2024. július 13., szombat

Kertész Edina: A fotográfuslány

Kalandok az 1910-es évek Budapestjén. Kertész Edina meséi nem ismeretlenek előttem, hiszen A lány, aki…./A fiú, aki… sorozatban több mesekönyvét is olvastam. Megkedveltem ezeket a kiadványokat, a mesékkel és az illusztrációkkal együtt, mert egyrészt méltó emléket állítanak a főhősüknek, másrészt kiváló példaként szolgálhatnak a gyerekek számára.

Kertész Edina: A fotográfuslány
Manó Könyvek, 2024, 224 oldal
Csillagérték: 9

A fotográfuslányt tehát egyrészt azért vártam különös izgatottsággal, mert kíváncsi voltam, hogy a szerző egy terjedelmesebb ifjúsági regényben miként működik, másfelől pedig a Manó Könyvek Új Kedvencek sorozata szintén különleges helyet foglal el a szívemben. Egyszerűen odavagyok azért, hogy a kiadó egy ilyen klassz sorozatban enged teret egy, az ifjúsági irodalomból szerintem nagyon is hiányzó láncszemnek, az ifjúsági történelmi kalandregényeknek...



Ezek, a fiatalokat megszólító – ha úgy tetszik – történelmi krimik nagyon sok szempontból kedvenceim. A legfőbb erényük talán, hogy élővé varázsolják a történeti korszakokat és az akkor élt ismert vagy kevéssé ismert személyeket. Azírók, költők, művészek kilépnek a tankönyvek lapjairól, bepillanthatunk a hétköznapjaikba, a társasági élet működésébe, a kalandjaikba – még akkor is, ha a kalandok egy része fiktív elemekkel tarkított. A fotográfuslány már előzetesen is azt ígérte számomra, hogy egy újabb hasonló kalandban lehet részem, mely ígéret igazolást is nyert a történet által.

„Mert tudjátok, ahová a szeretet beköltözött, onnan menekül a sötétség, a gonoszság…ott világosság támad, ott derült az égbolt, dalos a berek, virágos a rét, ott a jóság és a boldogság üt tanyát – fejezte be a mesét Emil bácsi.”

Kertész Edina regényében az 1910-es évek Budapestjén találjuk magunkat. A békebeli fővárosban, ahol új irodalmi hullámok, szabadidős tevékenységek és időtöltések vetik meg a lábukat, ahol egyszerre keveredik a 19. század békés fejlődése a századforduló pezsgésével. Még ekkor is meglepő az, hogy egy automobil keresztülszánkázik a városon, egészen a New York Kávéházig egy titokzatos alakkal az utasülésen, beront a kávéházba Osvát Ernőt keresve. A kávéházban persze már hozzászoktak a hasonló jelenetkehez. Művészek, írók és költők találkahelyén sok mindennel találkozik az ember (lánya), főleg, ha éppen a Nyugat főszerkesztője is az adott helyen rendezkedik be nap nap után. Ez alkalommal azonban különös dolog történik: a kávéházba beviharzó alak nem azt a kéziratot nyújtja át, mellyel átcikázott a városon. Ki és mikor cserélhette ki a paksamétát? Szerencsére, a jelenetnek volt egy szemfüles szemtanúja, Visy Masa személyében – az ő társaságában bogozhatjuk ki a szálakat, megismerve eközben a korabeli Budapestet, annak társasági és művészvilágát.

…és én egyszerűen rajongok ezért! A játékért, amibe az elbeszélő belevonja Ady Endrét, Osvát Ernőt, Kaffka Margitot, a korabeli színházat, az intrikákat, a társadalmi normákat. A történetért, ami egy elveszett kézirat felderítését helyezi fókuszba. Az apróságokért, amitől még hitelesebbé válik a történet. Az elejtett utalásokért, melyek nyomán utánanéztem Visy Masa életének – bizony, ő maga is valós személy, s így egyáltalán nem lepett meg a kötet végi szerzői köszönet. Mindazért a mérlegelésért, mellyel az elbeszélő olyan ügyesen egyensúlyoz a valóság és a fikció között. A feloldásért, ami helyretette a valóságtól való elrugaszkodás pontjait. Az életrajzi mesék kapcsán többször megjegyeztem a szerzővel kapcsolatban, hogy a kényes pontokat igyekszik áthidalni, kihagyni – szerintem ifjúsági regényben ezt sokkal jobban ki tudja használni, jobban működnek az esetleges csúsztatások, hosszabb a kifutása, jobban „megérlelődik” az egyes személyeknek, időpontoknak vagy éppen életkoroknak a történet kedvéért való átalakítása. Sőt, maga az elbeszélés, a nyelvezet és a stílus is olyan szegmensei a kötetnek, melyeket Kertész Edina nagyon jól alkalmaz. A kötet végi képmelléklet pedig csak tovább fokozta az élményt. Szóval: még, még! Szeretnék még hasonlóan klassz ifjúsági történelmi regényeket olvasni a szerző tollából, szeretnék még sok-sok jó történetet az Új Kedvencek sorozatba – Láng Anna most is csodálatos borítóival, s kívánok temérdek olvasót ezeknek a remek könyveknek. Olyan olvasókat, akik újabb kutatásokat végeznek majd, s nem hagyják, hogy a Visy Masák a feledés homályába vesszenek!


Blogturné Klub


A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat Kertész Edina regényével bővül, melyben egy eltűnt kézirat bolygatja fel az irodalmi világot. Tartsatok velünk, kalandozzunk együtt Budapesten, a Nyugat folyóirat aranykorában, legyünk társai Masának és Brandy kutyusnak az izgalmak során. Fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.





A turné állomásai


07. 08. Csak olvass!
07.09. Szembetűnő
07.10. Könyv és más


Nyereményjáték



A fotográfuslány című kötet főszereplője Visy Masa, aki annak idején rengeteg fotót készített a korabeli Budapestről, így játékunkat is a fényképek ihlették. Minden állomáson találtok egy világhírű képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a készítője nevét.  

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése