2017. november 28., kedd

Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám

 A Maxim Könyvkiadó Dream válogatás sorozatában egyedüli magyar szerzőként debütált tavaly Szaszkó Gabriella a Maradj velem című regényével. A Pennington-testvérek sorozat második része jelenik meg hamarosan Beszélj hozzám címmel, melyben Amy mesél Chris és David titkairól. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám
Sorozat: Pennington-testvérek (2)
Megjelenés: 2017. december
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Téma, műfaj: realista, családon belüli erőszak
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 440 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Amy Forester élete nem könnyű; úgy tűnik, senki sem érti meg tetteinek mozgatórugóit. Amy a híres íróval, David Penningtonnal él párkapcsolatban. A férfi nem olyan régen publikálta gyerekkori memoárját, amiből ország-világ számára kiderül, hogy Amy korábban az író bátyjával, Chrisszel járt jegyben. David bátyja öngyilkossága után határozza el, hogy megosztja mindenkivel gyermekkora borzalmait, alkoholista édesanyjuk bántalmazásait és zűrös kapcsolatát Amyvel. Amy a rágalmazások után dönt úgy, hogy megírja a saját történetét, és elmélyed a múlt eseményeiben. Emlékeit a Pennington fiúkról egészen a megismerkedésüktől kezdi, majd elmeséli Chrisszel való kapcsolatát, és azt, hogy milyen is volt egy súlyosan önbántalmazó fiú és drogfüggő testvére mellett élni. Bár az írás ad némi megkönnyebbülést neki, de a visszaemlékezés és Chris halálának közelgő évfordulója feltépi a fájó sebeket. Vajon sikerül majd Amynek a felszín felett tartania Davidet? Túlélheti szerelmük a próbatételt? Egyáltalán lehetséges egy elvesztett személy árnyékában felépíteni egy párkapcsolatot?


Könnyen ítélkezünk. Meg, és gyakran el is ítéljük az embereket. Cselekedeteikért: hogy mit tesznek, vagy épp mit nem tesznek meg. A szavaikért: hogy mit mondanak, és miért éppen akkor mondják, amikor szerintünk az már aktualitását vesztette. Bántjuk és sározzuk őket, mert szerintünk nem jól döntöttek a múltban, mert a cselekedeteik vagy a szavaik által kétszínűnek látjuk őket. Ártalmasnak. Köpködünk anélkül, hogy ismernénk az érzéseit, az útját, amit bejárt. De az éremnek van egy tulajdonsága: általában két oldala van. Szaszkó Gabriella fantasztikus első könyve után tovább szövi a Pennington-testvérek történetét, s egy olyan karaktert állít a regény fókuszába, aki a Maradj velem cselekményében méltán érdemelte ki a legmegosztóbb mellékszereplő díjat. Vajon, ha megismerjük az ő világát, továbbra is az marad?

Első mondat :)
Forrás: Szaszkó Gabriella, Facebook
Elgondolkozunk-e néha azon, mi történik a gyermekkorban bántalmazott gyerekekkel? Persze, ha nem vagyunk érintettek vagy kutatók. Csak úgy általában. Elfelejtjük, hogy a szomszéd gyerek hány és hány „sallert” kapott, és nem is gondolunk rá, mi történt vele – ennek hatására – felnőttként? Fel tudta-e vajon dolgozni, hogy gyerekként megszégyenítették? Eszünkbe jut-e, hogy még évekkel később is egy-egy borzasztó emlékképre riad fel álmában? Vagy: ő már felnőtt, lépjen túl rajta? Ha választani lehet, inkább David legyen, mint Chris…de lehetőség szerint ne meneküljön a drogokhoz, mert az mégis hogy néz ki? Felnőtt ember nem menekül „egy” évekkel ezelőtti verés miatt. Valóban így lenne? Ha gyerekbántalmazásról van szó, azonnal felkapjuk a fejünket. Ha egy felnőtt lép elő azzal, hogy zaklatták, bántalmazták (legyen az szülő vagy más által elkövetett bűntett), csak legyintünk rá: felejtse el, rég volt, ne hozzon kellemetlen helyzetbe másokat. A kérdéseim talán messzebbre vezetnének a Pennington-testvérek történeténél, bár tény, hogy a Maradj velem egyik legfőbb erényeként emeltem ki, hogy többrétű regényről van szó. Olyan elbeszélés (és lelövöm a poént: a Beszélj hozzám is folytatja ezt a vonalat), mely jóval túlmutat önmagán. A fenti kérdések közül pedig legtöbb már az első kötet olvasásakor felmerült bennem. Akkor és azóta is rengeteget kattogtam rajtuk. Egy érzés sosem múlik el, gondoljak akár a könyvre, vagy törjenek elő gejzírként a közéletben hasonló esetek: a bosszúság afelett, hogy milyen könnyen válunk közönyössé, mennyire egyszerűen bélyegzünk meg másokat. A sorozat kapcsán is nagyon könnyen mutogathatnánk Chrisre, aki a menekülést választotta (de vajon tényleg választotta, és tényleg menekült-e?); Davidre, aki a drogokhoz, majd később az íráshoz fordult segítségért (melyik a jobb terápia?), vagy épp Amyre, aki mindkét Pennington fiúba szerelmes (hogy is van ez?).

A Beszélj hozzám okosan kezdi a Maradj velem végén elejtett cselekményszál folytatását. David Pennington terápiás jelleggel megírt életrajza, melyben saját és bátyja, Chris gyermekkorának megrázó történetét meséli el, hamar a sikerlisták élére repíti a fiatal szerzőt. A Maradj velem meghozza számára az elismertséget, korábbi könyveinek eladása is kedvezően alakul. Az olvasóközönség mindent tudni akar róla, így minden valamire való talkshow meghívja őt műsorába. Ismét felteszem azt a kérdést, melyet az első könyv értékelésében is: idilli, nemde? Csakhogy az interjúk közben, a közönség soraiban ott lapul egy lány, aki minden idegszálával a kérdésekre és a válaszokra koncentrál. Ismeri David minden rezdülését, tudja, hogy a könyvben leírtak alapján személye megosztja az olvasókat. S ha azt talán még nem is tudja, de érzi: a könyv megírása hosszú távon nem jelentett megnyugvást David számára. Amy a személye ellen irányuló támadásokat és zaklatásokat egyre nehezebben viseli, úgy tűnik, ezen David sem tud/akar segíteni, ezért elhatározza: megírja a saját történetét.

Ahogy az első rész, úgy ez az elbeszélés is két idősíkon bontakozik ki. Amy 2013-ban kezd saját története elbeszélésébe, melyről az első leütés pillanatában tudja: kockázatos és nehéz vállalkozás. Amy gyerekként ismerte meg a Pennington-testvéreket. Igaz, csupán egy évig jártak egy iskolába, megkedvelte és meg is szerette Christ – Daviddel némileg hullámzóbban alakult a kapcsolata. A lány tudott a Pennington-házban zajló terrorról, s mikor évekkel később újra összehozta az élet Chrisszel, talán ugyanúgy gondolkodott, mint sokan tettük volna: a fiú már biztosan túljutott a gyerekkori krízisen. Biztos egzisztenciával rendelkező ügyvéd, aki magabiztos támasza csapongó öccsének. A múlt azonban állandóan ott lebegett kettejük felett, és lassú méregként emésztette fel szerelmüket. Mindeközben David is feltűnt a színen, és egyre intenzívebben volt jelen Amy életében (gondolataiban és vágyaiban). Talán vannak dolgok, amiket nehéz megérteni. Hogyan lehet egyszerre két pasit szeretni, hogyan taszíthat és vonzhat egyszerre ugyanaz az ember bennünket…Azzal, hogy Amy csak egy évig volt szemtanúja a Pennington-fiúk gyermekkorának, és hogy elsősorban a felnőtt életükben játszott szerepet, más megvilágításba helyezte az alaptörténetet. Bizonyos szempontból Amy könyve megválaszolta néhány fenti kérdésem – hiszen Amy akár mi is lehetünk – általa külső szemlélői vagyunk a bántalmazásnak. A régi és megválaszolt felvetések mellé azonban újak is érkeztek. Mi van, ha hiába akarunk segíteni? Ki adhat feloldozást? Amy tudta, s a könyv végéhez közeledve már mi is tudhatjuk, miért is volt kockázatos dolog belekezdeni a könyvbe. A mozaikdarabkák egyre élesebbé válnak, s ezek a részletek úgy tűnik, nem segítenek túllendíteni Amy és David kapcsolatát a hullámvölgyön. A lány könyvének írása közben, a jelen eseményeiben pedig láthatjuk: David még mindig küzd. A Maradj velem hatására a múltban és aktuálisan bántalmazott gyerekek keresik fel, a segítségében bízva. De hogyan segíthet másokon, ha önmagán sem tud?

A Beszélj hozzám folytatta katartikus útját. A Maradj velem olvasása óta eltelt csaknem egy év mit sem számított: az első pillanattól kezdve beszippantott, és mintha csak előző nap csuktam volna be David történetét. Nálam ezt eddig kevés szerző tudta elérni. A könyv külön színfoltja a női nézőpont, ami egy-egy epizódot egészen más megvilágításba helyezett. Amy története folyamatos mérlegelésre és megértésre késztetett, próbára tette az empátiámat, nem hagyott nyugodni – és még most sem hagy. Érdekes kettősség uralkodott bennem olvasás közben mindvégig: nyomasztott a történet hangulata, néha úgy éreztem, megfulladok, mégis hihetetlen felszabadító volt haladni a történettel. Mintha fokozatosan megkönnyebbülnék. Mint Amy.

(Még valami: az első könyvben minden fejezetet egy-egy idézet nyitott, a Beszélj hozzám! pedig dalszöveg-részleteket közöl. Érdemes belehallgatni ezekbe a zeneszámokba olvasás közben, egészen egyedi hangulatot kölcsönöz a fejezeteknek. Sajnos, erre csak a kötet vége felé gondoltam, így azt hiszem, újra kell olvasnom a könyvet. Micsoda „pech”.)

Blogturné Klub


A turné állomásai

11.28. - Szembetűnő
12.02. - Corn & Soda
12.04. - Könyvmánia Blog
12.06. - Veronika’s Reader Feeder

Nyereményjáték

A regény helyszíneit mutatjuk meg, amelyek neveit ki kell találnotok egy-egy kép segítségével: hat állomáson hat helyszínt kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítségül megadjuk a megfejtés kezdőbetűjét és a betűk számát.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


A feladvány:



C…… ….

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése