2024. július 31., szerda

Stacey Halls: Az Uránia-ház

Második esély a viktoriánus korban. A 19. század eleji, régensi Anglia mellett talán a viktoriánus Anglia, ami abszolút meg tud fogni, legyen művészet, irodalom vagy a művelődés bármely formája. Szeretem, hogy ez a korszak – mint persze számtalan társa a golyóbis bármely szegletében – újabb és újabb érdekességet, titkot rejt. Ezek persze beleivódtak a jelenünkbe. 

Stacey Halls: Az Uránia-ház
21. Század Kiadó, 2024, 368 oldal
Fordította: Simonyi Ágnes
Csillagérték: 7

Stacey Halls regénye nagyívű történetet sejtetett maga mögött, kezdve a tagadhatatlanul viktoriánus atmoszférával, melyet a borító vont a történet köré, egészen addig, hogy a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában kapott helyet. Az Uránia-ház lényegében mindennel kecsegtetett, amit szeretni tudok egy regényben.



A szabadságnak ára van – díszeleg a könyv borítójának sarkában. S mi tagadás: maga a történet is ezt a kérdést járja körül egy olyan korban, melyben a nőknek nem voltak jogaik (hacsak nem születtek arisztokratának), nem volt kitörési lehetőségük (hacsak nem születtek arisztokratának) és szabadságuk korlátozott volt (itt már nem volt egyértelmű, hogy elegendő az előkelő család). Hatványozottan igaz ez azokra a nőkre, akik olyan körülmények között találták magukat, saját szándékból vagy (de inkább) kényszerből, melyek finoman szólva sem voltak illendőek. A város – hosszú történelmi múltra visszatekintve – a szabadság, a jó lehetőségek letéteményese lehetett, ezért sok nő – hazánkban is egyébként – a falvakat hátrahagyva, a városban próbált szerencsét egy jobb élet reményében. Hogy sikerrel jártak-e, nos, az kétesélyes. Mindenesetre a prostitúció, a leszakadás kissé nehezebbet nyomott a lehetőségek mérlegén. De hogy ki honnan és milyen háttérrel érkezett az Uránia-házba – ezt minden körülmények között a jótékony homálynak kellett fednie.

Az Uránia-ház
ugyanis a második esély otthona, melyhez tagadhatatlan szálak fűztek egy bizonyos Charles Dickenst. A neves angol szerző volt ugyanis a lecsúszott nőket új pályára állító ház alapítója, aki egy bizonyos Angela Burdett-Coutts filantróp arisztokrata anyagi támogatásával több nőnek is új esélyt kínált egy – valóban – jobb élet elérése érdekében. A lányok, akik készen álltak, hogy az erkölcstelen vagy bűnös életüket minden addig ismert személlyel egyetemben hátrahagyják, egy évet töltöttek a házban. A biztonság mellett olyan képességeket sajátíthattak el, melyek alkalmassá tették őket a házvezetésre – a birodalom valamely gyarmatán. Ez volt ugyanis a második kitétel: az egy évet „sikeresen abszolválva” a lányok egy olyan országban tehettek szerencsét, mely távol esik Angliától. A regény ennek a háznak, ennek a korszaknak és ennek az élethelyzetnek kíván emléket állítani – azt a kérdést járva körbe gondosan, hogy vajon mi is tulajdonképpen a szabadság?

Élhet-e szabadon valaki más szolgálatában? Biztos szabadságot jelent-e a vagyon? Talán e két kérdésben fedeztem fel a regény igazán nagy erényét – amellett, hogy egy olyan intézményről olvashattam, melyről eddig nem igazán hallottam. A szereplők számomra kevéssé voltak megfoghatók, noha Coutts személye erre nagyobb esélyt kínált volna. Kicsit ez volt az érzésem az elbeszélővel kapcsolatban. Nem akart sok mindenről beszélni, de azt roppant hosszan. A felesleges párbeszédek (nem a társalgási formaságokra gondolok, hanem azokra a párbeszédekre, melyeknek tényleg semmilyen relevanciája nem volt) kissé eltávolították a történetbe való belehelyezkedést. Az elbeszélés tehát nem, maga a téma igazán érdekes és izgalmas volt számomra.


Blogturné Klub


A Stacey Halls rajongók legnagyobb örömére, a 21. Század Kiadónak hála, az írónőnek egy újabb regénye jelent meg magyarul. Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nők számára. Stacey Halls írásának középpontjában tehát az Uránia-ház áll, mely menedéket kínál a kitaszítottaknak. Egy ház, mely magában hordozza az újrakezdés lehetőségét. Tartsatok velünk, merüljünk el az írónő negyedik magyarul megjelent regényében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.





A turné állomásai



07.25. Csak olvass!
07.28. This is my (book) universe
07.31. Szembetűnő
08.01. Readinspo
08.03. Utószó
08.06. Könyv és más
08.09. Olvasónapló
08.12. Zakkant olvas


Nyereményjáték



Az Uránia-ház megnyitása Dickens nevéhez fűződik, így a játékunk is hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Hány gyermeke született az írónak?

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése