2016. december 15., csütörtök

Jojo Moyes: Tengernyi szerelem

Jojo Moyes idén már meghódított minket a Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek blogturnék során. Év végén a Cartaphilus Kiadó a Tengernyi szerelemmel kedveskedik a Moyes-kedvelők számára. A könyvet a Blogturné Klub négy bloggere mutatja be Nektek, s ha a turnéval tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is!

Jojo Moyes: Tengernyi szerelem
Eredeti megjelenés: 2005.
Hazai megjelenés: 2016. 
Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Fordította: Todero Anna
Téma, műfaj: történelmi regény, romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 512 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
1946-ban ​​járunk, amikor szerte a világon fiatal nők ezrei kelnek útra, hogy csatlakozzanak a háború idején megismert vőlegényükhöz, férjükhöz. Sydneyből is több száz ifjú asszony tart Angliába a Victoria fedélzetén. A hajó nem pompás óceánjáró, hanem sok viszontagságot látott repülőgép-hordozó, melyen egész seregnyi tengerész és tiszt szolgál, illetve utazik, szigorúan elkülönítve a női részlegtől. A négy főszereplő – Frances, a zárkózott ápolónő, a gazdag családból való, elkényeztetett Avice, a komolytalan, alig tizenöt éves Jean és az őszinte, nyílt természetű Margaret – egy kabinba kerül, s a hathetes utazás alatt sok mindent megtudnak egymásról és önmagukról. Sorra kiderül, hogy mindenkinek van valamilyen féltett titka, és a múlt bonyodalmait csak még terhesebbé teszik a jelen váratlan fordulatai, melyek akár egészen új irányba terelhetik a lányok életét. Hogy az átélt örömök, félelmek és megpróbáltatások után végül mindenkinek jól alakul-e a sorsa, az csak sok év elteltével derül ki…A világszerte méltán rendkívül népszerű Jojo Moyes ebben a megtörtént eseményeken alapuló, érzelemgazdag regényében is mesteri ügyességgel szövi egymásba a történet szálait. Olvasói ismét bátran a szereplők útitársául szegődhetnek, a közös utazásban bizonyosan nem fognak csalódni. „Sziporkázó regény barátságról, családról, szerelemről.” (Woman & Home)


Néha sikerül beletenyerelnem témákba, és a várólistás kupacokba egyszerre kerül bele sok hasonló szempontú, témájú kötet. Az utóbbi időben így vagyok a 20. század közepi, második világháborús történetekkel. Épp ma írtam Ruta Sepetys második világháborús történelmi regényéről, de az utóbbi egy hónapban olvastam holokauszttal, náci vezetővel kapcsolatos könyveket is. Jojo Moyes romantikusa most ehhez a pakkhoz csatlakozott.


"– Főleg arra vagyok kíváncsi, mit mondanak az első év szokásos nehézségeiről – folytatta Jean. – Bár a mi első évünk eddig nagyon jól alakult. A férjem ott sem volt."

A Tengernyi szerelem története igaz eseményeken alapul, Moyes ráadásul nagyanyja révén személyes érintettséggel is bír. A világháborút követően, a külföldön szolgálatot teljesítő brit katonák menyasszonyainak, feleségeinek csoportja a Victoria fedélzetén indul útnak Anglia felé. Az utazás nagy kihívás elé állítja nem csupán a párjuk után áhítozó nőket, de a fedélzeten szolgálatot teljesítőket is. E férfiak ugyanis egyáltalán nincsenek hozzászokva a népes nősereghez, s kezdetben egyáltalán nem látják őket szívesen. A női csoport pedig abszolút feszélyezve érzi magát ebben az ismeretlen helyzetben, hiszen nem elég, hogy kabinokba összezárva kell eltölteniük hosszú heteket, a fürkésző pillantások, a szigorú szabályok miatt újra az iskolapadban érzik magukat, ahol a mások által diktált parancsoknak kell megfelelniük. A cselekményfolyamban négy hölgyeménnyel közelebbről is megismerkedhetünk. Frances, Margaret, Avice és Jane egy kabinba kerülnek. Számukra egészen bizonyos, hogy a hathetes hajóút nem csupán egy térbeli utazás, hanem egy önismereti barangolás is. A kötet szerkezetének érdekessége, hogy csak a regény legvégén derül ki, tulajdonképpen melyik főhősünk személyes visszaemlékezését olvastuk.

Jojo Moyes
"Talán nem szép tőlem, hogy ilyeneket mondok. Mi sem élünk örökké, nem igaz? 
Ha őszinte akarok lenni, be kell vallanom, a látvány kellemetlen módon a saját halandóságomat juttatta eszembe. Azt, hogy milyen is voltam egykor. Azt, hogy minden és mindenki megöregszik."

Annak ellenére, hogy romantikus történetet olvastam, számomra ez kicsit eltörpült amellett, hogy eközben a korabeli nőképről is hihetetlenül érdekes leírást kaptam. Az utazás folyamán a nőknek előadásokat tartottak arról, hogyan kell majd viselkedniük, mire ne kérdezzenek rá a háborúval kapcsolatban a párjuknál, a társadalmi konvenciókról és hasonlókról. Néhol persze mai szemmel bicskanyitogató volt azzal szembesülni, hogy 1946-ban is nagyjából a 19. századi nőkép élt a fejekben, és olyan kijelentésekkel találkozni, hogy a nők minden baj hozói a komoly, patriarchális társadalomban (főleg az a bosszantó ebben, hogy sokan még ma is megmaradtak ezen a szinten). Mindenesetre, szerintem érdemes ezekre a leírásokra is figyelmet fordítani a történetben, mert azt gondolom, ezeket a társadalomtörténeti beszúrásokat nagyon ügyesen oldotta meg a szerző. Ami pedig szintén nagyon életszerűvé tette az utazónaplót, az a fejezetek elején feltüntetett részletecskék sokszínűsége. Minden egységnél ugyanis valódi, korabeli írásokat és visszaemlékezéseket is beékelt az elbeszélő.

"Soha senki nem mondta, hogy a fájdalom nem csupán mély verem, 
hanem folyamatosan tovább mélyül, 
amint ezernyi, örökre megválaszolatlanul maradó kérdés merül fel az emberben."

Összességében engem a romantikus Moyes, a négy nő élettörténete most kevésbé kapott el, mint a Mielőtt megismertelek és a Miután elvesztettelek esetén. Az a két történet egyszerűen beszippantott, ez viszont gyakran elveszett engem mint olvasót. Terjedelmét tekintve nekem kicsit túlírtnak tűnik a történet. Nem tudom, mi okozhatta az üzemzavart, lehet hogy a történelmi regény státusz zavart be egy kicsit. Mindazonáltal azt hiszem, az igazi Moyes-kedvelők ebben a történetben is megtalálják majd azt, amiért a szerzőt kedvelik.

Blogturné Klub



A turné állomásai

12.15. - Szembetűnő
12.16. - Zakkant olvas
12.18. - Könyvvilág

Nyereményjáték


Jojo Moyes minden alkalommal elrepít minket a romantika birodalmába. Mit olvastatok tőle eddig? Most teszteljük! Nem kell megijedni, csak egy kis idézetes ki mit tud?-ra hívunk titeket! Minden állomáson találtok egy idézetet Moyes valamelyik könyvéből. A feladat - értelemszerűen - az, hogy kitaláljátok, melyik könyvből származik az idézet!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

– Kösz. Mindent. Az ápolást, meg a szülinapi meglepetést… Csakhogy tudja, mert holnap már talán nem lesz alkalmam, hogy megmondjam – tette hozzá féloldalas mosollyal –, az exfeleségeim közül egyértelműen maga volt a kedvencem.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése