2016. december 13., kedd

Szaszkó Gabriella: Maradj velem!

A Maxim Könyvkiadó regényei méltán népszerűek az olvasók körében, az egészen kicsik mesekönyveitől  a fiatal felnőtteknek szóló Dream válogatáson át a komolyabb témákat felölelő Mont Blanc válogatásig. Eddig azonban csak külföldi szerzők könyveinek örülhettünk, magyar szerző nem szerepelt a kínálatban. Mérföldkőnek számít Szaszkó Gabriella: Maradj velem című regényének megjelenése, mely egy komoly családi drámába enged bepillantást. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Szaszkó Gabriella: Maradj velem!
Megjelenés: 2016. december 16.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Téma, műfaj: családon belüli erőszak
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 416 oldal
Csillagérték: legfelső polc

Fülszöveg:
David ​​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt. David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz…Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik?Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?

Illusztráció


Hallasz róla a hírekben, ismersz olyat, akivel megtörtént - lehet, hogy épp te vagy az. Sosem tudhatod, mi történik a zárt ajtók mögött. Kívülről sikeres, irigylésre méltó emberek vetnek véget életüknek egyik pillanatról a másikra. Van, hogy senki nem érti, miért. S van, mikor valaki nagyon is jól tudja, mi volt a mozgatórugó: mert ő maga is átélte ugyanazt. Szaszkó Gabriella egy ilyen történetet tár elénk. Lehengerlő, megérintő regényben, amiről egyszerűen nem lehet röviden írni és eleget méltatni.

Illusztráció
A Pennington család első pillanatra olyannak hathat, mint a szomszédé, vagy bármelyikünké. Két fiú, egy fiatal anyuka, aki mindent a gyermeknevelésnek vet alá és egy apuka, aki keményen (meg)dolgozik a családjáért, olykor napokat különtöltve szeretteitől üzleti ügyben. Ragyogó, nem igaz? A valóság azonban egészen más, a Pennington fiúk élete közel sem idilli. Hétközben ki vannak téve anyjuk alkoholizmusának és erőszakosságának, éjszakai kalandjainak (amikor a bántalmazott gyerekek kis időre felszusszanhatnak), apjuk hazaérkeztekor pedig végighallgathatják a szülők véget nem érő veszekedéseit. A lelki sebek álcázására a fiúk már ránevelték magukat, a testi hegek azonban nem múlnak el péntekről szombatra. Az évek telnek-múlnak. A fiúk felcseperednek, az álcák köddé válnak. A lelki sebek követik őket, bár mindketten másként dolgozzák fel a korábbi poklot. S bár David és Christopher más-más úton járnak ugyan, nem távolodnak el egymástól.  Felnőttkorukban is csak egymásra számíthatnak. Christopher öngyilkosságát követően, az író David vad gépelésbe kezd, hogy kiírja magából a fájdalmat. A gyerekkort, amit mások boldognak, ő és testvére viszont pokolnak élt meg. A regény így két szálon fut. A jelen eseményeiben Christopher öngyilkosságától temetéséig tartó egy hétben megtaláljuk a múlt eseményeit - egy szépirodalmi memoár formájában. Regény a regényben, ha tetszik: valódi katarzissal.

Illusztráció
A Maradj velem! hihetetlenül sokrétű történet, érthetetlen és felfoghatatlan élethelyzetekkel, amik egyre több és több kérdést vonzanak magukkal. A számomra legérthetetlenebb a gyermekbántalmazás, amit a szerző olyan húsba vájóan fájdalmas és valóságos elbeszélésekben terít elénk, ami szinte elviselhetetlen. Sírtam. Őszintén. A bántalmazásokkor is, igen. De ami ennél sokkal nagyobb katarzist okozott, az a gyerekek egymáshoz való viszonya. Az apaivá alakuló szeretet Christopher részéről, amivel védelmezi és terelgetni próbálja a testvérét. Az óvó ölelés, amiben David biztonságra lelhet. A gondoskodás, amit valójában véve egyikük sem kap meg a szüleitől. Hiszen az a nyers igazság, hogy apjuk  - a heti veszekedéseken kívül - semmit sem tesz annak érdekében, hogy gyerekeinek élhető gyermekkort biztosítson, és felesége - nyilvánvaló - lelki bajaira sem keres segítséget. Hétvégenként beteszi maga mögött az ajtót, ami mögött gyermekei a félelem és a rettegés mindennapjait töltik. A regény nagysága továbbá, hogy az olvasó az összes szereplő nézőpontját megfigyelheti - annak ellenére is, hogy a történet elbeszélője (David) a saját szemszögéből írja le az eseményeket. Az anya elejtett félmondata a regény végén arról, miért viselkedett így gyermekeivel, egyszerűen hátborzongató. S ennél a résznél merül fel a megbocsátás kérdése. Vajon meg tud-e bocsátani egy gyermek a bántalmazó szülőnek? Érzi-e a szülő, hogy cselekedetei milyen kihatással vannak gyermekei életére - vágyik-e egyáltalán a megbocsátásra? A történet egyszerűen belekényszerít abba, hogy ezeken a kérdéseken járjon folyamatosan az agyam, még a cselekményfolyam nyugvópontra helyezése után is.

Illusztráció
Sokszor említettem az értékelésben a valóságot, a valódiságot. Nem véletlenül. Bár a történet tőlünk nagyon messze játszódik, mégis teljesen hétköznapinak hat - a szó abszolút negatív, elszomorító értelmében. Félelmetes belegondolni és tudatosítani azt, hogy a világon, akár a közvetlen közelünkben is hány gyermek él a szeretettség érzése nélkül, rettegésben, kiszolgáltatva egy bántalmazó felnőttnek. Hány olyan édesanya nem tudja feldolgozni, hogy egy nemkívánt terhesség gyümölcse más mederbe terelte az életét, és hányan menekülnek emiatt az alkoholizmusba, válnak erőszakossá, sérültté. S hány olyan édesapa nem tudatosítja magában, hogy az anyagiaknál fontosabb, hogy gyermekei nyugodt, kiegyensúlyozott mindennapjait biztosítsa. Számomra a Pennington család és története egy jelkép. Szimbóluma minden egyes családnak, a világ bármely táján, akik a felsoroltak akár egyikével is kénytelenek szembesülni. Akik rejtegetik a sebeiket, akik álca mögé kényszerülnek, akiket elforduló vagy furcsa tekintetek vesznek körbe. A könnyeim tulajdonképpen nem is minden esetben a Pennington gyerekek miatt hulltak, jóval inkább azokért, akiket ez a két fiú jelképezett: minden bántalmazott gyermekért. A Maradj velem! jóval túlmutat önmagán.

Illusztráció
Szaszkó Gabriella regénye a legmegrendítőbb olvasmányélményeim közé tartozik. Egyértelműen a legjobb könyvek között a helye. Az elbeszélés egyszerűen beránt magával, s visz valahová nagyon mélyre. A történet folyamatosan lüktet, nincsenek üresjáratok, nincsenek holtpontok. Az érzelmek, a szereplők közti viszonyok, az aktuális életkori krízisek megjelenítése nagyon érzékletes és valósághű. Kifejezetten jó megoldásnak éreztem a fejezetek előtti rövid szakirodalmi felütéseket. A halál mint téma és a cím mondanivalójának összefüggésből már a regény elején - akaratlanul is - Polcz Alaine munkássága jutott eszembe. Az "i"-re a pontot a szerző nálam így az utolsó fejezet előtti Polcz Alaine-idézettel tette fel. A könyvről képtelenség röviden írni. Így is maradt bennem jócskán gondolat róla. Nem írtam a szerelmi szálról, a cím értelmezésének sokféle lehetőségéről, az öngyilkosságról mint az életből való menekülésről. A téma sajnos nagyon aktuális, iszonyatosan megérintett és elgondolkodtatott, de - érzésem szerint - a regény nem tett volna rám ennyire mély benyomást, ha nem ilyen minden szempontból okos, érzékletes és hatásos elbeszélésben kerül elém.

Blogturné Klub



A turné állomásai

12.13. - Szembetűnő
12.15. - Corn & Soda

Nyereményjáték

A téma komolysága miatt most az állomások és a kiadó facebook oldalát kérjük lájkolni.

Figyelem! A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése