2017. május 20., szombat

Bobbie Peers: A lurídiumtolvaj

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Bobbie Peers: A lurídiumtolvaj című könyve, amelyet 2015 legjobb ifjúsági regényének választottak Norvégiában. A váratlan fordulatokkal és megfejthetetlennek tűnő rejtvényekkel teli történet sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a William Wenton-trilógia első kötetének megfilmesítési jogai már elkeltek. Tartsatok ti is a Blogturné Klub három bloggerével, és vessétek bele magatokat A lurídiumtolvaj rejtélyes és csavaros világába! Ha ügyesen játszotok, és szerencsések vagytok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Bobbie Peers: A lurídiumtolvaj
Sorozat: William Wenton (1)
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2017.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Petrikovics Edit
Téma, műfaj: gyermek-és ifjúsági, kaland
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 240 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:

Elolvasta a főcímet: A VILÁG LEGBONYOLULTABB KÓDJA NORVÉGIÁBA ÉRKEZIK – állt ott öles betűkkel. William már legalább százszor olvasta, de most újra végigfutotta. Szemügyre vette a fényképen szereplő titokzatos fémhengert, amelyen a legjobb kriptológusok egy maroknyi csoportja dolgozott több mint három éven át, most pedig a világ legnehezebb kódjaként tárták a világ elé. Az a hír járta, hogy szinte lehetetlen megfejteni. A leghíresebb kódfejtők közül már többen is megpróbálkoztak vele, de nem jártak sikerrel. És most végre Norvégiába érkezett. Hamarosan a saját szemével fogja látni. Alig várta már. A kiállítás holnap továbbköltözik Finnországba. Úgyhogy most vagy soha.

A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent könyvek közül viszonylag ritkán olvasok egyszerre többet is. A lurídiumtolvaj kapcsán viszont az az érdekes (hogy miért is az, majd két bekezdés múlva kiderül) helyzet állt elő, hogy David Walliams: A nagy szökés című regényével együtt/párhuzamosan vetettem magam az oldalak közé. A két történet pedig úgy hozta, hogy ebben a bejegyzésben nem tudom nem megemlíteni Walliams könyvét is.

Szerző és könyve
De előbb A Lurídiumtolvajról. William átlagosnak tűnő kisfiú, a kisfiúk átlagosnak tűnő hétköznapjaival és problémáival. Kicsit közelebbről szemlélve viszont hamar kiderül: átlagosságról még csak távolról sincs szó. A Wenton családnak ugyanis bujkálnia kell, s történetünk kezdetén a kisfiúnak épp a norvég mindennapokban kell boldogulnia. Az utóbbi időben, irodalmi kikacsingatásaimkor Norvégia, s úgy általában a Balti államok mindig valamiféle misztikus helyként tűnnek fel, ahol a titkok kulcsa rejtőzik (vagy épp bukik felszínre), így tulajdonképpen kevésbé volt meglepő, hogy éppen itt repedezik meg a Williamet körülvevő titokfal. A kis srác egy zseni! A nagy kriptológusokat megszégyenítő rutinjával kenterbe veri a „nagyokat”, s ezzel egy szempillantás alatt az érdeklődés középpontjába kerül. Nos, nem éppen ez a legjobb ómen egy szökésben lévő gyerkőc és családja számára.

Ötletes bloggerfotó
Hogy miért és mitől is különleges William Wenton, és igazából ki és miért van veszélyben – főleg, hogy kitől kell tartania…nos, ezt talán nem spoilerezném el. Annyit viszont mindenképp kiemelnék, hogy az a gyerkőc, aki izgalmas és fordulatos történetre vágyik, A lurídiumtolvajban nagy eséllyel meg is kapja. Robotok, talányok...és természetesen, ellenség, akin felül kell kerekedni. Viszont mielőtt szembeszállna a gonosszal, Williamnek meg kell ismerkednie a múltjával is, és a benne rejtőző titokkal. Ebben pedig nagy szerepet vállal addig nem ismert nagyapja. S itt kanyarodhatunk vissza a pár sorral fentebb írt párhuzamra a legfrissebb David Walliams kötettel kapcsolatban. Számomra roppant érdekes, hogy mindkét történetben ilyen kiemelkedő szerepet kap a nagypapa, és hogy a fókuszban tulajdonképp a papa – (fiú) unoka kapcsolat áll. Nem tudom, hogy mennyire volt tudatos a kiadótól, hogy ez a két könyv nagyjából egyszerre érkezett meg a magyar olvasókhoz, vagy én böktem rá ilyen szerencsésen erre a két kötetre, mindenesetre örülök, hogy két ennyire különböző, mégis összefonódó történettel sikerült egy időben megismerkednem. A főhősök kapcsolatainak szempontjából eddig nem rajzolódott ki előttem ennyire élesen a két generáció közötti erős kapocs, ami A nagy szökésben és A lurídiumtolvajban megjelenik. Hajlamosak vagyunk elsiklani afelett, hogy mennyi mindent adhat egy gyereknek valamelyik nagyszülője. Lehet társa, példaképe, segítő támasza. Örömteli, hogy ez a két könyv ráirányítja erre a figyelmet, még akkor is, ha e két aktuális sztoriban csak a fiúk kerülnek rivaldafénybe (várom a lányos-nagymamás könyvajánlatokat J).

Első és második rész
Óhatatlan, hogy két ilyen történet kapcsán összehasonlítsam, melyik tetszett jobban. Nálam A nagy szökés nyert, ami egyrészt a történelmi vonalnak, a szuper illusztrációknak és a játékos szövegszerkesztésnek köszönhető. Számomra ezek kicsit családiasabbá és szerethetőbbé tették a főhősöket és magát a sztorit is. A lurídiumtolvaj talán valamivel messzebb áll a komfortzónámtól, de tény, hogy szórakoztató és fordulatos volt, ráadásul a gyermekirodalmon belül picit más műfajt is képvisel, plusz nem is teljes a történet, hiszen a William Wenton trilógia első darabkájáról van szó, ami úgy érzem, még sok-sok fordulatot és izgalmat tartogat magában. Ígéretes sorozatkezdés, ütős borítóval!

Blogturné Klub


A turné állomásai

05.12.- KönyvParfé
05.16. - Kelly & Lupi olvas
05.20. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A könyvben fontos szerepet játszanak a robotok és érdekesebbnél érdekesebb botokról olvashatsz benne. Bizonyára mindenki hallott már a Transformers autobotokról, akik járművekké, fegyverekké és különféle technikai eszközökké képesek átalakulni. Játékunk során a turné állomásain közülük kell egyet-egyet felismernetek. Írjátok be a magyar nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és ha jól válaszoltok, máris eséllyel indultok a turné végén kisorsolásra kerülő három könyv egyikéért.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése