2024. augusztus 30., péntek

J.P. Delaney: Elcserélt életek

J. P. Delaney könyvei közül eddig egyet, A lány a múltból című pszichothrillert olvastam még 2017-ben. Az a könyv kissé kettős érzéseket hagyott bennem, mindenestere mivel maga az elbeszélés érdekesként derengett fel hat évvel később, így pszichothriller-szintentartás gyanánt, a szerző legújabb könyvére esett a választásom.

J.P. Delaney: Elcserélt életek
Maxim Könyvkiadó, 2023, 432 oldal
Fordította: Sóvágó Katalin
Csillagérték: 8

Közben úgy alakult, hogy más thrillert is beiktattam, s picit meg is feledkeztem Delaney könyvéről. Aztán valahogy olyan sikeresen választottam meg az estét, hogy fellapozzam (pedig már júliusban jelöltem, hogy elkezdtem), hogy végül egy éjszaka alatt ledaráltam az Elcserélt életeket (na jó, nem úgy).

2024. augusztus 28., szerda

Rachel Joyce: Harold Fry valószínűtlen utazása

Rachel Joyce sorozatával – mely a Maureen Fry és az Észak Angyala kötettel trilógiává bővült – sajátos a közös kapcsom. Harold Fry történetét ugyanis nem Harold Fry megismerésével, hanem Queenie Hennessyvel kezdtem még a(z) – akkor még – duológia második darabjával. 

Rachel Joyce: Harold Fry valószínűtlen utazása
Sorozat: Harold Fry (2)
Maxim Könyvkiadó, 2023, 320 oldal
Fordította: Lázár Júlia
Csillagérték: 8

2015, a második rész megjelenése és elolvasása óta többször is elhatároztam, hogy nekifutok az elsőnek. Már csak amiatt is vonzott ez a gondolat, mert Queenie gondolatai, a regény nyelvezete és mondanivalója egészen a bűvkörébe vont. Megismételhető-e a csoda?

2024. augusztus 26., hétfő

Serena Valentino: Sohaország mindörökké

Mindig kell egy gonosz kalóz. Minden mesének kell, hogy legyen egy gonosza. De hogy váltak igazából gonosszá? Ez valami eleve elrendelt dolog, vagy a körülmények összjátéka, esetleg mindkettő? A Disney-mesék gonosztevői olykor-olykor mégsem olyan gonoszak? Tudjuk, hogy a jónak kell győzedelmeskednie, de vajon tényleg a jő a jó?

Serena Valentino: Sohaország mindörökké
Sorozat: Gonosztevők (9)
Manó Könyvek, 2024, 208 oldal
Fordította: Halmai Gergely
Csillagérték: 8

Serena Valentino Gonosztevők-sorozatát amiatt is kedvelem különösen, mert a jól ismert történetek egy másik vetületét próbálja meg feltárni. Az eddig megjelent történetek közül immár a harmadikkal ismerkedhettem meg, s bár továbbra is Szörnyella története vezet toronymagasan, azóta is mindig ugyanakkora lelkesedéssel vetem bele magam egy újabb gonosztevő megismerésébe.

2024. augusztus 19., hétfő

Holly Gramazio: Férjek

Padlásról potyogó férjek. Úgy tűnik, a nyár egy picit a szingliséget és annak váratlan, gyökeres fordulatait érinti – már, ami a könyveket illeti. Nemrégiben V. Kiss Orsolya Minden félresikerült randi című könyvét ajánlottam a figyelmetekbe, melyben egy fiatal nő életébe váratlanul betoppannak még meg nem született gyermekei azzal a kéréssel, hogy keresse meg az apjukat.

Holly Gramazio: Férjek
Athenaeum, 2024, 432 oldal
Fordította: Szieberth Ádám
Csillagérték: 8

Holly Gramazio pedig a társkeresés egy másik vetületének játékára hívja meg az olvasót. Mi történik akkor, ha egy egyedülálló, harmincas évei elején járó nő egyszer csak arra ér haza, hogy egy férj várja otthon. Az ő férje. S mi van akkor, ha ezt követően csak a férj ténye az állandó, a személye viszont folyton változik?

2024. augusztus 18., vasárnap

Richard Armitage: Genf

Thriller Svájcban. Kár volna tagadni, hogy bár már régóta beérett az olvasói igényem egy jó kis thrillerre, a Genfre azért mégiscsak a szerző miatti kíváncsiságom miatt böktem rá. Richard Armitage színészi játékát nagyon kedvelem (szigorúan a játékról van szó, természetesen), s bár sokféle szerepben láthattuk már, az én szívembe Elizabeth Gaskell Észak és Dél című regényének adaptációjával véste be magát.

Richard Armitage: Genf
General Press Kiadó, 2024, 264 oldal
Fordította: Szieberth Ádám
Csillagérték: 9

Azt is rögtön hozzá kell tennem, hogy magától értetődően mindig mindenféle sztereotípiát és fenntartást vonz magával, ha egy színész (vagy bárki, aki másféle téren tevékenykedett korábban), írói pályára lép. Az mindazonáltal nagyon szimpatikus volt számomra, hogy – a döntő többséggel ellentétben – Armitage nem egy önéletrajzi kötetben beszél saját magáról, hanem rögtön egy thrillerbe vetette bele magát (s csak remélni tudom, hogy nem saját magáról mesél benne).

2024. augusztus 15., csütörtök

V. Kiss Orsolya: Minden félresikerült randi

Mikor a jövendőbeli gyerekeiddel keresed a jövendőbelid. Egy megkésett könyves értékelés. 2023 végén váratlan levél érkezett a postaládámba. A Minden félresikerült randi így tulajdonképpen a szerző ajánlására került a figyelmem homlokterébe. Két dolog miatt is szívesen ismertem meg a történetet. Egyrészt, sok évvel ezelőtt olvastam már a szerzőtől. A herceg fekete lovon érkezett témájáról, a nárcisztikus férfi mellett kibontakozó bántalmazó kapcsolatról azóta sokkal több szó esik/esett a közbeszédben is. Ajánlom nektek is elolvasásra – az egyébként nem is túl hosszú – történetet.

V. Kiss Orsolya: Minden félresikerült randi
Magánkiadás, 2023, 280 oldal
Csillagérték: 8

Másfelől pedig maga a fülszöveg nagyon izgalmasnak ígérkezett. Nagyon mélyre tudnék ásni, hogy harmincas szingliként hányszor játszadozom el a gondolattal, hogy mi bírhatna rá a „hagyományos” női életút járására…de V. Kiss Orsolya elég izgalmas képet vázolt a Minden félresikerült randi fülszövegében ahhoz, hogy elmélázzak az eshetőséggel.

2024. augusztus 5., hétfő

Szaszkó Gabriella: Maradj még

Helyrehozható-e a helyrehozhatatlan? A Glens Falls-sorozat (ma már tudjuk, hogy nem duológia, hiszen hamarosan érkezik a harmadik rész) immár ötödik perspektíváját mutatja be egy családtörténetnek. Vajon családtörténetről van-e szó, vagy általános társadalmi kórképről, mely sokszor nem is sejtett otthonok ajtajai mögött történik meg felnőttekkel és gyerekekkel? Melyekről talán még mindig némi pironkodással és tabuval a hátunkon beszélünk – de legalább már beszélünk róla.

Szaszkó Gabriella: Maradj még
Sorozat: Glens Falls (2)
Maxim Könyvkiadó, 2023, 464 oldal
Csillagérték: 9

A sorozat első része, az Engedj el cselekménysorát előzménytörténetként mutattam be, mely a Pennington-testvérek gyerekkorát – a szülők megismerkedésétől kezdve – követi végig, ezúttal egy eddig ismeretlen szemszögből, az apa, James életén keresztül. A Maradj még elbeszélése pedig nagyrészt a jelenből gördíti tovább David küzdelmeit – egy eddig nem ismert főbb szereplőt beemelve a történetbe.