2016. június 10., péntek

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Újabb bűnügy Ambrózy báróval, ráadásul egy újabb történet, amit megtörtént események ihlettek! Természetesen mi sem hagyhatjuk ki, felderítjük az eseményeket. A Blogturné Klub öt bloggere június 10-én kerekedik a legújabb eset nyomába, és ti is játszhattok velünk.

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr
Sorozat: Ambrózy báró esetei (2,5)
Megjelenés: 2016. június 9.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: történelmi krimi
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 88 oldal
Csillagérték: legfelső polc

Fülszöveg:
1900 verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre. Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog? Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik! Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!














Nem vagyok sorozatfüggő. Vagy legalábbis: nem voltam. A magyar irodalom kortárs remekei közül sem sikerült sokáig olyat leemelnem a polcról, ami számomra bizonyította volna a maga remekét. Aztán jött egy könyv, egy sorozat, ami mindent megváltoztatott. A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából tavaly nyáron ismerkedtem meg az Ambrózy báró esetei trilógia első részével. Levett a lábamról. Valahol itt tört meg a "nem vagyok sorozatfüggő" kijelentés, türelmetlenül vártam ugyanis a folytatást, és ahogy megérkezett, rögtön ki is olvastam. Imádtam. Tessék elképzelni, mennyire örültem, mikor kiderült, hogy a trilógia kap egy feledik részt, könnyítve ezzel buzgó várakozásom a harmadik rész megjelenéséig.

Másik opció a borítóra
A két és feledik részében maga a főtörténet nem hömpölyög tovább. A Rudnay-gyilkosságok egy kicsiny fejezetébe térünk vissza, s derül fény arra, mi is történt abban a néhány napban, mikor Ambrózy Richárd elhagyta a villát. Izgalomban és talányban persze most sincs hiány: gyilkosság, szellemek, titkok és titkolózások. Mi történhetett a perzsa sahhal a Hungária nagyszállóban, és miért rendelnek el azonnali hírzárlatot? Rátermett bárónk, Ambrózy Richárd kap felkérést a bűntény felderítésére, nyomozását pedig egy hasonlóan rátermett hölgy, Mili kisasszony segíti, aki kijátszva a szálló biztonsági rendszerét, ismét bizonyítani akarja - és talán nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom: tudja is - a mogorva báró szemében: ő bizony tökéletesen megállja a helyét egyenrangú társként.

Hihetetlen, de Böszörményi Gyula el tudja érni, hogy a kötet első szavaitól beleilleszkedjek a történetbe, felvegyem azt a derűs hangulatot, ami egyébként az eddigi két rész esetében is áthatott (ami - tekintve, hogy krimiről beszélünk - talán egy cseppet meglepő is lehet, de ha ismerjük a történetet, akkor bizony mégsem). A Beretva és tőr elején Mili kisasszony és Vámbéry Ármin igazán szórakoztató találkozásának lehetünk tanúi. Az ok azonban, ami miatt a híres orientalista felkeresi Ambrózyt, a legkevésbé sem vicces. Noha ezt a kicsit sem vicces okot jó sokáig mi, sőt, Ambrózy báró sem ismeri pontosan. Ejnye! Ehhez képest a bűntény szálait bárónk villámtempóban kibogozza - rögtön tegyük hozzá: ebből Mili kisasszony is vastagon kiveszi részét! A leleplezés pedig a kötet talán legszórakoztatóbb része - és nem mintha állandóan ismételgetni szeretném magam, de mindehhez Mili narrációja és kommentárjai is elengedhetetlenek. Nem is tudom, kedveltem-e már főhősnőt valaha ennyire!

"Az én imént még boldog karácsony esti, csomagbontó gyermeknek tűnő báróm hirtelen
visszaváltozott eredeti valójába, vagyis mosolytalan, feszült és karót nyelt lett."

A trilógia harmadik részének borítója
Ismét csodaszép
A Beretva és tőr megint telitalálat: a történetben nem csak a nyomozósdi, hanem a társadalomtörténeti-történelmi környezet is teljesen leköt, elvarázsol. Ahogy eddig, úgy itt is feltűnnek a századforduló híres magyarjai, kezdve a már említett Vámbéry Ármintól Széll Kálmánig. Ráadásul, ők nem csupán említésre kerülnek az oldalakon, hanem két főhősünk nézőpontjából abszolút meg is elevenednek. Vámbéryval kapcsolatban például iszonyatosan érdekesnek tartottam, hogy Ambrózy és Mili mennyire máshogy tekint rá. Mindketten ismerik munkásságát, a török-magyar nyelvrokonság felderítésével kapcsolatos kutatásait, nyelvismeretét, és mindketten tisztelettel viseltetnek iránta, mégis Mili már "bácsiként" tekint rá (persze, nyilván ez valahol érthető, hiszen ekkoriban már jócskán hetven közelében járt). És azt írom: ekkoriban. Mintha tényleg egy 20. század elején írt regényről beszélnék. Annyira tűpontos, annyira hiteles, annyira jól vegyíti a valós eseményeket a fikcióval!

Két aprócska dolgot azonban meg kell említenem. Az egyik a történet rövidsége: annyira, de annyira szívesen olvastam volna még! Ezzel persze inkább saját mohóságomat bizonyítottam, hiszen két és feledik részként mint kisregény abszolút megállja a helyét (esetleg szívesen olvasnék egy két és háromnegyedik, három és egynegyedik, három és feledik...részt is - mondtam, hogy mohó vagyok). A másik a már megszokott lábjegyzetek hiánya, bár tudom-tudom, erre is megkapjuk a választ a könyv végén, ezúton is köszönet érte! És természetesen: az élményért!


Blogturné Klub





A turné állomásai

06.10. - Szembetűnő
06.13. - Zakkant olvas
06.16. - Dreamworld

Nyereményjáték

Ismét lehetőségetek van rá, hogy a Blogturné Klubbal könyvet nyerjetek! Két példányt sorsolunk ki a helyes megfejtők között. És hogy mit kell megfejteni? Minden állomáson egy híres nyomozópárosról találtok képeket. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy beírjátok a páros mindkét tagjának nevét a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba. (Ne aggódjatok, nem leszünk túl szigorúak, ami a vezetéknév vagy csak keresztnév dolgot illeti, a lényeg, hogy egyértelmű legyen, melyik páros.)

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése