2024. január 17., szerda

Beatrice Hyde-Clare kisasszony első esete

Talán picit félve vágok bele könyvsorozatba – hiába van a hátam mögött több jó élmény is, és hiába tudom, hogy a második, harmadik, stb. résznek már nem muszáj nekirugaszkodni, ha nem akarok. Fogalmam sincs hát, honnan gyökerezik a sorozatfóbia, viszont íme: épp csak elkezdődött 2024, s én máris belekezdtem egy könyvszériába.

Lynn Messina: Arcátlan kíváncsiság
Sorozat: Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei
Pioneer Books, 2023, 336 oldal
Fordította: Kiss Viktória
Csillagérték: 8

Mentségemre szóljon, hogy a 19. századi női sztorik a gyengéim (kell-e ezt még ecsetelnem?) – főleg, ha egy olyan miliőbe bandukolhatok, ami úgymond az anyahajóm: az angol régenskorszak! Lynn Messina pedig elég bátor és eltökélt volt ahhoz, hogy egy új hősnőt a korszakba állítva elindítson egy romantikus krimisorozatot.



Még a bejegyzés elején tegyük gyorsan hozzá, hogy ugyan régensi romantikus krimit írni egészen jövedelmező vállalkozás (lényegében a kiadó tuti befektetése, hiszen az olvasóközönség sokasága adott), viszont, ha rosszul csinálod…nos, az elég ciki. Persze, mire ez nyilvánosságra kerül, jobbára az olvasók felvásárolták az első kiadást. Viszont az is tény (legalábbis saját tapasztalataim szerint), hogy aki nem tud összehozni egy legalább kellemes regényt a zsánerben…nos, az elég ciki. Hiába a sematikus karakterek, a jól ismert történetvezetés és a kedvező történelmi klíma, simán félre tud menni egy ilyen történet is, ha nem megfelelő kezekben van. S akkor azt a kérdést is lelövöm, hogy vajon Messina válallkozása sikeres volt-e. Jelentem, igen.

Beatrice Hyde-Clare (a maga huszonhat évével) árva vénkisasszony, aki nagybátyja és nagynénje jóvoltából (amit persze untig igyekeznek a hölgy tudtára adni), nem csúszott le a társadalmi ranglétrán, s élete eddigi szottyadt éveiben lehetősége nyílt a vidéki nemesség előkelő rétegeiben mozgolódni. Persze csak csendben. Műveltsége és olvasottsága révén többnyire jócskán meghaladja a mindenkori társaság intellektuális színvonalát, elmés replikáival azonban – a társasági illemszabályok betartásával – jobbára csak magát szórakoztatja. A történet kezdetén nagynénjével és annak lányával érkezik hosszabb ott tartózkodásra Lakeview Hallba, ahol Bea épp az összegyűlteket pásztázza. Közülük is elsősorban a mogorva (ám jóképű és gazdag) Kesgrave herceget, aki pökhendi stílusával kiérdemli Bea „őt dobálnám meg leginkább bárminemű étellel a vacsoraasztalnál” díját. De ugye…megint azok a bizonyos társasági illemszabályok. Egy finom hölgy maximum gondolatban játszadozhat el eme lehetőséggel. És Bea meg is teszi. Az esti összejövetelt követően éjjel Bea álmatlanul forgolódik ágyában, majd arra jut: miért ne osonhatna ki az éjszaka közepén a ház könyvtárába egy kis olvasnivalóért? A könyvtárban kutakodva azonban meglepetés éri. Kesgrave hercegbe botlik, aki épp az egyik vendég holtteste felett áll. Ki lehetett a gyilkos? Csak nem ez a szemtelenül jóképű, ám kioktató herceg? Kesgrave végül meggyőzi Beát, hogy a rendőrnek öngyilkosságról számolnak be. Hősnőnk azonban nem nyugodhat: meg akarja tudni, ki áll a gyilkosság mögött!

A történet díszlete, ideértve a karaktereket és némi meglepetéstől eltekintve, a cselekményfolyamot is a zsáner olvasóinak ismereteit és komfortérzetét előhívva rendezkedik be a nyomozásra. Messina a karakterek megalkotásában a legjobbaktól kölcsönöz. Beatrice Hyde-Clare kisasszony mintha csak Catherine Morland és Anne Elliot szerelemgyereke volna, bár huszonhat éves létére, naivitása inkább Morland kisasszonyéhoz teszi hasonlatosabbá. Kesgrave mogorva távolságtartása Darcy képét idézheti elénk, de a kotnyeles nagynénik figuráihoz sem kell túl messze merészkednünk Jane Austen világától (a névválasztások tekintetében viszont egy átirat, a Vakáció Mr. Darcyval derengett folyamatosan). Ebből kiindulva, egyik szereplő sem fog túl eredetinek tűnni, de érzékelhetően ez nem is célja az elbeszélőnek. Bea és a herceg élces párbeszédei nyilvánvalóan a regény legszórakoztatóbb epizódjai, melyek kissé (oké, erőteljesen) feledtetik az olvasóval, hogy „ezek ketten” tulajdonképpen épp egy rejtélyes bűneset felderítésén fáradoznak.

Az Arcátlan kíváncsiság kellemes kikapcsolódást nyújtott számomra, tipikusan az a könyv, amit azért veszek a kezembe, hogy egy picit bekuckózhassak az egyik kedvenc történelmi korszakomba, és a már ismert és kedvelt karaktereim történetét ismerjem meg új nevekkel, új kalandokkal. A regény jól megírt, az elbeszélés nem igazán laposodik el, a nyelvezet és a stílus könnyű és lendületes haladást tesz lehetővé. Ha jókor talál rá az ember, kifejezett léleksimi a zsánertől. Amellett, hogy tökéletesen végezte el a rászabott és az általa vállalt feladatot (jelesül: kikapcsolt és szórakoztatott), a cselekménysor lezárásához a mama finom sütijeit tudnám példaként említeni: még egy szeletet azért el tudnék viselni. Így megy ez, a régensi romantikus krimi kissé addiktív. Ha jól tálalják. 


Blogturné Klub


A 19. századi nemesi látogatások és azok soha véget nem érő esőzéseinek bágyadt hangulatát egyszer csak titokzatos haláleset rázza fel. A bűntényt öngyilkosságnak álcázzák, egy kotnyeles vénkisasszony azonban nyomozni kezd, hogy felderítse az igazságot. Vajon sikerül neki? Tarts négy bloggerünkkel, s ismerd meg Lynn Messina sorozatkezdő történetét, az Arcátlan kíváncsiságot, mely a Pioneer Books kiadásában jelent meg nemrégiben. Ha a turnéval tartasz, megnyerheted a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.




A turné állomásai


01.17. Szembetűnő
01.19. Olvasónapló
01.21. KönyvParfé
01.23. Dreamworld


Nyereményjáték


Nem Beatrice Hyde-Clare az irodalom első nyomozókedvű kisasszonya, aki egy bűntény felderítésébe vágja fejszéjét - szakítva minden társadalmi konvencióval. Keressük meg együtt irodalmi elődeit! Minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan könyvből, melynek hősnője (vagy hősnői?) szintén nyomozóként tette magát próbára. A feladat, hogy az adott könyv nyomozónőjének nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. Figyelem, lehet, hogy akad olyan állomás is, ahol két névre vagyunk kíváncsiak!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

„Gyűlölet és imádat - sóhajtott Agáta mama, batiszt kendőjével legyintve. - Ugyanazon tőről fakadó bolondságok.”

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése