2024. szeptember 11., szerda

3 könyv, amiért érdemes a Trend Kiadótól olvasnod

Valahogy úgy van ez, hogy még mindig (újra)tanulom a könyves blogger létet. A trendeket, az olvasói igényeket, a piac és a blog működését – mindemellett pedig a saját olvasói igényeimet is. Bizony, mikor egy-két évre kiesel abból, hogy napról napra, hétről hétre megteremted az olvasásra mint kikapcsolódásra, töltekezésre szánt időt, akkor elsőre elég mélynek tűnhet a sekély víz is a könyvtengerben. 
A saját igények megtalálása a nagy tengerben koránt sem egyszerű. Ma már el tudok engedni zsánereket, mert nem szórakoztatnak vagy nem gondolkodtatnak el, újjal pedig talán kicsit óvatosabb vagyok. De miért is ez a hosszas felvezetés? Nos, mert idén bebizonyosodott (ismét), hogy nyitottnak lenni jó választás. A Trend Kiadó erre tökéletes példa, hiszen a Móra Könyvkiadó felnőtteknek szóló kiadványokra specializált kiadója kiegyenlítetten hozza a magyar olvasók számára a jobbnál jobb könyveket. Teljesen biztos vagyok benne, hogy az év végi leltáramba is bekerül a kiadó és szinte minden könyv, amit olvastam tőlük és/vagy melynek Müller Péter alkotott borítót (ja igen, arra is rájöttem, hogy lehet kedvenc borítótervezője is az olvasónak!) Annyi bizonyos, hogy az alábbi három könyvet jó szívvel jánlom olvasásra!

Mikor a mese, az irodalom és a művészet összeforr

Mészöly Ágnes: Nap aranya, Hold ezüstje
Trend Kiadó, 2023, 104 oldal


Fülszöveg:
Áldás vagy átok, ha valaki érti, mit mond a szél? Milyen sors vár arra, aki a Nap aranyára és a Hold ezüstjére vágyik? Boldog életet élhet, aki soha nem néz szembe a sötétséggel? Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették.


Lüktető 20. századi éjszakák

Mártonffy András: 11 éjszaka
Trend Kiadó, 2024, 320 oldal

Fülszöveg:
A rendszerváltás elbizonytalanító időszakában az önkormányzattól kijáró gondozó, Győző elrabolja a kilencvenéves Kamillát, mivel mindennél jobban vágyik egy biztonságot jelentő, „igazi” nagymamára. A sokat látott öregasszony gyorsan alkalmazkodik a helyzethez, hiszen nemcsak saját életének pusztító traumáit és a század nagy háborúit vészelte át, hanem a tragikus sorsú Brenner József (Csáth Géza) egykori tanítványaként már nagyon fiatalon szembesült az élet dermesztő oldalával. Kamilla tíz éjszakán keresztül kénytelen mesélni a mentális problémákkal küszködő Győzőnek, akit lassan maguk alá gyűrnek az egyre riasztóbbá váló történetek. Mártonffy András második regényében egy különös „párbaj” szemtanúi lehetünk gondozó és gondozottja között: csatározásuk során a 20. század tébolyult valósága összemosódik a mesék bizarr világával.

Ellopható-e a Nobel-díj?

Cyril Gely: Hasadás
Trend Kiadó, 2024, 208 oldal
Fordította: Pacskovszky Zsolt

Fülszöveg:
1946. december 10., Stockholm
Otto Hahn német kémikus a Nobel-díjat készül átvenni a maghasadás felfedezéséért. Gyomorfájás kínozza. Tudja, hogy még a ceremónia előtt fel fogja keresni szállodai lakosztályában Lise Meitner osztrák fizikus, akivel harminc éven át szoros munkakapcsolatban és barátságban álltak. Meitner származása miatt 1938-ban Svédországba menekült a náci Németországból, de egy ideig még napi szinten leveleztek. Bár az uránhasadásra vonatkozó felfedezésüket közösen tették, egyedül Otto Hahn részesül elismerésben. Képes-e a két tudós a díjátadóig megérteni a másik igazságát és szembenézni saját múltbeli döntéseivel? Cyril Gely francia forgatókönyv- és drámaíró regényének színdarabváltozatát A díj címmel Magyarországon is bemutatták. Cyril Gely francia szerző regényéből színdarab is készült, amelyet A Díj címmel Magyarországon is bemutattak.


Blogturné Klub


El lehet-e lopni a Nobel-díjat? Képes-e egyetlen ember megváltoztatni mindent, amit az atomról korábban tudni vélt a tudomány? Cyril Gely kisregénye az 1940-es évekbe repíti az olvasót, arra a napra, amikor Otto Hahn szobájába betoppan a múlt. Azon a decemberi napon, melyen épp a Nobel-díjat készül átvenni Stockholmban. Tartsatok a Blogturné Klub két bloggerével, ismerjétek meg a Trend Kiadó gondozásában megjelent Hasadást, s a turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát a Kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


09. 07. Könyv és más
09. 09. Szembetűnő
09. 11. Szembetűnő extra


Nyereményjáték



A könyvhöz kapcsolódóan a női Nobel-díjasok nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy rövid életrajzi leírást, a feladatotok pedig, hogy a Nobel-díjas tudós vagy alkotó nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

1858-ban született svéd írónő, aki nemzetközi sikert a Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című gyermekkönyvével ért el. 1909-ben ő volt az első nő, aki irodalmi Nobel-díjban részesült. a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése