2016. december 20., kedd

Nicholas Sparks: Válaszúton

A General Press Kiadó év végén új köntösben jelentette meg a Válaszúton című regényt, ezzel kedveskedve Nicholas Sparks rajongóinak. A könyvet egy turné keretén belül a Blogturné Klub három bloggere mutatja be Nektek! Tartsatok velünk, vegyetek részt a nyereményjátékon, és Tiétek lehet a könyv egy példánya!

Nicholas Sparks: Válaszúton
Eredeti megjelenés: 2007.
Hazai megjelenés: 2016. november 10.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Nagy Ágnes Karolina
Téma, műfaj: romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 280 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
A jóképű, biztos egzisztenciával rendelkező Travis Parker az agglegények tipikus életét éli: vízi sportoknak hódol, barátaival találkozik, vagy éppen utazgat a nagyvilágban. Látszólag könnyedén veszi az életet, akárcsak a nőket: meglehetősen sűrűn váltogatja a barátnőit. Egy nap új lakó költözik a mellette lévő házba: a fiatal és csinos Gabby, aki látszólag mindenben az ellentéte, alig várja, hogy a barátja feleségül kérje és családot alapítson, és egy cseppet sem nézi jó szemmel szomszédját. A két ember életmódja nehezen fér meg egymás mellett: ezért Gabby egy kimerítő hét után úgy dönt, rendreutasítja a férfit. Dühösen átmegy hozzá, de semmi nem úgy alakul, ahogy azt eltervezte…Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Éjjel a parton, Eltékozolt évek, Az őrangyal, Igaz hittel, Üzenet a palackban, Első látásra, Kedvesem) legújabb megható regényében két egymásnak teremtett lélek gyötrelmes küzdelméről olvashatunk, arról a harcról, amit egymásért, a szerelmükért és a boldogságért vívnak.


Elköteleződés. Sokan félnek tőle, még többen vágynak rá, hogy végre megtalálják azt a személyt, aki mellett boldogan leélnék az életüket. Az átlagemberek életét élve: egy biztos állás, szép ház, csivitelő gyerekek, egy kutya - és a múlhatatlan, örök szerelem.

"Minden történet egyedi, mint ahogyan az is, aki meséli, 
a legjobb elbeszélések pedig mindig meglepő véget érnek."

Jelenetfotó
Nicholas Sparks ezt a világot idézi meg Válaszúton című regényében. A kötet két részből áll: egy jelen idejű (2007-es) cselekményfolyamból és egy múltbeli visszaemlékezésből, melyben Travis és Gabby megismerkedését, szerelmének történetét ismerhetjük meg. A két fiatal kapcsolatának kezdete viharosnak mondható, tulajdonképpen egy konfliktusból alakul ki és formálódik át szép lassan szerelemmé. Travist barátai régóta húzzák azzal, hogy fél az elköteleződéstől, ezért az addigiakban soha nem volt néhány hónapnál hosszabb kapcsolata. A férfi szerint semmi összefüggés nincs e kettő között, csupán nem találkozott még az igazival, akit végül új szomszédjának személyében talál meg. Persze, mint minden szerelemben, itt is akad bonyodalom: Gabby ugyanis évek óta tartó párkapcsolatban él, így a nő vállára nehéz kérdés súlya nehezedik, mikor beleszeret Travisbe.

"De ne feledd: az igaz szerelem soha nem ér véget!" 

Jelenetfotó
A jelen elbeszéléséből a prológusban csupán annyit tudunk meg, hogy valami nagyon félrecsúszott főszereplőink életében, arra viszont az utolsó nyolcvan oldalig várnunk kell, miről is van szó pontosan. Őszintén szólva, a visszaemlékező történetben kicsit elvesztettem lelkesedésem a kötet iránt. Sokszor feleslegesnek éreztem a beszúrt kitérőket. Az elbeszélő rögtön az elején őrületbe kergetett a medencés sztorival, aminek nem igazán láttam értelmét: a sok barát és kis élettörténetük hosszas ecseteléséből nem igazán tudtam kimazsolázni, hova is vezetnek a szálak, vagy miért is foglalkozunk ezekkel a karakterekkel ilyen sokat. A szándék valószínűleg az lehetett, hogy az olvasó otthonosabban érezze magát egy már jól összeszokott társaságban. Nálam ez most nem annyi működött, s végeredményben ez nem is nagyon tett hozzá érdemben a történethez. Travis és Gabby szerelmének kibontakozása sablonos, nem igazán tartotta fenn a figyelmem. Olyan élmény volt, mintha valamelyik Sparks-regényben már olvastam volna. Igaz, a szerző köteteit sokszor nem is az új történetek, inkább az újfajta megközelítés miatt kedvelem, amit a regény második részében végül haloványan meg is kaptam. Fura, hogy bár a jelen elbeszélése néhány fejezet után egyértelmű és kiszámítható volt, mégis hatott rám. Fogalmam sincs, hogy csinálta, de mikor már szinte haragudtam rá, hogy egy ilyen sablonsztorit dob elém, megfogta a lelkem és becipelte a történetbe. Sparks stílusa és leírásainak nyelvezete mindig magával ragad!

"Nem tudok mást mondani, csak azt: veled szeretném leélni az életemet! 
Még ha őrültségnek hangzik is. Azzal is tisztában vagyok, hogy csak most kezdjük megismerni egymást. Elismerem, hogy ez után a kijelentés után joggal gondolhatod, hogy őrült vagyok. De még soha életemben nem voltam semmiben ilyen biztos. De ha esélyt adnál nekem, nekünk, egész hátralévő életemben igyekeznék bebizonyítani, hogy jól döntöttél! Szeretlek, Gabby! És nemcsak azért, amilyen vagy, hanem azért is, amilyennek a közös jövőt látom veled."

Jelenetfotó
A Válaszúton minden bizonnyal nem a szerző legerősebb története, sőt! A fókuszpontok csúszkálnak a történetben, a visszaemlékezés elnyújtott, a jelen cselekményfolyama kiszámítható. Kevés fény jut olyan témákra, amik tényleg kiemelték volna a regényt: a szexuális bántalmazás, az áldozathibáztatás (ezeket Sparks valahogy nagyon nem tudta lényegénél megfogni) vagy épp az eutanázia, a mesterséges életeben tartás kérdése. Bár ez utóbbi élénk jelenlévője a második résznek, mégsem éreztem elég hangsúlyosnak. Mégis megint értetlenül állok azelőtt, hogy a felsoroltak ellenére a történet végére/végén megint magával ragadott az a szépséges eszköztár, amivel Nicholas Sparks képes kifacsarni és könnyekig hatni a romantikus szíveket.


Blogturné Klub


A turné állomásai

12.20. - Szembetűnő
12.21. - Kristina blogja

Nyereményjáték

Nicholas Sparks történeteit előszeretettel viszik mozivászonra a rendezők. Mostani játékunkban minden állomáson találtok egy-egy jelenetfotót a szerző valamely könyvének filmes adaptációjából. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik regényből készült filmet látjátok a fotón, a kötet címét pedig beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése