2016. július 1., péntek

Donna MacMeans: Nászéjszaka

Donna MacMeans írónő újabb történelmi romantikus története jelenik meg a napokban a General Press Kiadó gondozásában. Az amerikai örökösnő, Francesca és az angol herceg, William izgalmas, szórakoztató története benneteket is elvarázsol! Június 23-tól július 1-ig a Blogturné Klub bloggerei kétnaponta jelentkeznek értékelésekkel, érdekességekkel és játékkal a Nászéjszaka turnéja keretein belül!

Donna MacMeans: Nászéjszaka
Sorozat: Chambers testvérek (2)
Eredeti megjelenés: 2009.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Danyi Andrea
Téma, műfaj: történelmi romantikus, felnőtt
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 336 oldal
Csillagérték: 6

Fülszöveg:
Francesca a tizenkilencedik századi Amerika egyik leggazdagabb családjának örököse, de nehezen viseli az ezzel járó kötöttségeket: úgy érzi, az illemszabályok gúzsba kötik az életét. Ráadásul gyerekkora óta irtózik a tömegtől, és arról ábrándozik, hogy csendesen él választottja, egy hétköznapi ügyvéd oldalán. Törtető anyja azonban a vagyon mellé címet is akar szerezni a családnak, ezért egy elszegényedett angol herceget szemel ki a lánya jövendőbelijének. Nem elég, hogy szegény Francescát elszakítják a szerelmétől, még a rideg Angliába is el kell költöznie. Arra azonban végképp nem számít, hogy a nászéjszakáját olvasással fogja tölteni. Újdonsült férjét ugyanis a szerelemnél láthatólag jobban érdekli, hogy neje alaposan megismerje leendő családja történetét és az angol etikettet. Szerencsére a családfán kívül más olvasnivalót is talál: egy kurtizán naplója kerül a kezébe, amelyből megtanulhatja, hogyan csavarhatja el a szigorú herceg fejét. Donna MacMeans szenvedélyes és egyben szellemes regényének szereplői, az újgazdag amerikai örökösnő és a konzervatív angol herceg első ránézésre nem is különbözhetnének jobban egymástól. Minél több időt töltenek azonban együtt, annál inkább rájönnek, hogy közelebb állnak egymáshoz, mint először gondolták.

Nem titok, mióta blogolok, sokkal nyitottabb vagyok az új, akár komfortzónámon kívül eső műfajokkal szemben is . Van, amit ezáltal megkedveltem - ilyen például a krimi és a thriller -, és van, amivel még mindig óvatos vagyok. A történelmi romantikus ilyen. Sikerült már nagyon jóba és nagyon rosszba is belenyúlni. Most Donna MacMeans világában tettem egy kis utazást...

"Hadd emlékeztessem arra,
hogy egy idegennel kötött kényszerházasság tele van kockázattal."

Illusztráció
A 19. század kapcsolatrendszerének egy tipikus eleme az elrendezett házasság. Nem csak az 1800-as éveké persze, korábban a dinasztikus házasságok és az előkelők is előszeretettel helyezték az előnyös házasságra a hangsúlyt a szerelmi helyett. Hogy ezek hogy is sültek el a gyakorlatban, arról már ritkábban esik szó. Mi van akkor, ha adott hölgyemény már szerelembe esett egy másik fiatalemberrel, vagy épp a leendő férj tett hasonlóképp egy másik hölggyel? A családi érdekek - no, és a vagyoni helyzet vagy épp az előkelő cím megszerzésének reménye - mit sem törődött ezzel, a boldogság másodlagos tényező volt a listán. A Nászéjszaka története ezen az alapon nyugszik. Frant elszakítják szerelmétől, s hiába minden ármány és szökési kísérlet, a fiatal amerikai lányt a hercegi rang megszerzésére áhítozó anyja egy angolhoz, Williamhez adja. A férfi tud Francesca korábbi szerelméről, ám a lányra váró örökség "valahogy" mégis feledteti vele ezt az apró szépségfoltot. Mindazonáltal, a kétely mégiscsak felüti fejét Williamben: mi van, ha újdonsült felesége már teherbe esett "attól a másiktól"?

"— Egyébként — folytatta Mary — néha ezt a különleges hatást akkor is elérheti a férfiaknál, ha állig be van gombolkozva. A lényeg, hogy tudassuk velük, mi van a ruha alatt; ugye érti, mire célzok?
— A ruha alatt? Miért érdekelné a férfit a turnűr és a krinolin?"

MacMeans igyekezett, de közben olyan fiaskókat követett el a kötet egyharmadáig, ami nagyon nehézzé tette számomra a könyv értékelhetőségét. A már említett kétely egészen egyszerűen megbénította a történet előrehaladását, arról nem is beszélve, hogy a Fran és apja közti - gyermekáldásról szóló - csevej picit elképzelhetetlennek tetszett számomra, bármennyire is liberális a 19. század második felének Amerikája. Szóval, egészen addig, míg az ifjú pár angol földre nem lépett, aggódtam amiatt, hogy vajon végére érünk-e valaha is ennek a történetnek, és hajlandó lesz-e a két fél nyitni egymás felé, vagy egy frigid házasság szemtanúi lehetünk. De szerencsére Anglia, és a hercegi kastély sok-sok izgalmat - és néhány nászéjszakát is - tartogatott, bár ez utóbbit inkább erőltetettnek és "kötelező kör"-szagúnak éreztem. Fura, hogy az angol hagyomány - az amerikainál kötöttebb - keretei között MacMeans mintha otthonosabban mozgott volna, ezáltal pedig - minden ármányával együtt - befogadhatóbbá és élvezhetőbbé vált a regény. Fran és William nem csak testileg, de lelkileg is sokkal közelebb került egymáshoz. A menekülési vágyat és bizalmatlanságot szép lassan felváltotta egymás tisztelete és - természetesen - az egymás iránt táplált gyengéd érzelmek. Ez a folyamat szinte láthatatlanul bontakozik ki a történetben, ami - szerintem - a regény egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága. 
"A férfiak szívéért folytatott csatát 
ritkán lehet illendő viselkedéssel megnyerni."

A Nászéjszaka megint döntetlent hozott a történelmi romantikusok világában. A kötet második fele kifejezetten érdekes és fordulatos, az első fejezetek várakozása tökéletesen oldódik fel ezeken az oldalakon. Kicsit sajnálom, hogy nem fektetett nagyobb hangsúlyt az angol társadalmi viszonyok, szűkebben pedig e család kapcsolati hálójára (bár, mivel sorozatról van szó, előfordulhat, hogy ez már megtörtént az első részben). A történet bemutatja, hogy néha az elrendezett házasságok is boldogságra, mi több: szerelemre futhatnak ki - bár hiú remény azt gondolni, hogy ez minden esetben így történt/történik - de ez a romantikusok szépsége.

Blogturné Klub
A turné állomásai

06.23. - Kristina blogja
06.27. - Insane Life
07.01. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Mennyire ismered a történelmi romantikus regények öltözékeit? Válaszolj helyesen a bejegyzéseknél feltett kérdésekre, és nyerd meg a könyv egy példányát!

Figyelem! A sorsoláson azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A kérdés a következő:

Mely anyagokat használták leggyakrabban a ruhák készítéséhez?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése