2016. december 15., csütörtök

Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek

December 7-től a Blogturné Klub tagjai is vízre szállnak Ruta Sepetys Tengerbe veszett könnyek című alkotásával. Az írónő másik könyve már nagy sikert aratott nálunk a maga turnéján, most pedig az épp a napokban a Goodreads Choice Awardsot nyert kötet történetében merülünk el nagy izgalommal. Ha már a legjobb YA a Goodreads olvasók szerint, a mi listánkról sem hiányozhat. És ha velünk együtt merültök el Ti is a könyvben, még akár a Maxim által felajánlott 3 könyv egyikét is elnyerhetitek. 

Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2016. december 16.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Bozai Ágota
Téma, műfaj: II. világháború, történelmi regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 420 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
A háború a végéhez közeledik Kelet-Poroszországban. Több ezer kétségbeesett menekült igyekszik a szabadság felé. Viszik magukkal a szenvedés és megpróbáltatás terhét, remélve, hogy egy jobb élet vár rájuk. De vannak páran, akik rejtegetnek valamit…Három élet, három sors keresztezi egymást: Joanáé, a szép és segítőkész litván nővéré, aki súlyos bűntudattal küzd; Floriané, a titokzatos fiatalemberé, aki mindenáron szeretné eltitkolni valódi kilétét, és Emiliáé, a várandós lengyel lányé. Egyetlen közös van bennük: menekülniük kell. Joana, Florian és Emilia úti célja a kikötő, ahol a Wilhelm Gustloff hajóra akarnak feljutni, amely civileket és sebesült katonákat menekít a front elől. A biztonság felé megtett minden lépéssel egyre erősebbek, bátrabbak és egyre jobban bíznak egymásban. A szerelem, az összetartozás és az emberség érzéseibe kapaszkodnak. De ezzel együtt egyre sebezhetőbbé is válnak. Már úgy tűnik, hogy közel járnak a szabadsághoz, amikor megtörténik a tragédia. Nem számít sem nemzetiségi hovatartozás, sem kultúra, sem rang; a fedélzeten lévő mind a tízezer embernek – felnőtteknek, gyerekeknek – ugyanazért kell harcolni: a túlélésért.


A nagy történelmi események, igaz történeten alapuló vagy fiktív történetei a mai napig népszerűek a szerzők és az olvasók körében egyaránt. S mint mindenütt, a nagy történelmi eseményeknél is vannak előtérbe helyezett témák. A második világháború például valahogy jobban megmozgatja az olvasóközönséget, mint mondjuk a harmincéves háború, vagy akár az első világháború. Ruta Sepetys regénye egy cseppet emel ki a második világháború tengeréből.

"A bűntudat egy vadász."

Megannyi történet, életút, kerékbetört sorsok, összefogás és árulás. Az 1940-es évek Európája fölött haladva egy kis kamerával bárhová is fókuszáltunk volna, mindenhol egészen egyedi, tragikus történetekre bukkanhatnánk. Ezek a kis sorsok, bár sokszor merőben különböznek egymástól, mégis összekapcsolódnak: mindannyian a hatalmi harcoknak kiszolgáltatva kényszerültek megálmodott életük feladására. Ruta Sepetys kamerája Kelet-Poroszország felett cikázva egy kis menekülő csoportra helyezte a fókuszt. A sokfelől érkezett társaság a háború végéhez közeledve keresi a békét, a fagyos téllel dacolva. Céljuk, hogy a Wilhelm Gustloff hajó fedélzetén végre megszabaduljanak a háború kínjaitól, maguk mögött hagyva a múltat. Az elbeszélés érdekessége, amit kifejezetten különleges megoldásnak tartottam már a kötet elejétől, hogy a cselekménysort maguk a szereplők mesélik el nekünk. Nincs egy mindentudó, külső elbeszélő, a lelki rezdüléseket így a karakterek tolmácsolásában ismerhetjük meg. Kezdetben talán azt gondoltam, ez az elbeszélési mód talán levon aómajd valamelyest a történet erősségéből, hiszen az ember akaratlanul is megkedvel egy-egy szereplőt és annak történetére jobban odafigyel.

"A cipő mindig elmondja a történetet."

Ruta Sepetys
Ez részben így lett, ugyanis Joana, Emilia és Florian kapcsolatának alakulása, múltbeli fájdalmai és titkai valóban jobban lekötötték az érdeklődésem, épp ezért talán különös, hogy a bejegyzésben nem róluk írnék bővebben. Van ugyanis egy olyan elbeszélői szál, ami az elejétől kezdve kilógott a csoportból. Ennek elsődleges oka, hogy Alfred nem a történet kezdetétől végigkövetett csapat tagja. Ő ugyanis egy náci matróz, aki folyamatos fiktív leveleivel formál magáról képet az olvasóban. A Wilhelm Gastloff fedélzetén szolgálatot teljesítő Alfred a "tökéletes náci talpnyaló" mintaképe, épp ezért mélyen érintett ostobasága, pökhendi hatalomvágya, könnyű megvezethetősége. Ő az a karakter, akit olyannyira elvakít a hősiesség reménye, hogy közben észre sem veszi, hogy egyébként is szűk téren mozgó szellemi képességeit ennek rendeli alá. Tulajdonképpen a hatalom kedvenc személyisége: a báb, akinek még csak ígérni sem kell semmit, mindent feltétel nélkül elfogad, a jutalmazás lehetőségét majd ő megteremti saját magának. Az az idióta, aki a kiirtandó népekből ostoba dalocskát fabrikál, és vígan dalolja (enhogy véletlenül valaki kimaradjon a szórásból). Mindent a hatalom szavának rendel alá, s ha ehhez az kell, hogy zsidó szerelmét halálba küldje, hát megteszi. Ez már felér a hősies cselekedettel. Nem tudok nem indulattal gondolni rá, hiszen minden erőszakos hatalom az Alfredokra épít, s az igazat megvallva: manapság is nyugodt szívvel lehet rájuk számítani.

"Vajon a háború tett minket gonosszá, 
vagy csak felébresztette a bennünk eleve ólálkodó gonoszt?"

A Tengerbe veszett könnyek egészen új aspektusát adta a második világháborús olvasmányélményeimnek. A magvas és elgondolkodtató felütések sokszor meglepetésként értek, és bizony egyikük-másikuk megéri, hogy néhány percig elgondolkozzunk rajtuk. A szereplők alapvetően sematikusak, nincsen bennük a téma irodalmát ismerve újdonság vagy újfajta megközelítés, ettől függetlenül is képesek kiváltani az olvasóból érzelmeket. Mint ahogy az egész történet is, bár e szeletkéjéből kicsit kevesebbet kaptam, mint reméltem.


Blogturné Klub



A turné állomásai

12.13 - Book Heaven
12.14 - Szembetűnő
12.15 - Deszy könyvajánlója
12.17 - CBooks

Nyereményjáték

Ezúttal egy nagyon egyszerű, lájkolós játékkal készültünk nektek, mert semmiképp sem szeretnénk elvonni a figyelmeteket a könyv témájától. Nem mindig a játéké a főszerep, van, amikor el kell merülni a komolyabb témákban. Mi most ezt tesszük, reméljük, Ti is velünk tartotok.

Figyelem! AA nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése