2015. július 17., péntek

Bikali Nyári Fesztivál - János vitéz

Az idei Bikali Nyári Fesztiválon
a János vitézt nézheti meg a közönség
Az utóbbi két nyáron minden júliusi szombaton (és még néhány augusztusin is) felcsendült egy-egy olyan dal itt, Bikalon, melyet - mivel széljárástól függően a falu minden szegletébe elértek hangjai -a "nyár slágerének" neveztem el. 2013-ban ilyen volt az "Egy végvári hős..." kezdetű szerzemény (a linken 1:29-től hallható), mely a Nemzeti Lovas Színház Mátyás, az igazságos darabjának egyik betétdala (nem mellesleg, a darab ősbemutatójára is Bikalon került sor). És ilyen volt a tavalyi Dózsa György, a nép fia c. előadás Bordala. Mindkettőt imádtam, és mindkét előadást többször is megnéztem. Idén pedig a János vitézzel kapcsolatos színházi és irodalmi élményeimet frissíthettem fel, a július 4-i, első előadáson.

Saját fotó az idei első előadásról

Az alábbiakban jöjjön hát egy kis szemezgetés abból, amiért nyáron még legalább egyszer szeretném megnézni a János vitézt, s amiért szerintem érdemes ellátogatni az elkövetkező előadások egyikére - vagy mindegyikére.

János vitéz szerepében Pintér Tibor
Fotó: Puchner Birtok
Előrebocsájtom, hogy csak egy szimpla néző vagyok a közönség soraiból, és igyekszem a pozitív pontokat kiemelni az általam látottakból. Tegyük hozzá: nincs túl nehéz dolgom. Petőfi klasszikusát a Nemzeti Lovas Színház, a Sziget Színház és a Bikali Puchner Birtok előadásában, Kacsóh Pongrác közismert zenéjével, Pintér Tibor rendezésében tekintheti meg a közönség, július utolsó két, és augusztus első két szombatján. A történetet talán nem kell különösebben ismertetnem, s azt gondolom, rengetegen vannak olyanok is, akiknek már volt szerencséjük színházi előadásként is megtekinteni a darabot. A dalok szintén nem szorulnak bemutatásra. Mindössze azon gondolkodom, melyik lenne az a sok, szíveknek kedves dal közül, melyre az idei év "nyár slágere" címet aggatnám...

Bagó szerepében Buch Tibor
Fotó: Puchner Birtok
Térjünk át a szereplőkre, közülük is két abszolút kedvencemre! Egyikük rögtön az elején feltűnik a színen, ő Buch Tibor, aki az előző évek előadásaihoz képest, most egy sokkal mókásabb, ugyanakkor (a szokásokhoz híven) roppant emberi és mélyen érző karaktert játszik - és külön kiemelendő (megcáfolva ezzel az iménti félmondatom), hogy számomra ő nem szerepet játszik, hanem tökéletesen átadja az adott figurából kihozható maximumot. Ezért is kedvelem őt annyira. 
Papadimitriu Athina és Sárközi György
Fotó: Puchner Birtok

Másik kedvencem, Papadimitriu Athina. Az ő alakítása volt nekem az előadás fénypontja, és azt hiszem, még sosem szerettem ennyire a gonosz mostohát, mint itt. A humorbomba elsősorban az ő kezében van, és - vigyázat! -nem fél használni. 

Hogy mitől különlegesebb ez az előadás, mint az eddigi János vitézek? Nos, amellett, hogy Bikalon is látható (hihi), a vizuális elemek lenyűgözőek. A díszlet varázslatos, s a második felvonásban a fényjátékok segítségével megelevenedik előttünk a vadregényes táj, és persze, Tündérország - ennél a résznél, Iluska megjelenésekor akaratlanul is felsejlett előttem a Swing c. film egy jelenete, melyben Törőcsik Mari énekel. Csak itt picit más jelentősége van a tollas táncosoknak.

És persze, ne feledkezzünk el arról sem, hogy lovas előadásról van szó, így nem szűkölködik különféle szórakoztató és elképesztő mutatványokban sem. Az élménybirtok lovasai is kitesznek magukért, hiszen nem csupán lovas, hanem színészi képességeiket is megcsillogtatják, és - ahogy ezt már a színház előadásaitól megszokhattuk - a humor is prioritást élvez. 

A János vitéz kikapcsol a hétköznapok nyüzsijéből, s szombat esténként kiváló szórakozási lehetőséget biztosít kicsiknek és nagyoknak, a család minden generációjának. 

Az előadásokkal és belépőjegyekkel kapcsolatos információkat megtalálhatod az Élménybirtok honlapján, ha ide kattintasz. Az előadások minden esetben este nyolc órakor kezdődnek. Az előadás vendégeinek egészségügyi biztosítását a Medicalcar csapata végzi. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése