2017. november 3., péntek

Guillaume Musso: Holnap

Guillaume Musso, francia szerző már sokak szívét meghódította különleges hangulatú regényeivel. A Szerelem életre-halálra, az És azután, az Ott leszel?, a Visszajövök érted, a Mi lesz velem nélküled? és Az angyal hív után újabb nagyszerű regénye érkezik el a magyar olvasókhoz is. A Blogturné Klub három állomáson keresztül veti bele magát a Holnapba - és hogy mit tartogat, az meglepetés. Tarts velünk, ismerd meg a regényt és ha ügyes vagy, a saját példányodat is megnyerheted.

Guillaume Musso: Holnap
Eredeti megjelenés: 2013.
Hazai megjelenés: 2017.
Kiadó: Park Könyvkiadó
Fordította: V. Detre Zsuzsa
Téma, műfaj: romantikus, krimi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 404 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni. Hazugságok hálója? Az egyik fél képzelgése? A másik manipulációja? Egy érthetetlen helyzet áldozataiként Matthew és Emma hamar rádöbbennek arra, hogy nem csupán egy meghiúsult találkozóról van szó…

Kép forrása

Guillaume Musso már az első könyvével levett a lábamról, amit tőle olvastam. Meglepőnek, eredetinek és roppant olvasmányosnak, olykor meghökkentőnek találtam azt a történetet. Az angyal hív után bő egy évvel pedig készen álltam, hogy újra leessen az állam. „A lány a fiú múltja…a fiú a lány jövője.” Hogy ne is menjünk messzebb a borítónál, a Holnap engem már itt félig megvett.

Kép forrása
A történetben két karakter, Emma és Matthew hihetetlen találkozását ismerhetjük meg. Bár, találkozásnak nem is tudom, mondhatjuk-e, ha két ember más-más időszakban él. Kettejüket pont egy év választja el egymástól, ami viszont összeköti őket, az Emma laptopja, amit Matthew egy évvel felesége halála után vásárol egy kiárusításon. Hogy hogyan kerülnek Emma cuccai eladásra…? A történet elején simán elhessegettem a kérdést a fülem mellett, így viszont talán még durvább volt, mikor az elbeszélő lerántja róla a leplet. De nem fecsegek, lépjünk tovább! Bár fogalmam sincs, hogy hová, ugyanis úgy érzem, tojásokon lépkedem, mert nem akarok spoilerezni. A lényeg, hogy Emma és Matthew megkedvelik egymást, s míg randira nem kerülne a sor, nem is derül ki, hogy ők tulajdonképpen nem is ugyanazon év ugyanazon hónapjának ugyanazon napján tengetik addig fájdalmas napjaikat. Mi, olvasók persze már két főhősünk étterembe lépésekor sejthetjük, hogy valami nem klappol és fel is derenghet egy kép Sandra Bullock és Keanu Reeves klasszikus alakításából.

Kép forrása
Ami viszont a 2006-os film történetéhez képest (a nyereményjáték miatt nem írhatom le, melyik filmre gondolok, de úgyis tudjátok) újdonság lehet – leszámítva a nem kézzel írt leveleket, és hogy ebben a történetben nem jelenik meg Jane Austen: Meggyőző érvek c. regénye – az a zseniális krimi-vonal, amit Musso számomra hihetetlenül érdekfeszítően és szövevényesen varázsolt bele a regénybe. Azt is kifejezetten jó ötletnek tartottam, hogy Emma és Matthew levelezése a beszélgetés tetőpontján szakad meg, a legfontosabb kérdések mindkét fél számára megválaszolatlanul maradnak. A kapcsolatszakadás oka, hogy Matthew kislánya leönti a laptopot, ami ezáltal tönkre is megy. Matthew-nak így fogalma sincs róla, hogy Emma segít-e megakadályozni felesége, Kate egy évvel korábbi balesetét, melyben életét vesztette. Az őrjítő bizonytalanság és az akciódús-nyomozós cselekményfolyam közepette pedig egészen új, s mondanom sem kell, elképesztő megvilágításba kerül a Kate-et ért baleset. Kicsit belelovalltam magam az értékelésbe, ugye?


Kép forrása
Mindenesetre képtelen vagyok visszafogni magam. A Holnap egyszerűen sodort magával az elejétől kezdve. Nem hagyott nyugodni. Olvasmányos, remek stílusban megírt, pörgő eseményekkel teli, váltott elbeszélős történet. Egy pici hiányérzetem is maradt: legalább egy bő fejezetet hangsúlyosabban adtam volna Kate-nek is. Lehet, hogy csak a mohóság beszél belőlem, hiszen megismerhettük a történetből az ő cselekedeteinek mozgatórugóit is, hallottuk és láttuk őt lelepleződni, de…Egyébként nincs de. Guillaume Musso már két alkalommal is meggyőzött a zsenijéről, talán most még jobban, mint egy éve. S talán legközelebb a történet nyugvópontra helyezése is kicsit ütősebb lesz. Egészen biztosan szeretnék meg tőle olvasni. Nem érdekelt, hogy a sztori egyes elemei már máshol is megjelentek, mert képes volt új perspektívába helyezni őket. S csak a regényre tudtam fókuszálni olvasás közben. De mi van, ha az egész csak egy álom volt?

Blogturné Klub



A turné állomásai

10.30. - Spirit Bliss
11.03. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Nyereményjátékunk az időzítés körül forog - az ugyanis nem biztos, hogy mindig tökéletes. Olyan romantikus kapcsolatokat gyűjtöttünk most csokorba könyvekből, filmekből, amiknél az időzítésnek kulcsszerepe volt. Minden állomáson egy rövid leírást találtok arról, miről is szól a történet, a feladatotok az, hogy ezek alapján kitaláljátok a könyv/film címét. Természetesen az angol és a magyar címeket is el fogjuk fogadni.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Párosunkat egy közös ingatlan köti össze - az idő viszont nem. Ám a sors furcsa fintora: egymás leveleit megkapják. Így tehát elindul a levelezés, találkozni viszont az esély minimális. Vajon végül találnak egy olyan időt, amikor mindketten egy helyen lehetnek?
a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése