2016. július 2., szombat

Dávid Ádám-Gáborják Ádám (szerk.): Jelen!

A Jelen! novellagyűjtemény már ismert írók, valamint a Móra Kiadó és a József Attila Kör ifjúsági novellapályázatára beérkezett kiváló művekből áll össze. Ez a 17 novella egy olyan egésszé áll össze, amiben több közös is van, mint gondolnánk. Amellett, hogy nagyszerű rövid történetekbe olvashatunk bele, minden történettel jobban megismerjük a mai ifjúságot, akik lehetnek szomorúak, vidámak, kétségbeesettek, vagy éppen dühösek. Tarts velünk, és ismerd meg a Jelen! novelláit, és a turné végén tiéd lehet a Móra Kiadó által felajánlott három novellás kötet egyike.

Dávid Ádám-Gáborják Ádám (szerk.): Jelen!
Szerzők: Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi
Megjelenés: 2016.
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Téma, műfaj: kortárs ifjúsági novella
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 160 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
Hányszor kellett végighallgatnunk az iskolai névsorolvasások közben felharsanó kiáltást: „Jelen!" Az osztály létszáma ezúttal tizenhét: csupa fiatal író, akik a mai kamaszok életéből villantanak fel jelentős, sorsfordító vagy épp banális pillanatokat – őszintén és humorral. A műfajteremtő válogatás hosszabb-rövidebb ifjúsági novelláiban jól megférnek egymás mellett végigbulizott éjszakák és másnapos hajnalok, családi szívások és gimis szívatások, magyar kivándorlók és helyi migránsok, online barátok és offolt szerelmek.



A kortárs ifjúsági novella bejelentkezett! Jelen! A számos asszociációs lehetőség, no és a pályázati kiírás mellett számomra ez az opció győzedelmeskedett a címértelmezés tekintetében, habár tény és való, még a kötet fellapozása előtt az én fejemben is megfordultak gondolatok névsorolvasásokról, igeidőkről és hasonlókról. Bejelentkezni, és jelen lenni - érzésem szerint ez a Jelen! antológia célja. A kortárs ifjúsági novellát valahogy és valamiért a magyar irodalom mostohagyerekének érzem. Sokszor mondjuk persze, hogy egyes korosztályos irodalmak és műfajok érdemtelenül szorulnak háttérbe, vagy indokolatlanul kevés érvényesülési teret kapnak. Ez így igaz. A kortárs ifjúsági novella - sajnos - pont ezek között van...volt?

Az antológia tizenhét novellája széles palettán mozog. Közös pontja az ifjúság: a krízisek, a kapunyitási pánik, az iskolai élet, a kudarcok, a szerelmek, a családi problémák. Olyan aprónak tűnő tényezők, melyekkel közvetve vagy közvetlenül, de minden fiatal találkozik, éljen az ország bármely pontján, mozogjon bármilyen társaságban. Az általánosabb témák mellett megjelennek olyanok is, melyeket a mai napig inkább a tabuk közé sorolunk: a szexuális élet egyre hamarabbi megjelenése, a gyermekkor végének totális elmosódása, a drog és az alkohol, a családon belüli erőszak, az érdekkapcsolatok, a csonka családok. Érdekes volt megfigyelni, hogy ezek boncolgatására a szerzők milyen nyelvezetet alkalmaznak. Az olvasó így találkozhat a hagyományosabb irodalmi nyelvvel, de olvashat - a már sokszor számomra is érthetetlennek ható - szleng uralta elbeszélést is. Ahány szerző, annyi hang. S ha már szerzők: hihetetlen nagy élmény volt ennyi(féle) írótól olvasni. A névsorban felbukkant jó néhány ismerős név. Nem térnék ki mindenkire külön, de mindenképp követendő példának tartom, hogy a már ismert és a még kevésbé ismert alkotók ugyanazon gyűjteményben kapjanak helyet. Ez is valamiféle pozitív iránymutatást jelentett számomra, s bízom benne, hogy a későbbiekben is számíthatunk hasonló kezdeményezésre. 

"...a fenébe!, miért nem lehet a világ szebb,
mért kell elviselni ennyi hányattatást?"

Ami viszont nem tetszett a gyűjteményben az a - döntően - pesszimista hangvétel. A novellák - érzésem szerint - túlnyomórészt árnyoldalakat mutatnak be, az ifjúság negatív velejáróit, a hisztiket, a drogot, a traumákat. Természetes, és jó, hogy ezekről (végre) beszélünk, de valahogy az teljesen kimarad a kötetből, hogy fiatalnak lenni - amúgy - tök jó. Mint minden életszakasznak, a nehézségek ellenére és mellett, ennek is megvannak a szépségei, a pozitívumai, a barátságok és szerelmek, a példamutató felnőttek, a társak, akikre számíthatunk, akikkel megoszthatjuk örömünket és bánatunkat - mindenféle hátsó szándék, vagy érdek nélkül. Nem apránként adagoltam a kötetet, hanem két felvonásra osztva két nap alatt kiolvastam, lehet, hogy hiba volt, de az eddig leírtak lényegén igazából nem változtat.

Összességében a Jelen!-t példaértékű kezdeményezésnek tartom, és őszintén bízom a folytatásban. A kortárs ifjúsági novellának igenis helye van a fiatalok polcán, időt kellene szakítani rá, hogy egy-egy novella részletesebb elemzésre, megbeszélésre is kerüljön szélesebb körben, hogy a fiatalok elmondhassák, kifejthessék véleményüket adott témával kapcsolatban. És igen, teret kell adni a feltörekvő írónemzedéknek, ez a kötet bizonyíték arra, hogy ez a gyakorlatban is megvalósítható. Nem is akárhogy :)

Blogturné Klub



A turné állomásai

06.28. - Zakkant olvas
07.02. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A feltörekvő tehetségek mellett ismert írók novelláit is elolvashatjuk a Jelen! című antológiában. Ahhoz, hogy megnyerd a turné végén a három könyv egyikét, egy kicsit keresgélned kell! Minden blogon kiemeltünk betűket, amikből a Jelen! ismert szerzőinek egy-egy másik ifjúsági regényének címét rejtettük el. Ha megvannak a betűk, tedd őket helyes sorrendbe, és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a szerző nevével együtt. Tehát, egy szerzőt és egy regény címet várunk :) Keresgélésre fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése