2016. december 12., hétfő

Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka

Cecelia Ahern már több könyvvel bebizonyította, hogy ért az emberi lélek érzékeny ábrázolásához. Előző könyve, A vétkes egy posztapokaliptikus világba kalauzolta el az olvasót, az írónő új könyvében pedig egy különleges család szereplőinek életébe nyerhetünk betekintést. Kövesd te is a Blogturné Klub három bloggerét, akik elmesélik, hogy milyen különleges és egyedi világot mutat be Az üveggolyók titka, ami nemrég jelent meg Athenaeum Kiadó gondozásában. Szokás szerint, ha a turnéval tartasz, és helyesen válaszolsz a kérdésekre, megnyerheted a könyv egy példányát.

Cecelia Ahern: Az üveggolyók titka
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2016. 
Kiadó: Athenaeum
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Téma, műfaj: családi, hobbi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 320 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Sabrina Boggs egy nap rátalál amnéziás édesapja rejtélyes üveggolyó-gyűjteményére, és eseménytelen élete egyszerre megváltozik. Egyetlen napja van arra, hogy kiderítse, mi is történt a férfival, aki nem emlékszik a saját múltjára.
Mikor alakult ki az édesapja gyűjtőszenvedélye, s vajon miért titkolta ezt hosszú évtizedeken át a családja előtt? Hová tűntek a gyűjtemény legértékesebb darabjai, és kik voltak az apa barátai, szerelmei? Sabrina sokkal nagyobb titokra bukkan, mint amit valaha el tudott volna képzelni, és a nyomozás során ráébred, hogy időnként a hozzánk legközelebb állókat ismerjük a legkevésbé.

Üveggolyók

Hobbi. Mánia. Nekem mindkettő van. Az az igazság, hogyha egyszer rákattanok valamire, azt nagyon nehezen - vagy egyáltalán nem - engedem el az életemből. Gyerekként imádtam a Disney-meséket, s ez a mai napig nem változott. Kicsit később mindent magam köré gyűjtöttem, ami pillangós volt (lehet, hogy ez is még az óvodából ragadt rám), és most is épp itt fityeg az ujjamon a pillangós gyűrűm. Mióta igazán rákaptam az olvasásra, nem tudom elképzelni a napjaimat könyvek nélkül. Imádok kézműveskedni, mert kihozza belőlem a kreatív ént, átélhetem az alkotás folyamatát, ugyanúgy ahogy a kertészkedésnél is (itt persze valamivel több időt kell várni a végeredményre). S hát itt van ez a kis blog is...De hogy ezek közül bármelyikért is hazudnék-e? Eljátsszak valaki mást? Nem is tudom...

"Az emlékeimet három csoportba lehet osztani: olyanok, amiket el szeretnék felejteni, olyanok, amiket képtelen vagyok elfelejteni, és azok, melyekről el is felejtettem, hogy elfelejtettem, amíg egyszer eszembe nem jutnak."

Golyózás
Az üveggolyók titka két szálon indul el, s jó ideig nem is nagyon állt össze a kép, hogy is fog ez a két szál összekapaszkodni. Sabrina Boggs mindennapjaiba épp akkor csöppenünk, mikor picit összecsapnak a feje felett a hullámok. Az uszodában, ahol dolgozik kissé megcsömörlött, így jobban látja szünetet tartani, picit befelé fordulni és megkeresni a megoldást a hogyan továbbra. Az viszont nem rejtőzködik sokáig, még aznap be is csönget a nőhöz, sok-sok doboz üveggolyó formájában, ami kórházban fekvő apja tulajdonát képezik. A kis színes gömbök kategóriánként, színenként és értékenként kerültek osztályzásra. A leltárt áttekintve azonban Sabrinának feltűnik, hogy a legértékesebb dobozoknak lába kélt, ha úgy tetszik: szétgurultak a fűben. A nő azonnal nyomozásba kezd, nem is az érték miatt, hanem mert úgy gondolja: olyan dolog került a kezébe, ami segíthet apja felépülésében. S nem is tévedett nagyot! A másik szálon  a kis Fergus története bontakozik ki, aki gyerekként ismerkedik meg az üveggolyókkal. Gyermekkora koránt sem egyszerű, családi tragédiák, játékszenvedélyek szegélyezik. A fiú felcseperedve sem fordít hátat szenvedélyének, amiről azonban soha, senkinek egy szót sem szól. Titka hosszú éveken keresztül várja, hogy végre nyomára bukkanjon és felfedezze azt.

"Célzás közben mindig egyenesen a célon tartsd a tekinteted! A szem vezeti az elmét, az agy irányítja a kezet. Ezt ne feledd: a célt soha ne téveszd szem elől, Fergus, és akkor az elméd megteszi, amit kell."

Üveggolyók
Ez volt az első könyvem a szerzőzőtől. Sok elismerő kritikát olvastam már műveivel kapcsolatban, így - szokásomhoz híven - magasra tettem azt a bizonyos lécet, mikor fellapoztam a könyvet. Mégis sikerült meglepnie (vagy mégsem volt olyan magasan a léc). Az első lapokon beszippantott a könyv, mégsem éreztem átütőnek. Ám mikor az üveggolyók megérkeztek Sabrinához, valami nagyon megváltozott. Hiába esett le rövidesen, hogyan futnak össze a szálak, hiába láttam át a nyomozást, az elbeszélő valahogy mégis elhitette velem, hogy Sabrinával együtt göngyölítem fel a múlt nagy titkát, s nem külső szemlélőként figyelem a nő kutakodásait. Nagyon tetszett, hogy a két cselekményszál nem csupán térben és időben ért össze, hanem hogy a magánéleti szálakban is párhuzamot mutatott. S egyben egy lehetőséget is rejtett magában: hogy Sabrina ugyanúgy elköveti-e Fergus hibáját, ugyanúgy titkokba, titkolózásokba burkolózik-e, vagy a nyíltságot választja. Az üveggolyók az ő kezében vannak, s csak rajta múlik, mit kezd velük.

"Talán igaz, hogy az ember soha nem ismeri meg teljesen önmagát, 
amíg valaki tökéletesen meg nem ismeri őt."

Üveggolyók
Az üveggolyók titka lebilincselő olvasmány volt számomra. A történetvezetés, a stílus nem engedték lankadni a figyelmem. Tetszett a szereplők jellemfejlődése, Sabrina önmagára találása (igen, néha sokat segít elmerülnünk és felfedezni magunkat újra, ha tisztában vagyunk a múlttal). Maga a történet, a múltbéli szál elgondolkodtatott. Igaz, itt nem a szó szoros értelmében vett megcsalásról vagy egy második családról van szó, de akaratlanul is ez a kép élt bennem Fergusról: a szenvedélye miatt senkit nem engedett magához igazán közel. Lehet, hogy az ő nézőpontját kevéssé sikerült befogadnom, de azt hiszem, az olyan szenvedély, ami csak és kizárólag önmagunknak okoz boldogságot, aminek örömeit nem tudjuk másokkal megosztani, amiről nem tudunk a szeretteinkkel őszintén beszélni, az szépen lassan keserűséggé fordul. Hiába a szenvedélyünk.

Blogturné Klub



A turné állomásai

12.12. - Szembetűnő
12.14. - Zakkant olvas
12.16. - Könyvvilág

Nyereményjáték

Cecelia Ahern eddigi történeteiben mindig megmutatta, hogy milyen különleges és egyedi az emberi lélek, pont mint az üveggolyók, amikkel a történet főszereplője Fergus játszik. A turnéban minden blogon találsz egy idézetet, amiből arra kell rájönnöd, hogy melyik másik Ahern könyvből választották a bloggerink az idézetet. Ha tudod a könyv címét akkor nincs más dolgod, mint beírni a Rafflecopter dobozba és máris részt veszel a sorsoláson, ahol 1 példányt kisorsolunk az Athenaeum Kiadó jóvoltából felajánlott Az üveggolyók titka című könyvből.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

"De ha nevetett is, nevetése nem volt a régi, öröme nem volt teljes. 
Nem élt igazából, csak várta, hogy teljen az élet."

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése