2024. augusztus 18., vasárnap

Richard Armitage: Genf

Thriller Svájcban. Kár volna tagadni, hogy bár már régóta beérett az olvasói igényem egy jó kis thrillerre, a Genfre azért mégiscsak a szerző miatti kíváncsiságom miatt böktem rá. Richard Armitage színészi játékát nagyon kedvelem (szigorúan a játékról van szó, természetesen), s bár sokféle szerepben láthattuk már, az én szívembe Elizabeth Gaskell Észak és Dél című regényének adaptációjával véste be magát.

Richard Armitage: Genf
General Press Kiadó, 2024, 264 oldal
Fordította: Szieberth Ádám
Csillagérték: 9

Azt is rögtön hozzá kell tennem, hogy magától értetődően mindig mindenféle sztereotípiát és fenntartást vonz magával, ha egy színész (vagy bárki, aki másféle téren tevékenykedett korábban), írói pályára lép. Az mindazonáltal nagyon szimpatikus volt számomra, hogy – a döntő többséggel ellentétben – Armitage nem egy önéletrajzi kötetben beszél saját magáról, hanem rögtön egy thrillerbe vetette bele magát (s csak remélni tudom, hogy nem saját magáról mesél benne).



A Genf története egy Nobel-díjas tudósnőt emel a középpontba, aki ugyan visszavonultan él, s egyre inkább gyötörni kezdik az Alzheimer tünetei, egy nagynevű cég szeretné magának megnyerni, s maga mellé állítani egy korszakos orvostudományi újítás promotálásához, de legalábbis tudományos támogatásához. Az alaphelyzet tehát ez: Sarah Collier mellé egy agyvizsgálat közben szegődünk. Az eredményekre még valamennyit várni kell – annak ellenére is, hogy férje neurológusként dolgozik a kórházban. Daniel rábírja feleségét, hogy a nő minden ellenérzése ellenére fogadja el a svájci konferencia felkérését, s utazzanak el együtt Genfbe. A konferencia a maga pompájával együtt szürreális és delíriumos epizódokat sző Sarah életébe. A hazájából száműzött orosz sofőr, a befektetők sokasága, a Neurocell feje és annak ügyintézője, no és a Daniel, a férj: kiben bízhat meg Sarah, ha őt magát is egyre ködösebb képzetek gyötrik?

A Genf története nagyon klasszul építkezik. Az első fejezetek akkurátusan alapoznak meg egy egyre fordulatosabbá váló thriller elbeszélésének. Tudjuk, hogy Sarah végül megkapja az Alzheimer-diagnózisát, az események előrehaladtával mégis érződik, hogy valami nincs rendjén. A ködképek egyre nagyobb cikkcakkokat rajzolnak, interjúról interjúra járunk, a Sarah körüli személyek is mintha egyre kiszámíthatatlanabbá válnának, hamarosan pedig valahogy mégis az tűnik valószerűnek, ami addig képtelenségnek látszott. Mindezt pedig körbeveszik a svájci lankák, a hófödte hegyek, melyek egyre baljósabban zárják körül az eseménysort. Az a helyzet, hogy a Genf vitt magával, nem akartam kiszállni, tudni akartam, hogy jók-e a megérzéseim, hogy milyen galádságok kerülnek napfényre. És a legjobb mindebben? Hogy nem kellett csalódnom.

Armitage nagyon jó mesélő, képszerűen és nagyon olvasmányos formában jeleníti meg az eseményeket, így abszolút szemlélői lehetünk az epizódoknak. A karakterek pont annyira sematikusak, amennyire kell, így nagyjából sejtehtjük, hogy mire számíthatunk tőlük (és nem is igen lépik át a rájuk szabott szerepet). A regény második fele egyre több fordulatot, elejtett információt tartalmaz, ennek köszönhetően pedig az addigi megérzéseink bizonyságra találnak. A fordulatok sok esetben kiszámíthatók, s inkább a mélységük az, ami olykor meghökkentő lehet, nem a puszta tényük. A gyakorlott thriller olvasóknak csemege, az olyan, a műfaj vidékére viszonylag ritkábban tévedő olvasónak, mint én pedig egészen lebilincselő kikapcsolódás lehet Armitage debütáló könyve. Ha lehűlnél picit a kánikulában, a Genf jó választás lehet. Kíváncsian várom a szerző további történeteit.


Blogturné Klub


A híres angol színész, Richard Armitage első regénye a Genf, amit a General Press Kiadó jelentetett meg magyarul. A fordulatos krimi nemcsak a festői Svájcba kalauzol minket, de nagyon jó képet ad a modern tudományos világ felépítéséről és a benne dolgozó, gyakran egymás ellen harcoló erőkről. Ha részt vesztek a turnén és játszotok a bloggereinkkel, akkor megnyerhetitek a kiadó által felajánlott, fordulatokban gazdag regényt is.




A turné állomásai


08.14. Olvasónapló
08.16. Könyv és más
08.18. Szembetűnő

Nyereményjáték



Richard Armitage-t elsősorban színészként ismerjük, úgyhogy mostani játékunkban a filmjeiből találtok részletet. A Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a képen szereplő film címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése