2017. november 16., csütörtök

Trisha Ashley: Karácsonyi szerelem

Novemberben jelenik meg Trisha Ashley: Karácsonyi szerelem c. könyve a Könyvmolyképző Kiadónál. A könyvben elénk táruló behavazódott tájjal, a készülődéssel, főzéssel, díszítéssel és egy lelkes családdal még a karácsonyellenes Holly Brownt is megérinti az ünnep szelleme. Tartsatok velünk Ti is, ha részesei szeretnétek lenni ennek a romantikus, karácsonyi történetnek, és játsszatok a könyvért!

Trisha Ashley: Karácsonyi szerelem
Eredeti megjelenés: 2010.
Hazai megjelenés: 2017. november 10.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Palásthy Ágnes
Téma, műfaj: romantikus, karácsonyi
Megrendelhető: ITT
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Ez mindig is szomorú időszak volt a fiatal özvegy, Holly Brown számára. Ezért amikor felkérik, hogy vigyázzon egy mindentől távol eső házra a lancashire-i lápvidéken, nem képes visszautasítani az ajánlatot. Hiszen ez tökéletes ürügy arra, hogy megfeledkezhessen az ünnepről. A ház tulajdonosa, Jude Martland szintén távol akarja tartani magát a családi karácsonytól, mivel a legutóbbi alkalommal az öccse megszökött a menyasszonyával. Ám amikor arra kényszerül, hogy váratlanul hazatérjen, azt látja, hogy minden a feje tetejére állt, és úgy tűnik, Holly van az események középpontjában. Amikor pedig a hófúvás elzárja az utakat, senki nem szökhet el. A kénytelen összezártságban Holly és Jude sokkal többet kapnak az ünneptől, mint amire számítottak – és ezt a karácsonyt soha nem fogják elfelejteni!

Illusztráció

Izgultam, mikor tudatosult bennem, hogy nagyjából egy hónapon belül a második Trisha Ashley történettel ismerkedhetek meg. Ez az izgalom pedig leginkább abból fakadt, hogy az első könyvről, amit a szerzőtől olvastam (Csak magadra számíthatsz?) csupán annyit tudtam hosszas mondatokon keresztül ecsetelni, hogy bár jó munkának tartom, mégsem hatott rám, gyakorlatilag a legcsekélyebb mértékben sem. No, ezután már lássuk be: tényleg meredek húzás még egy könyvet bevállalni a szerzőtől a karácsonyi könyvdömping kellős közepén.

Borító
De tudjátok: egy könyv alapján nem igazán szeretek leírni egyetlen szerzőt sem. A dolog többféleképp is elsülhet: az első könyvtől odáig voltam, aztán a másodiknál jön a fekete leves, vagy az első könyv nem jön be, a második igen. Szóval, szerintem minden stílus és szerző megérdemel még egy (kettő, három) lehetőséget, és azt kell mondanom: Trisha Ashley úgy tűnik, még élt is ezzel a második sansszal. Bár, talán ez a csillagozáson kevésbé látszik annyira, hiszen csak egy kategóriát lépett fel, és lényegében ugyanazokba az akadályokba ütköztem ennél a történetnél, mint az előzőnél, a Karácsonyi szerelemről már jóval pozitívabban tudok nyilatkozni.

Az alaptörténet ebben az esetben is kottára hasonló a Csak magadra számíthatsz? sztorijához, és mindjárt meglátjátok, miért is nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a két sztorit párhuzamba állítva fejtegessem a véleményem a Karácsonyi szerelemről. Szóval, mindkét regény kapcsán elmondható, hogy a fókuszban a férjét elvesztett nő áll (előzőleg: válás, ebben az esetben: halál), aki valamitől nagyon óvakodik (előző esetben: visszatérés a lápvidékre, itt: karácsony). Főhősünk aztán a cselekmény kibontakozásában fenntartásait maga mögött hagyva, korlátait leküzdve végre otthon érzi magát a saját életében, s kibékülve önmagával és helyzetével, végre rátalál a szerelem (ott is, itt is). A lapos és romantikus klisékkel végigvezetett alap viszont mindig más körítést kap. Az előző kötetnél ez a fűszer a humor és a szarkazmus volt, ami kifejezetten üdítő volt számomra. Vicces kiszólások, okos összekötések: ez volt az a kis nüansznyinak tűnő dolog, ami – ha szigorúan akarok fogalmazni – olvashatóvá tette a könyvet. A Karácsonyi szerelem kapcsán viszont egy, még talán ennél is érdekesebb szálat szőtt a cselekménybe az elbeszélő: ez pedig a múlt. Holly története kevésbé kötött le, a nagymamája naplóbejegyzéseinek felbukkanását epedve vártam. A jelen eseményei leginkább amiatt foglalkoztattak, hogy felfedezzem a nagyi és unokája történetének párhuzamait.

Borító
Olvasás közben pedig azon is gondolkoztam, mi is lehet a problémám Trisha Ashley történeteivel. Bár részben leírtam: a sablonos alapsztori. De ne legyünk álszentek: ez azért a romantikusok (és bármilyen más műfaj esetében is) gyakran megesik, mégis hat ránk a történet, és újszerűnek érezhetjük még akkor is, ha bizonyos panelei ismerősnek tűnnek korábbról. Végül két dologra jutottam. Egyrészt azt érzem, hogy Ashley túl pontosan ír. Kiméri és betartja a határokat, nem merészkedik túl rajtuk: ha mákod van, hat az érzelmeidre…ha nem, hát így jártál. És akkor mi van? De egyébként tényleg: és akkor mi van? S ezzel el is érkeztünk a második ponthoz: nem kell minden könyvnek hatnia rám. A Karácsonyi szerelem egy kellemes karácsonyi chick lit, ami – ha film lenne – nem tenném be többször a lejátszóba, de arra a pár órára, amit a történettel töltöttem, kikapcsolt. Néha nem is kell több.

Blogturné Klub


A turné állomásai

11.12. - Könyvvilág
11.16. - Szembetűnő
11.18. - Olvasónapló
11.20. - Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

A könyvben Holly nagymamája történetét kutatja, aki a második világháborúban ismerte meg nagy szerelmét. Rengeteg történet szól olyan szerelmekről, amik a világháborúk idején alakultak ki, így a nyereményjáték is ehhez fog kapcsolódni. Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet olyan könyvekről, amelyekben a főszereplők valamely háború idején találtak egymásra. De, hogy kicsit csavarjunk a játékon, most nem a könyv címét, hanem a főszereplő páros nevét - akik között kialakult a romantikus kapcsolat - kell be beírnotok a rafflecopter dobozba!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Leningrád, 1941. A fehér éjszakák fényében még látni a város egykori nagyságát, a palotákat és sugárutakat, egy letűnt kor meséjét, abból az időből, amikor Leningrádot még Szentpétervárnak hívták.
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése