim Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvének apropóján beleshetünk, hogyan telnek egy internetes híresség gimnazista hétköznapjai. Tarts a Blogturné Klub bloggereivel, ismerd meg LeLe világát, és a turné végén nyerd meg a könyv egy példányát!

LeLe Pons-Melissa de la Cruz: Éld túl a sulit!
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2017.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Komáromy Zsófia
Téma, műfaj: young adult
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 272 oldal
Csillagérték: 4

Fülszöveg:
A kissé önbizalomhiányos Lele kétségbeesetten igyekszik jól teljesíteni az iskolában, esténként pedig az interneten próbálja kifejezni önmagát. Szellemes és aranyos kis videóit egyre többen nézik és követik. De amikor a szülei átíratják kis katolikus magániskolájából egy nagy, állami gimnáziumba Miamiban, Lele kilóg iskolatársai közül. Piszkálódás céltáblája lesz, egészen addig, amíg internetes hírneve egyik pillanatról a másikra a népszerűség csúcsára nem röpíti őt. Hamar belép az életébe egy új barátnő, egy új ellenlábas és egy új álompasi. Lele nagyon igyekszik megtenni minden tőle telhetőt, hogy egyensúlyban tartsa az iskolai életét a tanév során robbanásszerűen növekvő internetes hírnevével. Azonban most egészen új kihívásokkal kell szembenéznie: az állandó drámával, a kegyetlen klikkekkel, a váratlanul jött netes celebséggel. Mindeközben próbál a tanulásban is helytállni, hogy a szülei büszkék lehessenek rá. Ezt a bűbájos könyvet megtölti a dilis lelkesedés, ami Lelét a Vine legnépszerűbb sztárjává tette, és a történet bebizonyítja, hogy a középiskola igazi hullámvasút!
LeLe Pons

Dacára a többmilliós követésnek, filmszerepnek és népszerűségnek, még sosem hallottam LeLe Pons nevét. Ugyanakkor a fülszöveg felcsigázott, mert mégiscsak egy online díva születését helyezi fókuszba, mindezt pedig igaz történetre alapozva, egy nagyon érdekes életkori szakaszba, a tinédzser évekbe ágyazva – annak minden színével és fonákjával. Meg egyébként is: fiatalon népszerűvé és híressé válni nem egyszerű. S jelen esetben nem is ennek technikai megvalósítására gondolok, hanem elsősorban a hosszabb távú lelki következményeire. Amit persze nehéz megsaccolni, hiszen LeLe még mindig csak huszonegy éves.

LeLe Pons
A kötetbe lapozva kicsit meglepődtem, mert bár úgy éreztem, tisztában vagyok vele, hogy mire vállalkozom, az a fajta limonádé-érzés, ami a könyvből ömlött, nem volt igazán életszerű. Mintha random bekapcsoltam volna egy amerikai tini filmet, öribarikkal, klikkekkel és felszínes barátságok tömkelegével, s fülembe csengett, ahogy LeLe azt mondja: bizony, üdv a világomban! Csakhogy ez se perc alatt felhúzott egy sztereotíp falat a könyv és közém, s bár nyitott voltam rá, hogy ezeket a fenntartásokat a történet lebontsa, valamiért végig megvolt bennem az az érzés, hogy itt bizony a felszín alatti kéreghez egész biztosan nem nyúlunk. Ez nagyjából így is lett. A már megszokott panelek vezették a cselekményszálat: a kezdetben piszkált és bántott, majd az online „sikerek” hatására az iskolai közösségben is egyre népszerűbbé váló leányzó, akinek fejébe száll a dicsőség és hátat fordít a barátainak. Majd, mikor rájön, hogy ezek az emberek nem véletlenül voltak vele „sikerei” előtt, visszatér hozzájuk.

LeLe Pons
A sikert pedig nem véletlenül tettem idézőjelbe. Mi számít sikernek? A kattintások, követések és kedvelések száma? Nem akarok végletekbe esni, egy online karakternél, aki egészen fiatalon olyan népszerűségre tesz szert, amiből még meg is tud élni (sőt!), nyilván ezek az elsődleges prioritások, ezért készíti az újabb és újabb videókat, ezért aktív. De nekem még mindig kérdéses ez az egész. S mivel a könyvből úgy éreztem, nem sokat tudtam meg LeLe sikerének kulcsáról, kicsit elidőztem az instagram oldalán is. Összességében számomra inkább maga a jelenség az érdekes, mintsem a személyiség. Merthogy a személyiség elveszik egy ötlet, egy irányvonal mögött, és marad ugyanaz, mint amit a könyvben is éreztem: üres lufi. Az igyekezet megvan, sztereotípiákkal lép fel a sztereotípiák ellen, görbe tükröt mutat, olykor még vicces is. Nyilván, ez teljesen szubjektív és az ehhez a műfajhoz való hozzáállásom is alapvetően meghatározó, viszont ez a könyv szerintem pont arra lett volna hivatott, hogy megmutassa, ki lakozik a LeLe Pons-jelenség mögött, és ezt számomra nem sikerült prezentálnia. Mindeközben pedig nem tudok különösebben belekötni, az ifjúsági limonádék között megállja a helyét. Sem több, sem kevesebb.

Blogturné Klub


A turné állomásai

02.12. - Szembetűnő
02.14. - Dreamworld
02.16. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

A könyvhöz kapcsolódó játékunkban még több információt, érdekességet tudhattok meg LeLéről - amit kérdéseink alapján nektek kell majd felkutatnotok. Minden állomáson találtok majd egy-egy kérdést, a feladat, hogy a választ a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok. Játékra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Hány millió követője van jelenleg LeLének az instagramon?

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése