2017. február 9., csütörtök

Csapody Kinga–Nagy Boldizsár (szerk.): Az első

Nem egyszerű szavakat találni arra, amit az Elsőnek nevezhetünk. A különleges témáról tizenöt szerző mesélt, a Blogturné Klub bloggerei pedig bevállalták, hogy megteszik ők is. Kövessétek végig a bejegyzéseket, és persze nyerhettek is: a Menő Könyvek jóvoltából az antológia egy példányát.

Csapody Kinga-Nagy Boldizsár (szerk.): Az első
Megjelenés: 2016. február 8.
Kiadó: Menő Könyvek
Téma, műfaj: ifjúsági, antológia
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 220 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Legyen nagyon jó, vagy kevésbé, mindenki emlékszik AZ ELSŐ alkalomra. Amiről nem beszél senkinek. Vagy épp elmondja mindenkinek. Ami annyiféle történet, ahányan vagyunk. Milyen nehéz szavakat találni ARRA, amit nevezhetünk szexualitásnak, intimitásnak, csak olyan nehéz nem orvosian, nem gügyögve, vagy épp vulgárisan. Ami nem csak a testről szól, hanem az érzésekről is. És ami, valljuk be, igenis fontos és szép része az életnek. Tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában megmutatja ezt a sokféleséget. Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián,Tasnádi István szövegei egytől egyig olyan történetek, amiket garantáltan nem felejtünk el. Ahogyan AZ ELSŐT sem.


Egy kivillanó váll, egy fellibbenő szoknya. Voltak idők, mikor lényegében ennyi vált láthatóvá az erkölcsös leányzókból a nászéjszaka előtt az ifjak számára. Mikor a bál még mint ismerkedési fórum szerepelt a társasági események legelőkelőbb helyén, mikor ha egy férfi és egy nő egyedül sétálgatott, az már a közelgő frigy előjele volt (érdekes, hogy ez napjainkban is a pletykák alapját képezi). A konvenciók változnak. Hogy vannak-e általános érintkezési pontok? Kinek milyen az "első"? Ezt boncolgatja Az első...

Illusztráció
Az elsőben rögtön tizenöt alternatíva villan fel előttünk. Tizenöt egészen különböző, egyedi hang és történet. Alapvetően a színes alkotói névsor miatt érdekelt a gyűjtemény. Első pillantásra is érezhető volt, hogy gyakorlatilag bármilyen témát tesznek ezen alkotók elé, teljesen másként, más perspektívából fognak közelíteni a "feladathoz". Mert mindenki máshogy éli meg ugyanazt, máshogy gondolkodik ugyanarról. Valamiért mégsem érzem azt, hogy bármilyen diszharmónia, ellentét feszülne a könyvben. Nem akarja egyik sem megmondani a tutit, hogy csak úgy jó/rossz, ahogy ő gondolja, ahogy ő tette. Tapasztalatok vannak, élethelyzetek, amikből ki-ki magára ismerhet. Hiszen akárhogy is különböznek az élettörténetek, a látásmódok, vannak bizony olyan pontok, melyek univerzálisak, ha úgy tetszik.

Illusztráció
Gondolkoztam azon, hogy bocsátkozzam-e irodalmi értékelésbe, az antológia, a novella műfaji elemzésébe, végül arra jutottam, inkább az élményszerű beszámolót választom. Mármint szigorúan a kötetre fókuszálva. Nem mérlegelek, nem történetenként értékelek, hanem a komplex antológiáról írok - bár gyorsan hozzáteszem, az elkerülhetetlen, hogy egy-egy szerzőt kiemeljek, s megnevezzem a kedvenceimet. Jöjjön is mindjárt ez a kis szabályszegés! Bár a legtöbb szerzőtől már olvastam korábban, vagy legalábbis követem a munkásságukat, három író történetére különösen kíváncsi voltam: Nyáry Krisztián, Garaczi László és Kalapos Éva volt számomra a három legnagyobb húzónév, s végül valahogy úgy alakult, hogy az ő írásaik kaptak meg a legjobban, illetve hozzájuk még Dragomán György csatlakozott. Nyáry Krisztián Előszó helyett - előjáték az irodalomtörténettel c. szövegét egy az egyben bevinném egy irodalomórára, élvezetes és komplex áttekintésként tökéletes nyitánya a kötetnek (és egy irodalom órai beszélgetésnek is). Dragomán György Madarak c. rövid novellájának olvasása közben egyszerre éreztem harmóniát és ellentétet, mégis nagyon idilli hangulat vett körbe. Garaczi László: Mit üzen a szél? c. története idézte meg leginkább a kamaszkort számomra, játékos és pajkos novellára számítottam, és ennél talán még többet kaptam. Kalapos Éva Veronika Before-after c. novellájában pedig a két elbeszélős történetvezetést emelném ki.

Illusztráció
De huh, ahogy a bejegyzés írása közben a tartalomjegyzéket böngészve idézem vissza a novellákat, egyre inkább úgy tűnik, hogy bőven tudnám még folytatni a sort: a sznob, a mesterkélt, a bántalmazó, az őszinte, a komoly hangvételű...mintha még azok az írások is megragadtak volna, amiket annyira nem is szerettem. A novellákról külön-külön nem mondanék többet, az egész kötetről viszont annyit még mindenképp - már csak azért is, hogy hű maradjak magamhoz -, hihetetlenül szimpatikus, hogy a szerzők válogatásakor ennyire figyeltek a nemek arányára, ami nem csak, hogy példaértékű, de iránymutató is. Az irodalomra gondolva (néha azon túlgondolva is) hajlamosak vagyunk a nőre mint a szerelem tárgyára gondolni, aki csak várja, hogy lovagja megmentse, vagy épp megszerezze a legmegfelelőbb férfiút egy előnyös házasság reményében, esetleg bosszúszomjas némberként forrongjon (ez annak figyelembevételével, hogy az oktatás nagyjából ezt is közvetíti, nem olyan meglepő). Valahogy a női nézőpont "kifelejtődik". Nem jellemző a női példaképek megjelenése, a női élettörténetek bemutatása, a tapasztalatcsere. Mintha a változás útjára léptünk volna...

Ez az antológia nagyon betalált. Nem csak, hogy olyan témával áll a fiatalok elé, amivel viszonylag könnyen be lehet őket vonzani, hanem mindezt olyan jó stílusban, életközelien, színesen és egyedien teszi, ami nem csupán - ha úgy tetszik- , tanmeseként funkcionálhat, hanem felkeltheti az olvasási kedvet. Talán (távlatokban és optimistán gondolkozva) sokak számára közel hozza az irodalmat, megszakítja a szerzőközpontú kanonizáció sémáit - ami igazán ráférne már a hazai irodalomoktatásra (feltéve persze, ha olvasni szerető felnőtteket szeretne nevelni). Az antológiát lapozgatva, nagyon is el tudom képzelni, hogy aki ebben a kötetben találkozik először - szinte - akármelyik szerzővel, utána fog járni több művének is. Ha csak egy kis hógolyó indul el ezzel a hegy tetejéről, máris megérte.


Blogturné Klub



A turné állomásai

02.07. - Sorok között
02.09. - Szembetűnő
02.11. - Zakkant olvas
02.13. - Kelly & Lupi olvas

Nyereményjáték

Az elsőben 15 ismert szerző írásait olvashatjátok el. Vajon felismeritek képről a novellák íróit? Nos, a mostani játékunk során ez kiderül! Minden állomáson megtaláljátok egy író képét, a feladatotok pedig, hogy rájöjjetek, ki ő, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése