2016. július 31., vasárnap

Nicholas Sparks: Mindig van holnap

Ha romantikus regények, akkor Nicholas Sparks. Ha pedig új - vagy új köntösben megjelenő - Nicholas Sparks-regény, akkor blogturné! A General Press Kiadó gondozásában új borítóval jelenik meg a szerző Mindig van holnap c. regénye. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, ismerjétek meg a történetet, és az extrákon kívül nyereményjátékunkon megnyerhetitek a könyv egy példányát!

Nicholas Sparks: Mindig van holnap
Eredeti megjelenés: 2001.
Hazai megjelenés: 2016. (2003)
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Loósz Vera
Téma, műfaj: romantikus regény
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 344 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
A szerető férj és odaadó apa, Miles Ryan harmonikus élete semmivé foszlott azon a napon, amikor felesége meghalt egy cserbenhagyásos balesetben. Noha továbbra is minden reggel felkel, hogy gondoskodjék a kisfiáról és elvégezze seriffhelyettesi feladatait, mégis fásult, reménytelen sötétségben él. Amikor találkozik Sarah Andrewszal, fia tanítónőjével, aki egy kiábrándító házasság után próbálja újraépíteni az életét, a két fiatal egymásba szeret. A szerelem, amiről már azt hitték, örökre száműzve lett az életükből, lassan enyhíteni kezdi a múlt fájdalmait. Ám hamarosan rádöbbennek, hogy szerelmükön kívül valami más is összefűzi őket – egy félelmetes titok, amely kemény próbatétel elé állítja mindkettejüket. Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Éjjel a parton, Szerencsecsillag stb) lebilincselően izgalmas, megindító története egy pár újra meglelt boldogságáról, és egy kegyetlen titokról, amely örökre e boldogság útjába állhat.

Illusztráció

Egy fiatalkori szerelem, egy tökéletes kapcsolat férfi és nő között. Missy és Miles egészen fiatalon ismerkedtek meg, és szerettek egymásba. Érezték, a köztük lévő szerelem múlhatatlan, ezért hamar családot is alapítottak, és megszületett fiúk, Jonah. Minden felhőtlen. De mi van, ha egy nap mindez köddé válik? Ha egy szörnyű tragédia kettébe töri a családi idillt? Hogyan boldogulhat Miles özvegy apaként egy kisgyerekkel? És seriffhelyettesként bele tud-e törődni abba, hogy felesége gyilkosának kilétére talán sosem derül fény? És hogy keveredik a történetbe Jonah új tanárnője?

"Hol kezdődik valójában egy történet? Ritkán adódnak az életben egyértelmű kezdetek, olyan pillanatok, amelyekre visszatekintve elmondhatjuk, hogy akkor kezdődött minden. Ennek dacára vannak pillanatok, amikor a sors megakasztja mindennapos életünket, elindít egy eseménysort, amelyről nem láthatjuk előre, hová vezet."

Ha egy-két hónapig nem olvasok Sparkstól, és hirtelen egy új regényébe kezdek, mindig elvarázsol az a csodálatos nyelvezet, amivel a könyveit írja. Az az leheletnyi terjengősség, a kifinomult fogalmazásmód, ami nagy dózisban valóban az ember agyára mehet - ezért azt hiszem, soha nem is fogok Sparks-maratont tartani -, de egy történetnyi adagban igazán cirógatni tudja a romantikusok lelkét. A regénynek két elbeszélője is van. Az alaptörténetet egy önvallomásból ismerhetjük meg, melyet a feladó nekünk, olvasóknak szán. Ő a mindentudó, aki tudja, mit miért és hogyan mond el, tudja hová fut ki az egész sztori, és azt is, miben gyökerezik. És igen, ő az, aki már az elejétől ismeri a részleteit annak, miért részese Missy Sarah Andrews és Miles Ryan szerelmének. Ha úgy tetszik, ezek az egy-két oldalas írások, melyek kezdetben ritkán, majd egyre gyakrabban akasztják meg az eseménysort, a Sparksi levelek helyettesítői, megnyilvánulásai. A másik elbeszélő pedig a cselekményfolyam kibontogatója, maga a hagyományos mesélő. 
"Csak azt tudom, hogy hiányzik valami az életemből, 
és amíg veled nem találkoztam, nem tudtam, mi az."

Illusztráció
A történetbe Missy halála után két évvel kapcsolódunk be. Miles bár mindent próbál megtenni, és azt hiszi, meg is teszi, mégsem veszi észre fia problémáit. A maga fájdalmával, a gyilkos utáni hajszával foglalkozik Jonah helyett. Egy ilyen történetben - még akkor is, ha romantikus - mindig érdekel a gyerek bánata, illetve az, hogyan mutatja be a gyerek-szülő kapcsolatot egy-egy hasonló veszteség kapcsán a szerző. Sokáig úgy tűnt számomra, Jonah-t leginkább eszközként használja Sparks a felnőttek boldog egymásra találásához, egy ürügyként, melynek okán özvegy és tanító találkozhatnak, Jonah ugyanis - másodikos létére - nem tud írni, olvasni. Korábbi tanárai úgy próbáltak meg enyhíteni fájdalmán, hogy nem tettek rá nagyobb terheket, nem vártak el tőle mást, csak a rajzolást. Elég érdekes és abszurd elképzelés számomra. Az új tanárnő, Sarah Andrews viszont vállalja, hogy segít bepótolni a fiú lemaradását. Hogy hogy is haladnak pontosan a magánfoglalkozások, mit sem számít, hiszen Miles végre majd' minden nap találkozhat Sarah-val. Fura. Aztán kiderül, hogy pont ez kell ahhoz, hogy a férfi egyenesbe jöjjön, és Jonah is fókuszba kerülhessen, ami azért is volt nagy öröm számomra, mert egészen szórakoztató kis fickó.  Mi több! A végkifejlet épp Jonah miatt alakul úgy, ahogy alakul. De naná, hogy ez az idill sem maradhat örökkévaló. A többi gondolat elég spoileres lenne, azt gondolom, Sparksnak sikerült egy meglepetésektől sem mentes romantikust írnia. Ismét.

"– Én nem akarok felnőtt lenni – közölte végül.
– Miért nem?
– Azért, mert a felnőttek mindig azt mondják, hogy bonyolultak a dolgok.
– Néha bizony azok.
– Még mindig szereted Miss Andrewst?
– Igen, szeretem.
– És ő szeret téged?
– Igen, azt hiszem.
– Akkor mi olyan bonyolult?"

A Sparks-rajongók megint nem csalódnak, ha ezt a könyvet is leemelik a polcról. A Mindig van holnap egy kedves, néhol igazságtalan történet két elveszett szív egymásra találásáról, a múlt titkainak fényre derüléséről, a megbocsátásról, a jövő múlt elé helyezéséről. És ez így helyes: hiszen mindig van holnap! Mindig. Az igazság mindig fényre derül. S csak rajtunk áll, mit kezdünk vele. Őrlődünk? Vagy továbblépünk?

Blogturné Klub



A turné állomásai

07.31. - Szembetűnő
08.05. - Kristina blogja

Nyereményjáték

Az elmúlt egy évben, a General Press Kiadó jóvoltából több Nicholas Sparks-regénnyel is volt szerencsénk turnézni. Ebben a játékban kicsit ezeket a regényeket is felfedezzük. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet az általunk is turnéztatott Sparks-könyvekből. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik regényből származik az idézet, és a könyv címét a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok! Kellemes kalandozást!

Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszoltak - válaszaitokon utólagosan nem áll módunkban változtatni. A nyerteseket e-mailben értesítjük, melyre kérjük, 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

"Vajon képes az ember igazán megváltozni? Vagy vannak az életünknek, személyiségünknek olyan korlátai, amelyek semmilyen körülmény hatására nem változnak?"

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése