2024. január 31., szerda

Illemleckék Tesz-vesz városban

Január a Tesz-vesz város sorozat hónapja volt a blogon és az olvasmánylistámon is. A Blogturné Klub bloggerei között még tavaly év végén merült fel a turné ötlete, én pedig azonnal csatlakoztam a kezdeményezéshez. Két bejegyzéssel korábban írtam arról, hogy milyen emlékeim voltak a sorozatról (ennek kapcsán is leginkább a tévés meseszériáról), így több szempontból is kíváncsi voltam, hogy igazából milyen kikapcsolódást vagy mankót nyújthat a(z eredeti) könyves változat a gyerekeknek. 


Richard Scarry: Ahogy illik
Móra Könyvkiadó, 2021, 32 oldal
Fordította: Réz András
Csillagérték: 8

A könyveket válogatva, egyrészt meglepődtem azon, hogy milyen sok része van a hazai választékban is Cicó és társai történeteinek, másrészt pedig az is meglepetés volt, hogy ilyen jól lehet ezeket tematizálni is ezeket, akár téma, akár konkrét korcsoport mentén. Az első bejegyzésben olyan könyvekről írtam, melyek univerzálisan bármikor bevethetők a kicsik körében, ha megismertetnénk őket Tesz-vesz várossal. A másodikban már specializáltan az iskolakezdés izgalma és megpróbáltatásai kerültek a középpontba.

Richard Scarry: Légy jól nevelt!
Móra Könyvkiadó, 2022, 46 oldal
Fordította: Réz András
Csillagérték: 7

Az utolsó bejegyzést pedig a gyerekek és felnőttek világát behálózó szabályok, illemszabályok köré fontam, melyhez két könyvet választottam. Az Ahogy illik a Tesz-vesz város illemkönyveként aposztrofált mesekönyv, a Légy jól nevelt! pedig – az eddig megismert formuláktól kissé eltérően – járja körül a társadalmi viselkedés mibenlétét a mindennapokban.



Az Ahogy illik formátuma már ismerős lehet, az első bejegyzésben megismert Esti mesék nem csak estére külső megjelenésben (és részben a tartalmában is) hasonlít erre a rövid meséket felvonultató kiadványra. A keményborítós, fényeslapos mesekönyv ugyanazzal a cuki felütéssel indít, mint az előbb említett párja és előre jelzi, hogy tulajdonosa szívesen veszi a felolvasást. A belső borítót követően egy első blikkre sztereotipizált képet látunk, melyen egy hatalmas csapat csibe tyúkanyó köré gyűlik, miközben kakaska – mint aki jól végezte dolgát – a hintaszékben feszít. Érdemes azonban közelebbről is megvizslatni az illusztrációt, hiszen kakaska éppúgy mesét olvas egyetlen csibével az ölében, mint ahogyan arra tyúkanyó is készül a köré sereglő csibecsoport számára. A kezünkben tartott kis könyvecske tehát ugyanúgy alkalmas lehet több gyerkőcnek való felolvasásra és a külön foglalkozásra is. Az illusztrációk könnyebb figyelemmel követésére én inkább ez utóbbit választanám.

Ahogy említettem, a mesekönyv rövidke meséket közöl, melyekben – ahogy az lenni szokott – kiemelt szerepet kapnak az illusztrációk. A Ki sem látszunk a munkából Cicó és Egon egy napját mutatja be: bizony a gyerekek egy napja is zsúfolásig tömve van programokkal, így nagy szerepe van annak, hogy minden egy bizonyos, megszokott rendszer szerint működjön – hiszen amúgy is annyi váratlan dolog történhet. A második mese a Hátpersze és Csakazértsem testvérpár mindennapjairól és Csakazértsem pálfordulásáról szól. Talán ez volt az egyik kedvencem a gyűjteményben, ami rávilágít, hogy néha nem árt engedni és segíteni: ettől mi magunk is jobban érezhetjük magunkat. A Gyertek el hozzám egy teára és a Husika születésnapi bulija a társasági illemszabályokra helyezi a hangsúlyt, míg a Csak elővigyázatosan! a közlekedési szabályokat emeli fókuszba. Ugyancsak a társadalmi illemszabályok és együttélés köré szerveződik a Rettenetes kártevők és a Szomszédok és barátok között című mesék, melyek finoman irányítják a figyelmet arra, hogy a társainknak, barátainknak is vannak szokásai, akarata és igényei.

A történetek íve nagyjából ugyanazt az utat járja be mind a hét esetben. A mesélő felfest egy élethelyzetet, mely végül a mese bonyodalmához vezet, s természetesen az ideális megoldás sem marad el. Kedves tanmesékről van tehát szó, melyek segíthetnek a határok és szabályok felállításában, mindezt pedig szerethető karakterek társaságában kivitelezi. Az illusztrációk pontosan lekövetik a cselekményeket, így önállóbb helyzetmegoldásokkal is kísérletezhetünk. A gyűjtemény elsősorban az óvodás korosztály kisebbjei számára lehet jó választás, felolvasásra és közös időtöltésre.

A Légy jól nevelt! a sorozat egy harmadik formátuma az eddig megismert könyveknek, megjelenésében és részben módszereiben is különbözik a korábbiaktól. A keményborítót a puha borító váltja, a fényes lapokat pedig a sima, munkafüzet jellegű lapok. Igazából, maga a kivitelezés is inkább egy munkáltató könyvecske benyomását kelti, amire végül maga a kiadvány sem cáfol rá. A Légy jól nevelt! – a címéből fakadóan is – a társadalmi együttélés és szabályok megismerésére és betartására igyekszik nevelni a gyerekeket. A könyvben helyzetképeket, jeleneteket találunk, melyek az alapvető normákat, szokásokat és szabályokat tárgyalják a mindennapi életben. Olyan alapvetésekre gondoljatok, mint a köszönés, a sorban állás, a türelem, a lökdösődés elkerülése, a szemét kukába dobása, a közlekedési szabályokra figyelés, vagy éppen a „köszönöm” szó használata.

A helyzetképekből fakadóan a lapok viszonylag szellősek, a szöveges megoldások, feliratok változatosak és nagyon fontos szerepet kapnak a rövid, rímelő szövegecskék, rigmusok. A könyvecske második felében pedig konkrét feladatokat is találunk. Ezek módszertani szempontból elég vegyesek – és talán ez a kiadvány gyengébbik része. A színezős feladat a könnyűek közé tartozik, a színek sorrendisége a rendszerezést, a szabályosságot és a színek felismerését is elősegíti, a betűk felismerése viszont már más korosztályt céloz. Az érzelmek felismerése a jól ismert karakterek arcán nagyon jó elgondolás, viszont szerintem ehhez a közölt illusztrációk nem elég kimunkáltak, másfelől a felismerendő érzelmek között is találunk olyanokat (például a becstelenség), ami elég távol áll a gyerekektől. Az események sorrendbe állítása feladat sem igazán egyértelmű. Persze, vannak olyan feladatok (a színezős mellett az ismert karakterek beazonosítása vagy a hogyan viselkedjünk-jellegű életképek kimazsolázása), melyek abszolút működőképesek, az arányok tekintetében akadnak inkább problémáim. A feladatok után egyébként megtaláljuk a javítókulcsot is, a könyvecske lezárásaként pedig kiválaszthatjuk a következő Tesz-vesz olvasmányunkat a sorozatáttekintő segítségével. A Légy jól nevelt! kiadványt óvodai foglalkozás keretében is el tudnám képzelni, szerintem egy-egy csoportfoglalkozás izgalmas sorvezetőjeként tudna működni.

A nagy Tesz-vesz város turné végére érve sok tapasztalattal gyarapodtam, igyekeztem sokféle szempontból megnézegetni a könyveket és ajánló jelleggel bemutatni nektek őket, miközben én is most ismerkedem a sorozattal. Meglepetés volt számomra, hogy a sorozat ennyi szegmensét lefedi a gyerekek világának: mesekönyv, foglalkoztató és böngésző formájában is elmerülhetünk a mindennapi világ működésében a gyerekekkel. A sorozat hosszú múltjára tekintettel a hagyományos gyerekkori tapasztalatok és világlátások tükröződnek a lapokon, ami számomra nagyon szimpatikus – kissé sarkosan talán úgy írnám le, hogy mintha egy klasszikus gyerekirodalmi műveltséget is átadhatnánk általa a gyerekeknek. Másfelől szerintem pont ez a szempont lehet alkalmas egy picit kikapcsolni a pulzálást, belehelyezkedni egy nyugodtabb légkörbe, lelassulni mindenféle külső hatás, kütyük és villogás nélkül. A Tesz-vesz város világa jól vegyíthető a modernebb mesékkel, foglalkoztatókkal és böngészőkkel is. A lényeg, hogy a gyerekek érdeklődésének megfelelően, mindenféle mesetípust és formát megmutatva nekik, próbáljuk kipuhatolni a számukra és a fejlődésüknek megfelelő terepeket. A Tesz-vesz város szerintem erre is alkalmas.


Blogturné Klub


Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg júniusban ünnepelné a 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!




A turné állomásai


01.19. Csak olvass! 
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-vesz város A-tól Z-ig
01.21. Csak olvass!
Tesz-vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-vesz városban
01.22. Könyv és más
Tesz-vesz város, Tesz-vesz szótár
01.23. Szembetűnő
Tesz-vesz város, Esti mesék
01.25. Veronika's Reader Feeder
Tesz-vesz szótár, Tesz-vesz város iskolája
01.26. Szembetűnő 
Tesz-vesz város iskolája, Tesz-vesz város A-tól Z-ig
01.27. Könyv és más 
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-vesz városban
01.29. KönyvParfé
Tesz-vesz város - Mentsük meg a bolygót! ,Tesz-vesz város - Légy jól nevelt!
01.31. Szembetűnő 
Ahogy illik, Légy jól nevelt!
02.02. Veronika's Reader Feeder
Tesz-vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-vesz városban
02.04. KönyvParfé 
Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor 


Nyereményjáték


Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése