2016. december 21., szerda

J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek

A Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából hazánkban is megjelent J. R. R. Tolkien Karácsonyi levelek című könyve. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere kislánnyá szellemült, hogy kényelmes fotelébe kucorodva, ugyanolyan gyermeki hittel és kíváncsisággal olvassa a kötetben található aranyos leveleket, mint azok a gyerekek, akiknek íródott. Tartsatok velünk, ismerjétek meg A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzőjének bensőséges hangulatú történeteit!

J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Eredeti megjelenés: 1976.
Hazai megjelenés: 2016. november
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Fordította: M. Szabó Csilla
Téma, műfaj: családi, karácsonyi, levelek
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 192 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Tolkien gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot - amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt - néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól. A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.


A Gyűrűk ura vagy A hobbit - nem titkoltan - viszonylag messze áll az irodalmi/filmes érdeklődésemtől, mégis már a megjelenés híre óta nagyon szemeztem J. R. R. Tolkien Karácsonyi levelek kötetével. A borító karácsonyi csoda ígéretével hívogatott, és azt kell mondanom, ez az ígéret nem maradt beváltatlan.

Illusztráció a könyvből
Levelek. Manapság egyre ritkábban váltunk egymással hagyományos üzeneteket. Az ünnepek alkalmával is egyre kevésbé tolong sor a képeslapok részlegén, s az esetek nagy részében már előre megírt üdvözlőlapokat teszünk az ajándékok mellé. Én - kicsit szembe menve az árral - a mai napig szívesen adok postára kézzel írt üdvözleteket, amiket azon kedves ismerőseimnek küldök, akiktől távol élek. Az ajándékaim mellé is személyes gondolatokat, jókívánságokat csatolok. Az ilyen üdvözleteket sokkal személyesebbnek tartom, viszont az utóbbi időben virtuális (egyedi és személyre szabott) képeslapokat is küldök. Van azonban olyan eset, amikor megoldhatatlan feladat, hogy ne hagyományos postai úton adjuk fel gondolatainkat, kéréseinket a címzettnek: a Jézuska, vagy más kultúrkörökben a Télapó bizony sokkal jobban értékeli, ha a kis lurkók kézzel írott levelekkel, rajzokkal keresik fel őket. Azt gondolhatnánk, ez a levelezés egyirányú, akár a bevásárlólista, de egy kis szülői kreativitással olyan maradandó élményeket lophatunk az apróságok gyerekkorába, ami az ünnepről és a személyes kapcsolatokról is életre szóló útravalóul szolgálhatnak.

Illusztráció a könyvből
Tolkien, akarom mondani: Karácsony apó 1920-ban kezdett levelezésbe legnagyobb gyermekével,  az akkor hároméves Johnnal. A karácsony a Tolkien gyerekek (merthogy szép sorban John kistestvérei is felsorakoztak a címzettek sorában) számára nem csupán az ajándékok, de új levelek és Karácsony apó személyes kis történeteinek megérkezését is jelentette. A kezdetben egész rövidke üzeneteket évről évre egyre hosszabb, mókásabb és bensőségesebb levelek követték. Nem csak az elbeszélések váltak egyre színesebbé, hanem a Karácsony apó munkáját segítők köre is. A levelekben - a gyerekekkel együtt - betekintést nyerhetünk az Északi-sark mindennapjaiba, a karácsonyt megelőző időszak tennivalóinak sokaságába, a készülődés folyamatába. Karácsony apó állandó társa, Jegesmedve - aki általában a galibák okozója - szintén mindig röviden beszámol a vele történtekről, vagy épp kommentálja Karácsony apó levelét. Ő a humor képviselője, akinek köszönhetően a gyerekek még egy kis nyelvtanleckét is vehetnek. Ami a történetek mellett különösen tetszett a kötetben, hogy minden levél mellé gazdag illusztráció is társul, ami olykor kacagtatóbbnak bizonyult, mint a leírások. Nagyon különleges élmény volt olvasni a könyvet, ugyanis én is egyre izgatottabban lapoztam levélről levélre, hogy vajon abban milyen kis morzsákat tudhatok meg az Északi-sark lakóiról.

Illusztráció a könyvből
A Karácsonyi levelek tényleg egy kis karácsonyi csoda. Az egész könyvet átszövi a szülői szeretet és gondoskodás. A borító mögött igazán szeretetteljes világba csöppenünk, ahol a gyerekkor boldogsága, annak kiteljesedése a cél, minden az ő örömükre, épülésükre fókuszál. Nem feltétlenül direkt módon. A korábbi levelekre való utalás mellett például el-elcsíphetünk a világtörténelmi eseményekre való reflexiókat is, amik mindig valami tanulságot rejtettek a gyerekek számára: hogy ne csak saját szemszögükből vizslassák a dolgokat. Amolyan apró kis anekdoták, de azt hiszem, valahol mégis ezek vernek legmélyebben gyökeret. Szintén szívmelengető volt, hogy bár a gyerekek csak nagyjából tizenhárom-tizennégy éves korukig írtak és kaptak levelet (az utolsó levél 1943-ban már csak Priscillának érkezett), a Karácsony apó minden történet végén üdvözletét küldte a már idősebb testvéreknek is, mintegy emlékeztetve őket a gyerekkorukra és arra a csodára, ami évről évre beköszöntött az életükbe.

Összességében, a Karácsonyi levelek igazi karácsonyra hangolódó levélregény. Még akkor is, ha más hagyományokat mutat be. Hiszen mindegy, hogy valakihez a Karácsony apó vagy a Jézuska érkezik decemberben, ezt a szépséges kiadványt, annak minden levelét a szeretet és az öröm szövi át, azt pedig hagyományoktól és kultúrától függetlenül minden kicsi és nagy megérdemli. Nem csupán karácsonykor.

Blogturné Klub



A turné állomásai

12.21. - Szembetűnő
12.23. - Dreamworld
12.25. - Könyvvilág
12.29. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

J. R. R. Tolkien neve összefonódott A Gyűrűk Urával és A hobbittal, így mostani játékunk során ezeké, és természetesen a Karácsonyi leveleké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy levelet, melyet Tolkien egyik karaktere küld a másiknak. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, ki küldi kinek. (Érdemes figyelni az apró jelekre!) Amennyiben teljesítitek az összes állomást, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése