2015. június 29., hétfő

Jennifer Probst: Keresd az alkalmat

A Libri Kiadó jóvoltából jelent meg Jennifer Probst legújabb sorozatának első kötete, a Keresd az alkalmat. Probst neve ismerősen csenghet azok számára, akik olvasták a Milliárdosfeleségek sorozatát.


Jennifer Probst: Keresd az alkalmat
Sorozat: Keresd...(1)
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Téma, műfaj: chick lit
Fordította: Babits Péter
Oldalszám: 390 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
A három barátnő, Kate, Kennedy és Arylin párkereső ügynöksége nem csupán a lányok rátermettsége miatt egyre sikeresebb. Kate-nek különleges erő van a birtokában: amikor a szerelem lehetősége ott vibrál két ember közt a levegőben, ő azonnal megérzi. Egy napon beront hozzájuk Slade Montgomery, a kissé indulatos és döbbenetesen jóképű válóperes ügyvéd. A férfi meg akar győződni róla, hogy nem élnek vissza törékeny kishúga hiszékenységével, aki az ügynökség legújabb ügyfele. Kate rögtön az első pillanatban megérzi a jól ismert áramütést - ami kivételesen a saját érzelmeire figyelmezteti. Azonban másképp nem tudja meggyőzni a férfit arról, hogy nem csalók, minthogy felajánlja: megtalálják neki is álmai asszonyát.
Vajon sikerül megtartania a szükséges három lépés távolságot, hogy elvégezze a vállalt feladatot? Vagy annyi elégedett ügyfél után végre rátalálhat a szerelem?



Jennifer Probst világa eddig ismeretlen volt számomra, csakúgy, mint Milliárdosfeleségek című sorozata. Az írónő új irodalmi projektje azonban magával hozta a megismerkedés lehetőségét, a "Keresd..." sorozat első láncszeme pedig meggyőzött arról, hogy ez a lehetőség nem marad kihasználatlan.

"Fura dolog ez. (...) Ha önmagunkat sem vagyunk képesek szeretni, 
hogyan tehetnénk boldoggá mást?"  

Kaherine Heigl lenne
számomra
a tökéletes Kate
A fülszöveg alapján egy könnyed, fiatalos történetre számítottam, azonban - amit még pluszban kaptam tőle - teljesen más volt, mint amit vártam. Nem több, nem kevesebb: egy valódi és hamisíthatatlan amerikai limonádé! A helyszínt egy kedves kis város, Verily biztosítja, a történet karakterei pedig élnek, mozognak, csacsognak...igazi egyéniségek. Egészen meglepő a valósághű szereplők felvonulása. A középpontban a Társszerzők tulajdonosai: Kate, Kennedy és Arylin állnak. A három lány mellett a háttérben még kirajzolódik egy negyedik történetszál is, melynek csattanója - véleményem szerint - csak a sorozat végén kristályosodik majd ki. Az egész regényt átszövi az amerikai életérzés, a fiatalos lendület és a filmvilág hasonlatai. Ez utóbbit értsd úgy, hogy vannak kultikus filmek, melyek szó szerint említésre kerülnek, de akad jó pár olyan is, mely inkább az események folyamával mutat párhuzamot.

"Talán - de csak talán - nincs mindenkinek lelki társa. 
Talán - de csak talán - léteznek, akik egyedüllétre vannak kárhoztatva."

A Keresd az alkalmat Kate Seymour történetére fókuszál. Ő a Társszerzők "szerelmi biztosítéka", megérzi ugyanis a két ember közötti összetartó erő meglétét, illetve annak hiányát. Természetfeletti ereje családi örökség. Kate tipikusan az a leányzó, aki hisz a szerelem erejében. Épp ezért áll nagy kihívás előtt, mikor a menő válóperes ügyvéd, Slade Montgomery beállít az ügynökséghez. Slade-et nem szívszerelmének felkutatása ösztönzi, inkább húga, Jane megóvása a következő szerelmi csalódástól, s egyben a társkereső hókuszpókusz lebuktatása. A két szereplő totális ellentétet mutat, kettejük közös története igazán szövevényes és fordulatos - és természetesen: szenvedélytől sem mentes.

Matthew McConaugheynek
adnám Slade szerepét
Nem tudtam azonban elvonatkoztatni az amerikai limonádé-érzéstől. Ez persze nem baj, csupán annyiban befolyásolt, hogy már a regény elején elképzeltem a főszereplők életre hívóit a legújabb amerikai kasszasikerben. Be is pötyögöm ide, hátha felfedeznek, ha megfilmesítenék a sztorit (hihi). Kate karakterét Katherine Heiglre osztottam, míg Matthew McConaughey bújt Slade bőrébe. Ez utóbbit magam sem értem, mert a színészt nem tartom különösképp vonzónak. Bár igaz, ami igaz, Slade Montgomery személyisége sem igazán volt kedves számomra. Nem csak e két alakot "azonosítottam be", két szereplőt még mindenképp kiemelek, akik a legmeghatározóbbak voltak ebben a részben - s talán a többiben már nem lesznek dominánsak. 

Barbra Streisand
játszaná
Kate szexterapeuta anyját
Az egyik a Kate-nek természetfeletti képességet átadó, hippi életstílust folytató, szexterapeuta édesanya, aki kedvesen tolakodó megnyilvánulásaival igazán vidám pillanatokat okozott (s akarva-akaratlanul Barbra Streisand alakítása sejlett fel az "Apádra ütök"-ből). Az ő színre lépésekor gondolkodtam el egyébként azon, hogy  csak egy ügyes írói fogás lenne-e az anya karaktere (és minden más, korábban felfedezni vélt filmes párhuzam), vagy az eredetiség hiánya...mindenesetre bejött, mert jól szórakoztam.
Rockin' Robert
És ne feledkezzünk meg a kedvencemről, Robertről sem. Számomra ő a könyv főszereplője. Izgalmas, értelmes és humoros: sosem gondoltam, hogy egy pitbullban találom meg egy romantikus regény fénypontját! Noha, Probst a történet elején leszögezi, hogy a valósággal való egyezés csupán a véletlen műve, a kötet végén található linkre keresve megtaláltam Robertet! Félelmetes, de pont úgy néz ki, mint ahogy elképzeltem. Lehet, hogy rendezőnek kéne állnom?    

"Senki sem szemétdombra való, csak mert nem tökéletes."

A kötet erősségét (Roberten kívül) három tényezőben látom. Az elsőt a fentiekben már említettem: az események dinamizmusa és könnyed nyelvezete lehetővé tette, hogy ne lankadjon a figyelmem. Másrészt a többszempontú elbeszélés, hogy az eseményeket több szereplő nézőpontjából is megismerhetjük, szintén tetszett. Ehhez persze szükségeltetik az is, hogy a szereplők valódi és érdekes jellemek legyenek - és ez tagadhatatlanul meg is valósul. A harmadik pedig a párbeszédek szórakoztató volta. Imádtam Kate és Slade eszmecseréit, és alapvetően azokat a részeket, mikor Kate-nek szüksége volt éles eszére. A Keresd az alkalmat egy ígéretes sorozat kezdete tehát, melyből nem hiányzik a humor, a könnyedség, a szerelem és a szenvedély.

Blogturné Klub

probst_keresd_bann.jpg
A turné állomásai

06. 27. - Kristina blogja
06. 28. - Angelika blogja
06. 29. - Szembetűnő
07. 01. - Dreamworld
07. 02. - Insane Life
07. 03. - CBookks

Nyereményjáték

A Keresd az alkalmat hősnőjének, Kate-nek - saját bevallása szerint - akut vígjátékfüggősége van, s a regényben számos komédiát említenek. Hét állomásos játékunkban hét különböző, szórakoztató mozifilm magyar címét kell kitalálnotok a közreadott rövid jellemzések alapján. Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


A film, amire ezen az állomáson kíváncsiak vagyunk:

Ez a filmvígjáték a szőke nős viccek cáfolatként született 2001-ben. Címszerepét Reese Witherspoon alakította.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése