2016. december 3., szombat

Deirdre Riordan Hall: Sugar

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Deirdre Riordan Hall Sugar című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja a túlsúlyos, lelkileg sérült Sugar életét, aki az őt érő sérelmek miatt evésbe menekül, míg be nem toppan életébe Even. De ne hidd, kedves olvasó, hogy ez egy átlagos young adult románc! Fájni fog, talán szomorú is leszel, ám ha kitartó vagy, elnyered jutalmad! Kövesd a turnét, tudj meg mindent a könyvről, annak világáról és szereplőiről, játssz, és nyerd meg a könyv egy példányát!

Deirdre Riordan Hall: Sugar
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2016. 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Téma, műfaj: young adult
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 320 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Én ​​vagyok az a kövér, félig Puerto Ricó-i, félig lengyel lány, aki úgy érzi, nem találja a helyét sem a saját bőrében, sem sehol máshol. Sugar Legowski-Gracia nem volt mindig kövér, de tizenhét éves korára ez megváltozott. Ugyan nem annyira terebélyes, mint a mamája, aki hatalmas mérete miatt hónapok óta nem tudott kikelni az ágyból. Nem is annyira ormótlan, mint a bátyja, Görény, akibe több aljasság szorult, mint háj, és ez mindent elárul a természetéről. Sugar pont annyira túlsúlyos, hogy durva sértegetések céltáblája legyen, bármerre is jár: boltban, utcán vagy az iskolában. Sugar találkozik Evennel – és nem Evannel, ahogy félig analfabéta apja helytelenül megadta a fia nevét a születési anyakönyvi kivonatán –, és megtapasztalja, milyen az, amikor valaki nem a testét, hanem őt magát látja. Valószínűtlen barátságuknak köszönhetően Sugar életében először megengedi magának azt a luxust, hogy a jövőre is gondoljon. A jövőre, amit nem árnyékol be a saját testéről alkotott képe, sem az anyja sértegetései. Sugar hamarosan válaszút elé kerül: döntenie kell, hogy azzá a lánnyá válik-e, akit Even segítségével felfedezett önmagában, vagy felhagy a küzdelemmel, és elfogadja azt a szerepet, amibe a családja és az eddigi élete kényszerítette.


Azt mondják, egy ismeretlennel való találkozásunk első néhány másodpercében eldől, hogy szimpatikusnak fogjuk-e találni, vagy sem. Sokszor vagyunk előítéletesek. A kövérekkel, a soványokkal, a szőkékkel, a nőkkel, a férfiakkal, a vidékiekkel, a városiakkal, a fogyatékkal élőkkel, a szegényekkel, a gazdagokkal (és a sor még sokáig folytatható) szemben. De valóban kit is bélyegzünk meg ilyenkor? Kinek ártunk azzal, ha valakit pellengére állítunk, kerüljük vagy épp szóban/tettlegesen bántjuk? Többek leszünk-e attól, ha egy jól irányzott szógolyóval betalálunk nála, aki azon kívül, hogy a Földön van, soha semmivel nem bántott minket...csak a kinézetével?

A szerző
Nem gondoltam, hogy a Sugar tetszeni fog. Sőt, tulajdonképpen az első fejezet alapján meg voltam róla győződve, hogy utálni fogom: mert megint egy könyv, ami abban meríti ki a kövérség fogalmát, hogy valaki feszt fal és saját életének mártírja. Nem gondoltam, hogy a könyv bevezet a kulisszák mögé, és megmutatja a láthatatlan miérteket, amin egyébként nem csak és kizárólag a súlyproblémával küszködők mennek át. Nagyot tévedtem. Sugar egy tinédzser lány, és történetesen kövér. Az iskolában nem népszerű, nincsenek őszinte barátai, és nincs boldog családi háttér, ami suli után hazavárja. Helyette van egy iskola, ahol naponta beszólások és megalázó pillanatok várják. Van egy barátnő, akinek Sugar akkor jut eszébe, mikor épp valami kell neki. S van egy széthullott család, egy elhízott és kezelhetetlen anyával, egy rém tuskó bátyjal, meg még eggyel, aki már külön él tőlük. Sugar a boldogtalan állandóságot cseppnyi boldogságpillanatokkal próbálja kiegyensúlyozni, általában félkész fagyasztott termékek, nassolinvalók és különféle üdtők segítségével. Nyilván az egészégtelen étkezéstől kúsznak rá egyfolytában a kilók, az alapprobléma viszont egyértelműen lelki eredetű.

"Kétségbeesetten vágyom egy Snickersre a
folyosón lévő automatából.
Miért?
Mert jó íze van.
És még?
Mert éhes vagyok.
Nem, nem vagy az.
De akkor mégis, miért?
Mert most rettenetesen nehéz nekem.
Mert az ittlétem a fájdalomra emlékeztet.
Sajog a bensőm magam, mama és Even miatt is.
Mert az édesség tompítja a fájdalmamat.
Bingó."

Illusztráció
A probléma megoldásának első lépése a probléma felismerése. Erre (is) jó egy igaz barát, aki Even megjelenésével be is toppan Sugar életébe. Sugar és Even kilógnak az iskola társaságának sorából. Nem kapaszkodóként használják, hanem tudják, hogy a lényeges dolgok nem a szoknya hosszában, a belőtt frizurákban vagy a méregdrága holmikban rejlenek. Kettejük kapcsolatát és annak alakulását hihetetlenül érzékletesen mutatta be az elbeszélő. Akaratlanul is felidéződtek bennem azok a gimnáziumi barátságok, amik tényleg számítottak, amik varázslatossá tették a középiskolás éveimet, s amik most is itt pihennek a szívemben, Az egész történet, a tinédzserkori nagy álmokkal, a spontaneitással - ami valahogy az évek során sokunkból kihal, visszahúzódik -, a kalandokkal, az útkereséssel, a bátorsággal, egymás bátorításával mind-mind abszolút hitelesen jelenik meg a könyvben. A történetvezetés nagyon okos és katartikus. Mikor már épp belehelyezkedtünk a happy endbe, amit már csak ki kell várnunk, a szerző olyan megrendítő csavart dob be, ami valahogy még életközelibbé teszi a sztorit. Mert igen: általában a startnál mindig ott van egy segítő kéz, aki elindít, aki megpróbálja ráirányítani a figyelmünket a célra - de sosem szabad elfelejteni, hogy az utat nekünk magunknak kell megtennünk, a sorsdöntő kérdéseket nekünk kell megválaszolnunk. Sugar pedig bebizonyítja, hogy ez igenis lehetséges.

"A bennem lévő undok hang – ami arra szokott emlékeztetni, mennyire haszontalan vagyok – nem feltételezi, hogy Even képes bármi szépet mondani rólam. Aztán belenézek a tiszta, kék szemébe, érzem a teste melegét, a hús-vér, bátor Event, magamhoz közel. Ez a valóság.
– A barátom vagy, Sugar. Neked van a legnagyobb szíved és a legszebb nevetésed. Na és a mosolyod… attól teljesen elolvadok – mondja."

Hangulatfotó
Sokszor magamra ismertem Sugar történetében. Ez a kötet ugyanis szerintem kicsit mindannyiunk sztorija, a mieinkkel nagyon hasonló (sokszor megríkató) élethelyzetekkel, egy mérhetetlenül szimpatikus főhősnővel. Hiszen: nem találkozunk-e olyan emberekkel, akiket tényleg érdemes megismerni? Nem érezzük-e néha, hogy a barátaink nincsenek mellettünk, mikor szükségünk van rájuk? Nem önt-e el minket a bizonytalanság, mikor fontos döntést kell hoznunk saját jövőnkkel kapcsolatban? Nem rugózunk-e sokszor azon, hogy vajon mit gondolnak rólunk mások? Nem vagyunk-e boldogok, mikor találkozunk azzal az emberrel, aki érti a lelkünk nyelvét? Nem szembesülünk sokszor azzal, hogy a külsőnk alapján ítélnek meg? Ez mindenkinél így van: kortól, nemtől, sőt - nem titok - súlytól függetlenül is. A Sugar végeredményben épp ezzel szembesít minket. Nem vagyunk egyfomák, de nem vagyunk annyira különbözőek sem. Lassan eljuthatnánk oda, hogy nem a külső határozza meg az emberi kapcsolatainkat, hogy sosem tudhatjuk, mi zajlik a háttérben. Épp ezért semmi jogunk ahhoz, hogy ismeretlenül bántsunk, megbántsunk valakit. Persze csak akkor, ha valami hasonlót várunk el mi is embertársainktól. Egyszerű szabály. Nehéz betartani. Pedig mennyivel édesebb lehetne az élet.

"Az államhatár közelébe érve egy közlekedési lámpánál felteszem a bukósisakot. A nap a
hátamat süti, kellemesen melegít. Nem nézek fel, de érzem, hogy egy sas köröz fölöttem. Aztán a lámpa zöldre vált, én pedig gázt adok."

Blogturné Klub



A turné állomásai


11.27. - Dreamworld
11.28. - Sorok Között
11.29. - CBooks
11.30. - Könyvvilág
12.01. - KönyvParfé
12.03. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Mostani játékunk során a Sugarhoz hasonló telt hölgyeké lesz a főszerep, hisz ők is pont annyira értékes tagjai társadalmunknak, mint vékonyabb társaik. Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik megfejtéssel megpróbálkoztatok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három példány egyikét. Segítségül annyit elárulunk, kivétel nélkül mindegyikük olyan gyönyörű és közismert nő, aki bebizonyította a világnak, a szépség és az érték belülről fakad.

Ám a játék itt nem áll meg! Ha szeretnétek extra pontokat szerezni, a #szepsegbelulrolfakadbtk taget használva mondjátok el, mit gondoltok a témáról (lehet vélemény, személyes élmény, idézet, bármi egyéb), vagy osszatok meg egy ehhez köthető fotót, rajzot, videót, de akár a www.blogturneklub.com oldalon található tages képet is használhatjátok. A lényeg, mutassuk meg a világnak, nem számít, ha valaki vékony vagy telt, és az sem, ha másként tér el az átlagtól, a szépség bennünk van.

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak. A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



A feladvány:
Az egyik legismertebb plus size modell. Az 1987-ben született, nebraskai lány 2000 óta van a szakmában. Több magazinban is jelent már meg róla fotósorozat (pl Vogue, Elle Quebeck címlapja),legtöbben mégis a Sports Illustrated Swimsuit-ból ismerhetjük, ahol 2016-ban ő kapta az egyik címlapot.
a Rafflecopter giveaway

2 megjegyzés:

  1. Szia Patrícia!
    Szeretném a túlsúlyos témról elmondani, hogy én is az vagyok, de már nem érdekelnek a negatív megjegyzések és csúnya pillantások. Mikor első fiam megszültem, akkor sok embertől megkaptam, hogy jó sokat híztam, de nem baj, mert majd lefogyom. Engem akkor nagyon zavartak ezek a megjegyzések és sokáig próbáltam is lefogyni, de csak stresszes lettem tőle, nem pedig boldog mikor, netán valóban sikerült fogyni. Most kettő gyerek után a boldogság többet ér, mint pár kiló mínusz és az idegeskedés. A kép nyáron készült rólunk:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1223369804374746&set=a.136413406403730.23547.100001052154938&type=3&theater

    #szepsegbelulrolfakadbtk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dorka!

      Nagyon szépen köszönöm a kommented, igazán lélekmelengető volt számomra! Csodálatos vagy, Te és a kedves Családod is! További sok-sok boldogságot és örömöt kívánok Nektek! :)

      Törlés