2017. május 2., kedd

Váróterem - 2017. május

Végre megérkezett a május - legkedvesebb hónapjaim egyike! Kíváncsi voltam, ebben az évben milyen újdonságokkal örvendeztetnek meg a kiadók az ötödik hónapban. Szerencsére, a Könyvfesztivál lecsengése után is lelhetünk néhány gyöngyszemet, bár most a szokásostól talán több kiadót kell végigböngésznünk. Legalábbis, nálam így történt, mikor elkezdtem összeszedegetni a legvárósabb májusi könyveket. Érkezik Mary Alice Monroe Nyári emlékek sorozatának negyedik része, amit talán az összeállítás könyvei közül legjobban várok, egyébként pedig leginkább az életrajzi könyvek keltették fel a figyelmem. Lássuk!



General Press Kiadó

Mary Alice Monroe: Déli menyegző
Fordította: Kolláth Nóra
Terjedelem: 412 oldal
Várható megjelenés: május 11.
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Nincs is annál romantikusabb, mint egy nyári esküvő – vagy kettő! – Amerika legkeresettebb esküvői helyszínén, a Charleston környéki, festői lápvidéken. Több száz éves ültetvények, egy mohos tölgyekkel övezett sétány, egy legendás bálterem, homokdűnék az alkonyatban… Keresve sem lehetne tökéletesebb díszletet találni a két lánytestvér, Harper és Carson menyegzőjéhez. Amikor azonban egy rejtélyes idegen jelenik meg a színen, úgy tűnik, hogy egy családi titok meghiúsítja a várva várt eseményt. A lányok és a nagyanyjuk élete egy szempillantás alatt fenekestül felfordul: kitör a botrány, a szerelmesek összevesznek, még az is felmerül, hogy felbontják az eljegyzést…A Dél-Karolina varázslatos tájain játszódó, bájos, ugyanakkor elgondolkodtató regény szereplői a nem mindennapi eseményre készülődve megtapasztalják, mit jelent az összetartozás, mennyire fontosak a családi kötelékek, illetve hogy a szeretet erejével minden akadályt legyőzhetnek.

Jelenkor Kiadó

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Fordította: Mohácsi Enikő
Terjedelem: 480 oldal
Várható megjelenés: május 15.
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Fredé hasznos asszony, a jövő letéteményese. Olyasmire képes, amire csupán a nők töredéke: gyermeket szülni. Gileád állama különös figyelmet fordít arra, hogy ő és társai megértsék, a szülés életük egyetlen célja és értelme. A vallási fundamentalista alapokon kormányzott ország átnevelőközpontokban készíti fel a termékeny nőket, hogy aztán az uralkodó elithez tartozó családokhoz kerülve két éven belül teherbe essenek a ház urától - a féltékeny, ám gyermekre vágyó Feleségek irigy pillantásaitól kísérve. Fredé a Parancsnok házában igyekszik belesimulni a hétköznapokba, megfelelni a dogmatikus vallási előírásoknak és mindenekelőtt megfoganni. Ha eltévelyedik, felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre a Nemnők közé hullákat égetni. A Parancsnok azonban egy este a szobájába hívatja, a szigorú tiltás ellenére teljesen egyedül, amire Fredé akkor sem mondhatna nemet, ha akarna. Margaret Atwood disztópiája megrázó vízió egy olyan világról, ahol a nők egyetlen szerepe, hogy a vallás, az állam és a szaporodás szolgálatában állnak. A szerző "ellenjóslat"-nak nevezte regényét, mondván, ha ez a jövő részletesen leírható, talán nem fog bekövetkezni. A mára klasszikussá vált kultuszregényt 1986-ban Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat; több mint negyven nyelvre lefordították, és számos filmes és színházi feldolgozás után 2017-ben tévésorozatot is bemutattak belőle. Majd előveszem azt a kis vajdarabot, melyet vacsora után a jobb cipőm orrába dugtam... Mi nem kaphatunk sem kéz-, sem arckrémeket. Manapság minden ilyesmi haszontalanságnak tekintendő. Tárolóedények vagyunk, csupán a belső szerveink fontosak számukra. A külsőnk felőlük kiszikkadhat, megráncosodhat, akár a dió héja. A Feleségek rendeletben szögezték le, hogy nekünk ne járjanak testápoló szerek. Nem akarják, hogy vonzók legyünk. Épp elég nehéz nekik így is...

Kossuth Kiadó

Niamessnyné Manaszy Margit: Villámlik messziről
Terjedelem: 248 oldal
Várható megjelenés: május 15.
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
"1914-ben a temesvári értelmiség vezető köreihez tartozó Niamessny házaspár rokonai, barátai, ismerősei indulnak a frontra. Hamarosan megérkeznek Temesvárra a sebesültszállító vonatok. A szerző fogadóbizottságot szervez a város asszonyaiból, hogy a pályaudvari veszteglés során a sebesültek szenvedéseit enyhítsék. A háború végét követő szerb, majd román megszállás alatt Temesvár nem akar beletörődni a megszállásba, elszakadásba: fegyveres ellenállás szerveződik. Az elárult összeesküvők egyik vezére Niamessnyék tizenhét éves fia...Manaszy Margit sodró lendületű naplójának első kiadása Herczeg Ferenc méltató ajánlásával jelent meg, s a két háború közt számos kiadást megért."

Európa Könyvkiadó

Vivienne Westwood-Ian Kelly: Vivienne Westwood
Terjedelem: 400 oldal
Várható megjelenés: május 30.
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Vivienne Westwood a legnagyobb élő divattervezőnő, és ő a legformabontóbb is. A punk nagyasszonya, a szenvedélyes környezetvédő, a boldog nagymama: ebben a könyvben először beszél az életéről őszintén és részletesen. Ian Kelly megkereste a barátokat, üzlettársakat, rokonokat, és őket is kifaggatta. Az eredmény egy végtelenül izgalmas életrajz egy olyan nőről, aki soha nem foglalkozott mások véleményével, csak az álmait követte. Vivienne Swire szegény, de boldog gyermekkor után férjhez ment Derek Westwoodhoz, és fiút szült neki. A házasság nem sokkal később felbomlott, Vivienne megtartotta férje nevét, hazaköltözött a szüleihez, és tanítóképző főiskolára ment. Alsós tanító néni volt, amikor találkozott Malcolm McLarennel, öccse osztálytársával, aki fiatalabb volt nála. Évtizedekig tartó kapcsolatukból még egy fiú született - és egy bolt a Kings Road végén. A boltot hívták Too Fast To Live Too Young To Die-nak, Let It Rock-nak, Sex-nek, Seditionaries-nek, és manapság Worlds End-nek. Egyvalami volt állandó: a ruhákat, amiket árultak benne, Vivienne tervezte. A fiatalasszonyból, aki saját tervezésű ékszereket árult piacokon, és minden ruháját maga varrta, védjegy lett. Általa tervezett ruhában jár az angol királyi család és Hollywood krémje. A Távol-Keleten császárnénak kijáró imádattal veszik körül. Párizsban, a divathéten, az ő új kollekcióját várják a legizgatottabban. Bőséges képanyaggal, sokkoló őszinteséggel, olthatatlan lelkesedéssel mutatja be a könyv az elmúlt évtizedek gyűlölt és imádott ikonját.

Sylvie Vartan: Anyu...
Fordította: Rácz Judit
Várható megjelenés: május 30.
Előrendelhető: ITT

Fülszöveg:
Sylvie Vartan évtizedeken át volt Franciaország egyik legnépszerűbb popzenei sztárja; talán a legnagyobb sikerei közül is kiemelkedik Máté Péter "Elmegyek" című dalának francia változata, a "Nicolas". A történet azonban, melyet elmesél nekünk, nemcsak erről - egy sztár csillogó életéről -, hanem a XX. századi történelemről is szól. Sylvie Vartan részletesen vall gyerekkoráról, saját és szülei családjáról, személyes történetükről - s a Bulgáriába elszármazott magyar édesanya, az örmény-bolgár édesapa, a sztálinista Kelet-Európából Franciaországba menekülő, "disszidáló" család története maga a megannyi egyedi sorsban megnyilvánult kelet-európai történelem. S míg felfejti a múltat saját, megelevenedő emlékei és édesanyja fennmaradt beszámolói révén, a "híres" Sylvie Vartan a háttérbe húzódik, ám annál határozottabban körvonalazódik számunkra egy hétköznapi, mégis rendkívüli család regénye. Mert családregény ez, több nemzedéké, ám nem fikció, hanem olyan valóság, amelyet nemcsak a Vartan család, de tíz- és százezer számra mások is megéltek. Tanúságtétel e könyv, történelmi tabló egy család szemszögéből, tiszteletadás a szülők és a barátok előtt, akiknek áldozatai révén lehetővé vált a túlélés; annak a bizonyosságnak a megfogalmazása, hogy a legkiélezettebb helyzetekből is létezik kiút: csodálatos vallomás a menekültek bátorságáról és a szeretet erejéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése