2015. szeptember 23., szerda

Gwenda Bond: Lány a kötélen

Az Athenaeum Kiadó gondozásában jelenik meg Gwenda Bond: Lány a kötélen című ifjúsági regénye, mely a cirkusz világában játszódik. Három blogger mutatja be nektek ezt az izgalmas, feszültséggel és misztikummal teli történetet, melynek fiatal főszereplő párosa két régóta ellenséges artista család sarja. Vajon sikerül kideríteniük  családjaik múltjának  titkait?  Érdemes követni a turnét, mert a különböző értékelések és érdekességek mellett a kedves olvasóknak a játék helyes megfejtéséért cserébe esélyük nyílik megnyerni a két nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


Gwenda Bond: Lány a kötélen
Eredeti megjelenés: 2014.
Hazai megjelenés: 2015. szeptember 21.
Kiadó: Athenaeum
Fordította: Robin Edina
Téma, műfaj: young adult
Oldalszám: 388 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
"Üdvözli nézőit a Cirque American!
A tizenhat éves Jules Maroni álma, hogy kötéltáncos édesapja nyomdokaiba léphessen a magasban. A Repülő Garciák jelenléte azonban könnyen keresztülhúzhatja a lány számításait. A rivális Maronik és a Garciák ugyanis hosszú évtizedek óta esküdt ellenségként kerülik egymást…Jules azonban nem hajlandó tudomásul venni a családi drámát, és csakis a drótkötélre összpontosít. De amikor felfedez egy pávatollat – egy hírhedt, balszerencsét hozó tárgyat – a jelmezén, Jules kis híján elveszíti az egyensúlyát. Miközben egyre több titokzatos, balszerencsét hordozó talizmán bukkan fel a színen, Jules rájön, nincs más választása: segítséget kell elfogadnia, mégpedig a legváratlanabb forrásból: Remy Garciától, aki mellesleg a Cirque legjobb légtornásza. De mitől óvja annyira nagyanyja a lányt? Mit tartogatnak Jules számára a Nagy Arkánum lapjai? Meg lehet-e változtatni előre megírt sorsunkat?"




Cirkusz. Számomra valahogy alapvetően egy ismeretlen és misztikus világ, melyet úgy érzem, nincs is esélyem megérteni. Ami persze: nem baj. Nem igazán járok cirkuszba, utoljára talán még egészen kislány koromban tettem tiszteletem a színes sátrak belsejében. S azóta több ellenérzéssel, mintsem kíváncsisággal viseltetek a műfaj iránt. Most viszont rászántam magam, és beültem Gwenda Bond előadására, hátha...

Romeo és Júlia. Remy és Jules. Kell-e ennél egyértelműbb áthallás? Shakespeare modern átirata most a Cirque de Americában elevenedik meg, Gwenda Bond továbbgondolásában - a 21. században. A két klán, a Garcia és a Maroni útjai hosszú évek után az imént említett társulatban keresztezik egymást újra. A családi ellentét mellett azonban e történetben a szerelmeseknek több komponenssel is meg kell küzdeniük. Egyensúly a magasban. És a Földön is. Mindkettőt keresni kell, s hogy mindkettőt megtalálják-e, nos az legyen a történet titka. 

Lány a kötélen, illusztráció
Mert hát: ez a cirkusz világa. Meg a misztikumé. Ha nem lenne elég titokzatos és különlegesen más a cirkusz univerzuma, nos a szerző gondoskodik róla, hogy szemernyi kétely ne maradjon bennünk: történetét nyakon önti egy jó adag mágiával is. Ha nagyon figyelünk a kötet elején, már akkor felfedezhetjük a titok nyitját. S ha a két család közti rejtélyes ellenszenvi kapcsolat megoldása csak a cselekményfolyamból derül is ki szépen lassan, a különleges események mögött álló személy kiléte viszonylag egyértelmű. Persze, gyanúsítottak tömkelege garantálja, hogy annyira azért ne legyünk biztosak a dolgunkban. Tulajdonképpen nem bántam meg, hogy beültem erre az előadásra. Kicsit kaptam a cirkusz világának életérzéséből, és az írónő mintha érezte volna ellenérzésem sarkpontját: az állattartás-és idomítás körülményeiről vajmi kevés szó esik. De itt nem is ez, jóval inkább az artistavilág élvezi a rivaldafényt. 

A Lány a kötélen fiatal főszereplői érdekes nyomozásra invitálják olvasóikat - a múlt sötét árnyainak és két család között feszülő ellentétek felkutatására. Mindeközben a cselekményt tragédiák, további rejtélyek, igaz barátságok, szülői féltések és egy fiatal szerelem hullámvölgyei tarkítják - mindez pedig a cirkusz kulisszái mögött és előtt. Siker, rejtélyek, szerelem, Gwenda Bond regénye a Romeo és Júlia érdekes továbbgondolása. De vajon végkifejlete boldogságot vagy szomorú véget hoz karakterei életébe?

Gwenda Bond

Gwenda Bond
Arra gondoltam, hogy mivel e kötet előtt nem hallottam az írónőről, az én állomásomon megismerkedünk picit vele. Gwenda Bond elsősorban young adult könyvek szerzője. A Lány a kötélen szintén a fiatal olvasóközönséget célozza meg. A regényírás mellett Bond publikál többek között a Publishers Weekly, a Locus és Los Angeles Times c. kiadványokban is. Férjével, a szintén szerző Christopher Rowe-val és népes háziállat-seregletükkel egy százéves házban élnek Lexingtonban. Az írónő oldalán lehetőség van arra, hogy kapcsolatba léphessünk vele - szereti ugyanis megismerni olvasóit.

Blogturné Klub


A turné állomásai

09.23. - Szembetűnő
09.25. - Kelly&Lupi olvas
09.27. - Dreamworld

Nyereményjáték

Minden állomáson cirkuszos filmekből láthattok egy-egy jellemző képet. A feladat: ismerjétek fel, mely filmekből választottuk a képet és írjátok be a filmcímet a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Magyar és angol filmcímeket is elfogadunk. A kisorsolt nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő levélre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz, ezt kérjük vegyétek figyelembe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése