2024. augusztus 26., hétfő

Serena Valentino: Sohaország mindörökké

Mindig kell egy gonosz kalóz. Minden mesének kell, hogy legyen egy gonosza. De hogy váltak igazából gonosszá? Ez valami eleve elrendelt dolog, vagy a körülmények összjátéka, esetleg mindkettő? A Disney-mesék gonosztevői olykor-olykor mégsem olyan gonoszak? Tudjuk, hogy a jónak kell győzedelmeskednie, de vajon tényleg a jő a jó?

Serena Valentino: Sohaország mindörökké
Sorozat: Gonosztevők (9)
Manó Könyvek, 2024, 208 oldal
Fordította: Halmai Gergely
Csillagérték: 8

Serena Valentino Gonosztevők-sorozatát amiatt is kedvelem különösen, mert a jól ismert történetek egy másik vetületét próbálja meg feltárni. Az eddig megjelent történetek közül immár a harmadikkal ismerkedhettem meg, s bár továbbra is Szörnyella története vezet toronymagasan, azóta is mindig ugyanakkora lelkesedéssel vetem bele magam egy újabb gonosztevő megismerésébe.



A széria kilencedik részével ráadásul – mondhatni – megérkeztem a Disney azon gyöngyszeméhez, melynek üzenetét sosem szabadna elfelednünk, néha mégis elmulasztunk gondolni rá. A gyermeki lélek megőrzéséhez. Tudom, kis túlzással az összes klasszikusról elmondhatnám (és néha el is mondom), hogy ez az igazi kedvencem, de egyrészt egyet egyébként sem tudnék megnevezni, másrészt a Pán Péter tényleg kicsit magasabban helyezkedik el a kedvenceim polcán (már majdnem a 101 kiskutya mellett). S nem hiszem, hogy ehhez az is hozzájárul, hogy ez a történet azok közé tartozik, amelyet előszeretettel vesz elő a film- és mesevilág, s nem csupán a főszereplő, hanem az olyan mellékszereplők is fókuszba léphetnek, mint Csingiling vagy Hook kapitány. S ha már Hook kapitány, Valentino meséje nyilván az ő történetére összpontosít.

A Sohaország mindörökké egy kisfiúról szól. Egy kisfiúról, aki az álmait kergeti, és mindent megtesz, hogy elérje azokat. A kis Jamesnek, aki egy jó családból származó úrfi, egy nap nyoma vész. A család kétségbeesetten keresi, miközben a kisfiú egy csodálatos helyre kerül, ahol mindenki örökké gyermek maradhat és boldogan játszhat. Van azonban egy szabály, ami alapján James visszakerül családjához. A Sohaországba vezető út pedig homályba vész. James azonban elhatározza, hogy visszatér. Kalóz lesz Sohaországban. Jó neveltetése ellenére, felcseperedve kalóznak áll. Mindent megtanul, amire ehhez a mesterséghez szüksége van, s a szerencse úgy hozza, hogy a tengerek legnagyobb kalóza mellé szegődhet egykori inasával. A történet így tulajdonképpen három részre osztható. Az elsőben megismerhetjük James Sohaország-élményét és gyermekkorát. A másodikban egy nagy adag kalandsorozatban lehet részünk a tengeren, míg a harmadikban végre visszatérhetünk Sohaországba, ahol közel sem olyan kalandok várnak a ketyegő krokodiltól megbolonduló kalózunkra, mint azt várta volna.

Hook kapitány története, mindannak ellenére, hogy kalandos és olvasmányos történet, mégis szomorú. Egy kicsit szól arról, hogy milyen lehet kiközösített gyermeknek lenni. Egy kicsit bemutatja azt, hogy ezt hogyan lehet előnyünkre fordítani – és aztán azt is, hogy hogyan keríthet hatalmába a megcsalt reménység. Mindannyian tudjuk, hogy Hook kapitány felnőttként már nem lehet Elveszett Fiú, gonosztevőként viszont egészen mulatságos figura. Valahol belül talán mégis elveszett az a fiú.

A Sohaország mindörökké tökéletesen illeszkedik a sorozatba, mely újabb gonosztevőt helyez érdekes, elgondolkodtató megvilágításba. Ráadásul, szerintem az egyik legmókásabb gonosztevőét, aki inasostul, ketyegő krokodilostul (akiről ráadásul az is kiderül, kinek az órájától ketyeg) talán a legtöbb vidám percet okozza a gonosztevők közül. Mindazonáltal a történet mérlegelésre késztet, hogy vajon tényleg boldogok lehetünk, ha egy olyan álmot kergetünk, amibe már nem férünk bele – ami kevesebb, mint amit önmagunkból kihozhatunk. Az elbeszélés számomra kevéssé befogadható vagy izgalmas epizódjai Számtalan Királyság lakói, a kattant nővérek – az ő szerepüket olykor érdektelennek és túlírtnak gondoltam, talán amiatt is, mert Hook kapitányból akartam még többet. Jól megalkotott gonosztevő lett, no. A sorozat kedvelő szerintem ezt a részt is szeretni fogják, s persze a Pán Péter-függőknek is ajánlott olvasmány. Alig várom, hogy megismerjem a következő Gonosztevőt!



Blogturné Klub


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Serena Valentino Gonosztevők c. sorozatának kilencedik része, a Sohaország mindörökké. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Hook kapitány, a kelletlen kalóz felemelkedésének és bukásának történetét. Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.



A turné állomásai



08.24. Csak olvass!
08.26. Szembetűnő
08.27. Dreamworld
08.28. Utószó


Nyereményjáték



Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint Hook kapitányé? Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos filmben, sorozatban láthattuk már a rettegett kalózt felbukkanni. Így hát minden állomáson láthattok egy Hook kapitányról készült képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karaktert megformáló vagy annak hangját adó színész nevét, és a film/sorozat címét! Ügyességeteket dupla pontokkal jutalmazzuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése