2024. január 13., szombat

Képek ihlette mesék - felnőtteknek

A művészetek találkozása mindig izgalmas. Szemlélőként mindenképp – s ebből kiindulva, alkotóként talán még inkább. A művészet sok esetben ad izgalmas és pontos válaszokat a kérdéseinkre. Olykor még úgy is, hogy nem is tudtuk, hogy a kérdés már valahol mélyen megfogalmazódott bennünk. 

Mészöly Ágnes: Nap aranya, Hold ezüstje

Trend Kiadó, 2023, 104 oldal
Csillagérték: 9

Én magam nagyon kedvelem, ha a zene csatlakozik bármely más művészeti ághoz. Megint csak a mélység fogalma ötlik fel bennem. A legismertebb, amit talán a legtöbben fel tudunk idézni, Muszorgszkij Egy kiállítás képei darabja. De mielőtt letáboroznék, és teljesen elkirándulnék egy messzi ösvényre, egy olyan fúzióról szeretnék írni, ami számomra újdonságként hatott. S persze ez mozdította elő azt is, hogy szerettem volna megismerkedni vele.



Az illusztrált könyvek világa persze nem áll túl messze tőlem – elég, ha végigtekintünk azon, hány és hány mesekönyv került a kezem ügyébe csak az elmúlt szűk egy év során. Tudjuk, hogy a mesekönyvek – az elsődleges befogadó szempontjából is – fontos eleme az illusztráció, a mesék képes és játékos ábrázolása. Mészöly Ágnes kötetében azonban több szempontból is más megközelítést választott. A Nap aranya, Hold ezüstje ugyanis egyrészt nem a fiatal olvasókat célozza, másfelől pedig nem a kötetben szereplő tizenhárom meséhez készültek az illusztrációk, hanem épp ellenkezőleg: a képek ihlették a meséket. Az ihlető pedig Viive Noor munkássága. Hihetetlen izgalmas vállalkozás! 

Viive Noor neve ismeretlen volt előttem – bár talán ezzel nem vagyok egyedül, így első körben a borítóból tudtam következtetni a mesék hangulatára (mindjárt erről is írok). Az észt illusztrátor 1955-ben született, s az észt Gyermekirodalmi Központ kurátoraként működik. A képkeresőben nézegetve a munkáit, jól kirajzolódik alkotásainak egyedisége és jellemzően búskomor, talán kissé vészjósló hangulata is – miközben körbeöleli valami különleges, hívogató aura, ami hosszú ideig nem ereszti az egyszerű szemlélődőt. Ezekben a képekben születtek meg Mészöly Ágnes történetei. A kötet címadó történetét a könyvbe lapozva rögtön elsőként olvashatjuk, ami szerintem több szempontból is jó megoldás: megadja a mesék, így az egész kiadvány kontextusát és értelmez. A Nap aranya, Hold ezüstje mese – a többi meséhez hasonlatosan – az ismert népmesei hagyományokra és eszközökre épít. Nem cseng ismeretlenül a szép királylány kezének elnyerése, a három testvér – és persze közülük is legkisebb szerencséjének – története. A mese végül egy nem megszokott csavarral zárul, ami előjelzi az olvasónak, hogy a formula, az eszköztár talán ismerős: a történet csattanója azonban tartogathat (és tartogat is) meglepetést. S szép lassan kikristályosodik az is, miért is felnőttekhez szólnak a mesék. A másik, értelmező aspektus pedig számomra az volt, hogy a Nap aranya, Hold ezüstje címből én magára a képi világra is asszociáltam (volna). A fekete és arany árnyalatain kívül a pirosat találjuk még meg visszatérő, hangsúlyos szerepben. Hogy a kiadvány címét összegezzem tehát: nagyon szerettem, hogy a képi világra és a felvezető mesére egyaránt asszociálhatok általa. 

A következő tizenkét mese ugyancsak meggyőzött annak igazáról, hogy a történetek a felnőtteknek szólnak. Minden mese elején (és olykor azok közben is) találunk egy gondolatébresztő képet, ami felvezeti a történetet, amiről a mese szól. A legtöbb történet hangulata első olvasatra borús és igen, talán a fentebb említett vészjóslás is bennük van, melyek olykor letörik vagy megtörik a naiv olvasó optimista elképzeléseit az élet nevű játékról. Gyermekkorunk „boldogan éltek, míg meg nem haltak” lezárásai helyett „szembejön az élet” – ha egy mesegyűjtemény kapcsán lehet így fogalmazni. Az élet nem mindig alakul az elvárásaink vagy a terveink szerint, de ez nem jelenti azt, hogy nem alakulhat jól, vagy sokkal jobban, mint ahogy elgondoltuk. Nem tudom, hogy szükséges-e bármiféle konklúziót levonnom a kiadvánnyal kapcsolatban, de ha igen, akkor ez utóbbi volna az.

A Nap aranya, Hold ezüstje egy olyan izgalmas vállalkozás, amit érdemes volt végigvinni, mind a szerző, mind a kiadó részéről. A kiadvány külső megjelenése impozáns, az elbeszélések nyelvezete magával ragadó és sodró lendületű. Azt hiszem, a legtöbb történet végkicsengése csakis az olvasótól függ – kedvelem azokat a szövegeket, dalokat, melyeket belátásunk, aktuális állapotunk szerint értelmezhetünk optimista vagy pesszimista vetületben, ezek a mesék pedig pontosan ilyenek. Ha néhányat kiemelnék a címadó történeten kívül, akkor aktuálisan A kereskedő lánya, A verébboszorkányok, A sellő éneke és az Aki értette, mit mond a szél lennének a kedvenceim. És igen, néhánynál végül több lett a kérdésem, mint a válaszom: de nem lehet-e ez is egy jó művészeti fúzió eredménye? Mészöly Ágnes csodálatos mesélő, az a bölcs mesélő, aki a történet befejeztével lopva a hallgatóságra tekint egy mosoly kíséretében: tégy belátásod szerint a hallottakkal! 


Blogturné Klub


Ti is szeretitek a felnőtt mesekönyveket? Ha igen, adjatok esélyt a Nap aranya, Hold ezüstje című kiadványnak, amely a Trend Kiadó gondozásában jelent meg Mészöly Ágnes alkotásaival. A kötet különlegessége, hogy a szerzőnő az észt illusztrátor, Viive Noor rajzai alapján alkotta meg a könyvben szereplő tizenhárom mesét. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a kötetről!




A turné állomásai


01.09. Readinspo
01.11. Utószó
01.13. Szembetűnő
01.15. Könyv és más


Nyereményjáték


Játékunkban különböző mesekönyvek illusztrátorainak munkásságát fedezzük fel. A feladatotok, hogy az állomásokon megadott borítók alapján nézzetek utána a könyv illusztrátorának, illetve keressetek még egy könyvet, amelyen ő dolgozott. A Rafflecopter dobozba tehát egy nevet és egy címet várunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése