2024. augusztus 19., hétfő

Holly Gramazio: Férjek

Padlásról potyogó férjek. Úgy tűnik, a nyár egy picit a szingliséget és annak váratlan, gyökeres fordulatait érinti – már, ami a könyveket illeti. Nemrégiben V. Kiss Orsolya Minden félresikerült randi című könyvét ajánlottam a figyelmetekbe, melyben egy fiatal nő életébe váratlanul betoppannak még meg nem született gyermekei azzal a kéréssel, hogy keresse meg az apjukat.

Holly Gramazio: Férjek
Athenaeum, 2024, 432 oldal
Fordította: Szieberth Ádám
Csillagérték: 8

Holly Gramazio pedig a társkeresés egy másik vetületének játékára hívja meg az olvasót. Mi történik akkor, ha egy egyedülálló, harmincas évei elején járó nő egyszer csak arra ér haza, hogy egy férj várja otthon. Az ő férje. S mi van akkor, ha ezt követően csak a férj ténye az állandó, a személye viszont folyton változik?

A Férjek egy tikkadt júliusi délutánon érkezett meg hozzám, mikor gyakorlatilag az is különös erőfeszítést igényelt, hogy a futárt a kapuban várjam. Nem mondom, hogy nem jött jókor: épp egy hűsítő limonádéra vágytam (és arra, hogy ehhez ne kelljen felmennem a hűtetlen emeleti könyvtáramba). Így esett, hogy Holly Gramazio humoros romantikusába azon nyomban belekezdtem, amint kicsomagoltam – és még ugyanazon a délutánon a végére is jártam a padlás rejtélyének. Hogy mindez mit is jelent pontosan, nyomban utánajárunk – hiszen a gyors haladás nyilván nem feltétlenül takar kirobbanó sztorit.

A történet maga egyébként nem is feltétlenül kirobbanó, de – hogy tovább fűzzem az előbbi gondolatmenetet – ez pedig nem kifejezett feltétele egy könnyed kikapcsolódásnak. De térjünk végre a lényegre. Gramazio regényének felütésében megismerkedünk a harmincas éveiben járó Laurennel, aki kifejezetten élvezi a szinglilét előnyeit. Azon az estén, mikor mellé szegődünk, épp egy buliból tér haza, nyilván kissé kapatosan. A lakása mintha kissé átalakult volna, de talán csak az alkohol hatása. A következő pillanatban azonban felbukkan egy ismeretlen alak. Ki lehet ő? Bizony, Lauren férje – akinek kiléte teljesen ismeretlen Lauren előtt. A nő kisvártatva felhívja a barátait, a testvérét, beszél a szomszédaival, s kiderül: egyedül ő nem ismeri a titokzatos idegent. De honnan csöppent Lauren lakásába? Persze, erre is hamarosan fény derül: a padlás az oka mindennek! Ha egy férj eltűnik a padlásfeljárón, a következő pillanatban egy teljesen új jelenik meg a lépcsőn lefelé. Ezek után talán nem is csodálkoztok, miért akartam végighaladni a történettel, mielőtt az emeletre igyekeztem volna egy új olvasmányért, ugye?!

A napok és a férjek telnek-múlnak. Az ellenszenves fickóknak Lauren gyorsan talál valami elintéznivalót a padláson – egy szimpatikus újabb arc reményében. Ahogy váltakoznak a férjek, egyre érthetetlenebbé válik a történet, ráadásul a férjek többsége többször átkeretezi nemcsak Lauren mindennapjait, hanem az ismerőseiét és a testvéréét is. Ezek hol mókás, hol kifejezetten megrázó utózöngét kapnak. A padlás rejtélye sokáig marad homályban, mígnem egyszer egy olyan férj bukkan fel, aki maga is olyan férj, aki tudja magáról, hogy hol itt, hol ott bukkan fel. Vajon ő lesz az igazi? Lesz-e egyáltalán igazi?

Holly Gramazio könyve – amellett, hogy könnyed, hol humoros, hol tragikomikus, hol leül, hol szárnyal – görbe tükröt is mutat. Hogy kiderül-e valaha is a padlás titka, tulajdonképpen tökéletesen mindegy. A lényeg talán inkább az emberi kapcsolatokban rejlik. A párhuzamos valóságokban. A „mi lett volna, ha…?” felütésekben. Ezekre irányul, ezekre fut ki a cselekménysor mutatója. Hogyan tekintünk a társunkra, az emberi kapcsolatainkra? Egyszerűen elsétálunk valaki mellett, ha az első percben nem érkezik meg a szikra? Feladjuk-e magunkat valaki más miatt – mondjuk egy kényelmes élet reményében? Tönkretesszük-e barátságainkat egy cseppnyi mámorért? Merünk-e lépni, ha egy kapcsolat árt? S ha megtaláltuk a tökéletest, próbát teszünk-e egy még annál is jobb reményében? Szóval, Gramazio könyve gondolatébresztő, fontos görbe tükör hűsítő limonádéba csomagolva. Nem direkten fagyaszt, óvatosan adagol, néha egy-egy ribizli megakad a szívószálban. És milyen jó, hogy ilyen.


Blogturné Klub


Mi történik akkor, ha egy harmincas éveiben járó szingli nő lakásában egyszeriben csak feltűnik egy férj? Az ő férje. S mi van, ha a férj ténye állandó, a személye azonban változik? Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, s járj utána Holly Gramazio vicces romantikus történetének. Ráadásul, ha a turnéval tartasz, játékunkon megnyerheted a könyv egy példányát az Athenaeum Kiadó felajánlásában!




A turné állomásai



08.19. Szembetűnő
08.21. Betonka szerint a világ...
08.23. Könyv és más
08.25. Spirit Bliss Sárga könyves út


Nyereményjáték



A történethez kapcsolódóan az Athenaeum kiadványai közül szemezgetünk. Minden bejegyzésben elrejtettünk egy-egy könyvet egy olyan szó alatt, ami szorosan kapcsolódik a Férjek történetéhez. Kattintsatok a szóra, s az alatta rejtőző könyv címét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése