2017. december 29., péntek

Jennifer Niven: Veled teljes a világ

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg Jennifer Niven: Veled teljes a világ című regényét, amely két fiatal egymásra találásáról szól. Persze, nem hétköznapi egyikük sem: a fiú nem tudja megjegyezni az arcokat, a lány pedig valaha a legdagibb lány volt Amerikában. Küzdelmes útjukat hét bloggerünk mutatja be. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

Jennifer Niven: Veled teljes a világ
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2017. december 16.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Béresi Csilla
Téma, műfaj: ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 384 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Milyen lehet az, amikor valakit igazán látunk… olyannak, amilyen? Libby Strout anyukája váratlan halála után mély gyászában az evésbe menekül, és nem sokkal később már mindenki csak úgy ismeri őt, mint Amerika Legdagibb Tinije. Idővel újra ki mer merészkedni az emberek közé, hogy végre igazán éljen, azonban a visszatérés a gimnáziumba nem megy valami zökkenőmentesen… Jack Masselin menő srác, aki bámulatos tárgyakat képes összerakni szinte bármiből. Nem számít azonban, hogy milyen népszerű, van valami, amiről senki sem tud: arcvakságban szenved. Senkit sem ismer fel, még a saját családtagjait sem, és ez sok gondot okoz az életében, pláne ha csajozásról van szó… Jack soha, senkit sem engedett magához igazán közel, egészen addig, amíg meg nem ismerte Libbyt. Egy gimnáziumi összezörrenés után mindketten lelki tanácsadáson kötnek ki, és nem ez az egyetlen büntetés. Egymás iránt kialakuló érzelmeik őket magukat is meglepik. A harag lassan átformálódik valami mássá, valami méllyé… igaz, őszinte szerelemmé, mely az egész világukat megváltoztatja.

Fotó forrása

Év végén újabb számomra ismeretlen, de népszerű szerző romantikusával ismerkedtem meg. Bár a Veled minden hely ragyogó c. könyvről már sokat hallottam – általában pozitív véleményeket – nem volt különösebb elvárásom az írónővel kapcsolatban, egy könnyed romantikus történet reményében lapoztam fel a kötetet.

Kép forrása
Az elbeszélés két különleges karakter történetét helyezi fókuszba, akik talán már külön-külön is megérnének egy-egy saját regényt – erre a megjegyzésre még később visszatérek. A történet elején elsőként Jackkel ismerkedünk meg. A srác arcvakságban szenved, ami gyakorlatilag mindennap külön próbatétel elé helyezi őt: gesztusok, mozdulatok alapján igyekszik felismerni még a hozzá legközelebb állókat is. Ami viszont talán még ennél is sokkal hihetetlenebb – bár alapvetően nem sokat tudtam a prozopagnóziáról –, hogy Jack e különleges betegségét titokban tartja. Nem tudom elképzelni, hogy valaki hosszú éveken keresztül random próbálja bemérni a barátait, a családtagjait, s ezt egyrészt titkolni tudja, másrészt senkinek nem tűnik fel. Kétkedve léptem hát tovább Jack történetéről, hogy Libby karakterét is megismerjem. A lány egy súlyos trauma okán néhány évvel azelőtt, hogy megismerjük, meghízott. Olyannyira, hogy ő lett Amerika legkövérebb lánya. Ezzel a bélyeggel lépett a változás útjára, s kitartásának köszönhetően, még mindig ducin, de visszatérhetett a korabeli fiatalok világába, s ezen a ponton csöppenünk Libby hétköznapjaiba.

Kép forrása
A lány hihetetlenül szimpatikus, sok esetben teljesen másként látja a világot, mint kortársai. Alapvetően kedvelem mind az ellenszenvből kifejlődő, mind pedig a különböző külső/belső jegyek találkozásából kifejlődő szerelmi történeteket. Leginkább azért, mert ezek a történetek picit rávilágítanak arra, ami a felszín alatt rejtőzik. Ami egy kapcsolatban – aminek nem is feltétlenül kell szerelminek lenni, lehet baráti vagy kollegiális – igazán lényeges. A Veled teljes a világ esetén mindkettő elem nagyon fontos szerepet játszik, hiszen Jack és Libby első találkozása a legkevésbé sem idilli, másrészt míg Libby duci leányzó, addig Jack a suli menő szépfiúinak táborát erősíti. Mindenféle szempontból adott tehát egy érdekes, lebilincselő történet, viszont érzésem szerint az elbeszélő ezzel a rengeteg kiváló lehetőséggel nem igazán tudott mit kezdeni. Akármennyire is szerette volna megmutatni, hogy az igazi értékek nem a felszín mentén szerveződnek, ő mégis ezen a szinten vezette a történetet, megelégedett a jó koncepcióval meg a valamilyen szempontból „egyedi” karakterekkel, így pedig elveszett a fejlődés, az izgalom és a vibrálás. A szereplők összejöttek, mert már a történet elején is tudtuk, hogy ez így lesz, s nem azért, mert Libby és Jack között olyan jól működött volna a kémia.

Annak ellenére, hogy a kíváncsiság hajtott a könyvhöz, nem volt elvárásom vele szemben, picit pipa vagyok a szerzőre, hogy felhalmozott egy csomó klassz elemet, aztán nem nagyon tudott velük mit kezdeni. Ezért is írtam a bejegyzés elején, hogy már csak Jack vagy Libby is megérne egy-egy külön történetet, mert így érzésem szerint a két karakter fejlődése nem futott ki sehova, és picit felfújt lufi maradt a történet. A kevesebb több jegyében érdemes lett volna újragondolni a sztorit. Mindezekkel együtt a Veled teljes a világ fontos és nehéz témákat feszeget. S attól, hogy rám nem igazán gyakorolt hatást ez a könyv, talán a célközönség nem ilyen szigorú a történettel szemben, mint én. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

12.19. - Sorok között
12.21. - Angelika blogja
12.23. - CBooks
12.27. - Könyvvilág
12.29. - Szembetűnő
12.31. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

Igaz-hamis játékot játszunk a szerzővel és a könyveivel kapcsolatban. Minden állomáson kaptok egy kérdést, a válaszokat írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

A világ legkövérebb emberének súlya meghaladta a fél tonnát.


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése