2024. január 23., kedd

Tesz-vesz város bemutatkozik

A nosztalgiának számos fajtája van és lényegében sosem tudhatjuk, hogy milyen momentum – legyen az illat, íz, egy mondat vagy személy – ránt elő belőlünk egy emlékképet vagy idéz fel bennünk egy érzést.
 
Richard Scarry: Tesz-vesz város
Móra Könyvkiadó, 2020, 46 oldal
Fordította: Réz András
Csillagérték: 9

A tavalyi évet azzal indítottam, hogy végigolvastam a valaha írt összes naplómat (majdnem húszévnyi leírás) és roppant izgalmasnak tartottam, hogyan munkálkodtak bennem az élmények akkor és hogyan emlékszem a jelenben rájuk (van, amit tűpontosan vissza tudtam idézni, valamire pedig egyáltalán nem emlékeztem – és olyan is akadt, ahol teljesen más fókusszal folytak tovább életem napjai, mint ahogy akkor megjelenítettem). 

Richard Scarry: Esti mesék nem csak estére
Sorozat: Tesz-vesz város
Móra Könyvkiadó, 2023, 32 oldal
Fordította: Réz András
Csillagérték: 9

2024 viszont úgy tűnik még messzebbre nyúlik vissza – vagy talán a nem túl távoli jövőre vetül ki – mindazonáltal egy hosszas turné keretében lehetőségem nyílik, hogy a Tesz-vesz város hat kötetével is megismerkedhessek. Bizony, megismerkedés ez. Azt gondolom – persze, ez csak személyes benyomás –, hogy az én generációmnak (és a valamivel idősebbeknek és fiatalabbaknak) talán a tévés mesesorozatból vannak meg inkább a vidám karakterek különféle kalandjai, így a Tesz-vesz könyvek forgatása számomra is újszerű nosztalgiát jelentenek. Az első bejegyzésemet két kötet köré fontam. Az egyik a klasszikus Tesz-vesz város kötet, melynek formátuma talán a sorozat legismertebb sémáját követi, a másik pedig a mesék szempontjából klasszikusnak mondható könyv, az Esti mesék nem csak estére.



Az összesen három állomás alatt, melynek során hat Tesz-vesz könyvről írok majd, biztosan kibuggyannak további emlékfoszlányok, viszont az egyik legegyértelműbb párhuzam Tesz-vesz lakói és az egyik kedvenc gyerekkori játékom között, hogy nagyon szerettem mindenféle városokat építeni (a ’90-es évek második felében erre legalkalmasabbnak a videókazetták dobozai tűntek), és minden épületben elszállásolni valamelyik dísztárgycsaládomat (igen, a másik mániám a virágboltok polcain felbukkanó apró kerámiák felvásároltatása volt, gyakorlatileg bárkivel, aki volt olyan bátor, hogy bevitt egy virágboltba). Mikor megtanultam írni, ezt a városalapítási hullámot egészen odáig fejlesztettem, hogy különféle cégtáblákat is fabrikáltam, nehogy a kis kerámiacicák unatkozzanak. Ennélfogva nyilvánvalóan a Tesz-vesz város fellapozása ültetett fel igazán a nosztalgiavonatra, és megígérem, hogy a következőkben már tényleg a könyvekről fogok írni (vagy hát: igyekszem).

A Tesz-vesz város már külső megjelenésében is igazi gyerekkönyv: nagy alapú, keményborítós, fényes és strapabíró lapokkal, ráadásul épp olyan terjedelmes és súlyos, hogy a legkisebbek könnyedén hurcolhatják szobáról szobára. Bárhol felüthető és bármelyik oldalán el tudunk időzni. Mindezt természetesen a vidám és színes illusztrációk is lehetővé teszik. Az első oldalakon végigsétálhatunk Tesz-vesz város főutcáján, s az ablakokon bekukucskálva megismerkedhetünk azzal a tevékenységgel vagy lakóval, aki bent tevékenykedik. A főutcán így értelemszerűen üzletekkel és különféle szolgáltató intézményekkel találkozunk, melyek közül némelyik talán napjainkban már picit idegenül hat (mint a cipész), de az összbenyomást valahogy egyáltalán nem akasztja meg: sőt, további témafelvetésként is jól tud működni. Az utcai korzózást követően pedig picit a dolgok mögé is nézhetünk. Végigkövethetjük a gyerkőcökkel egy kézzel írt levél útját a feladótól egészen a címzettig (ezt különösen javaslom áttekinteni, az őszi szemeszterben egyetemistáknak magyaráztam el, hogyan kell levelet feladni: lehet, hogy legközelebb egy Tesz-veszt nyomok a kezükbe). De megismerkedhetünk egy általános kivizsgálás menetével, a környezetvédelem fontosságával és az utazási eszközökkel is. A korosztályhoz illeszkedve pedig természetesen kiemelt szerepet kap a kukás és a tűzoltó szakma – no és a vasút is. 

Talán felesleges is kiemelnem (de azért megteszem), hogy a Tesz-vesz várost több szempontból is nagyon klassz választásnak tartom az ovisok és a kisiskolások első két évfolyama számára (azért bátran kezdjétek mielőbb). Tesz-vesz város bármelyik település megfelelőjeként működőképes, leképezi és vidám, játékos formában mutatja be a valóságot. Ehhez az apró, célirányos versikék és bemutatások mellett a város sokszínű lakossága is kellemes és hasznos időtöltést biztosít. Az illusztrációk lehetővé teszik az önálló(bb) böngészést is, de amíg a gyerkőcök nem tudnak olvasni, érdemes közös programként fellapozni a könyvet (egy idő után persze úgyis kívülről fújják majd a szöveget is). A másik, hogy minden oldalon erősen megjelenik a nevelői célzat, kezdve az otthoni munkamegosztástól, a közlekedési szabályokon át, a környezetvédelemre való figyelemirányításig. Az is nagyon szimpatikus volt, hogy – annak ellenére, hogy ahogy fentebb is írtam, a történet az 1960-as években jelent meg – nem annyira sztereotipizált, a különféle munkakörökben találhatunk lányokat és fiúkat is. A felmerülő témák nagyrészt univerzálisak (talán ezen a ponton billen el egy picit "fiúsabb" irányba). Szóval: irány Tesz-vesz város!

Másik kötetnek az első Tesz-veszes bejegyzéshez egy picit más jellegű könyvet választottam a sorozatból. Az
Esti mesék nem csak estére egy kisebb alapú, de ugyancsak keményfedeles, fényes és strapabíró lapokkal rendelkező, klasszikusabb mesekönyv. Sőt, mesegyűjtemény(ke), ugyanis rövidsége ellenére öt kalandos történetet is tartalmaz. Az előző gondolatmenetből kiindulva és picit jobban megvizslatva a borítót meg a történeteket, ez a kötet talán egy picit fiúsabb. A borítón is Cicó és apukája látható (ez is mennyire cuki megjelenítés) és a történetek is talán inkább mini kalandregénykék. Persze, nem kizárólag! Az első mese Cunami kapitány és a kalózok összecsapásáról szól, a második Szimat felügyelő esetét mutatja be a banántolvajjal, a harmadik az egyik személyes kedvencem talán, ha lehet egyáltalán rangsorolni. A Kocsicsere című mese egészen elvetemülten fárasztó, mintha angol humorral fűszerezett történet lenne, közben meg olyan édes-kedvesen béna a sztori, hogy nem lehet nem szeretni. A negyedik egyértelműen a horgászcsemeték kedvence lehet, a záró mese pedig a Csőstül jön a baj, ami talán az egyik legjobb választás volt kötetzáró történetnek. Ez a mese arra irányítja a figyelmet, hogy egy tökéletesen elbaltázott napot is láthatunk tökéletesnek: ha akként akarjuk látni.

A szöveg ennek a Tesz-vesz kötetnek az esetében is Réz András fordítói munkáját dicséri, a nyelvezet gördülékeny és a korosztálynak megfelelő. A játékos nevek – melyekről az előző kötet kapcsán nem is írtam, de későbbi könyv kapcsán fogok bővebben is – itt is dominálnak, ahogy a pajkos, színes illusztrációk is. A mesék hossza tökéletesnek tűnik egy délutáni szundi felvezetéséhez (hiszen ugye a mesék nem csak estére szólnak). A Tesz-vesz várossal ellentétben itt az első néhány alkalommal a felolvasás mindenképpen szükséges (de utána valószínűleg menni fog kívülről is a szöveg), másfelől viszont az illusztrációk tökéletesen lekövetik a mesék cselekményét, úgyhogy akár maguk a gyerekek is elmesélhetik a saját szavaikkal a történetet. Ahogy a Tesz-vesz város esetében, itt is az ovis korosztály lehet az elsődleges célközönség. Ha inkább a hagyományosabb mesekönyveket részesítenétek előnyben, az Esti mesék nem csak estére is szuper választás lehet. 


Blogturné Klub


Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!




A turné állomásai


01.19. Csak olvass! 
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-vesz város A-tól Z-ig
01.21. Csak olvass!
Tesz-vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-vesz városban
01.22. Könyv és más
Tesz-vesz város, Tesz-vesz szótár
01.23. Szembetűnő
Tesz-vesz város, Esti mesék
01.25. Veronika's Reader Feeder
Tesz-vesz szótár, Tesz-vesz város iskolája
01.26. Szembetűnő 
Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig
01.27. Könyv és más 
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-vesz városban
01.29. KönyvParfé
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-vesz város - Légy jól nevelt!
01.31. Szembetűnő 
Ahogy illik, Légy jól nevelt!
02.02. Veronika's Reader Feeder
Tesz-vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-vesz városban
02.04. KönyvParfé 
Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor 


Nyereményjáték


Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése