2015. szeptember 10., csütörtök

Happy Birthday, Colin Firth!

Happy Birthday, Colin!
Nagy kedvencem Colin Firth. Nagyjából megtestesíti azt, amit színészetnek tartok. Vagyis, hogy nem eljátszik egy szerepet, hanem átadja a karaktert. Elhiszem neki, hogy 19. századi arisztokrata, hogy egy szerelmes lovag, hogy egy esendő király, hogy egy befolyásolható apa, hogy meleg, hogy művész. Mert mindig más. És sosem ugyanolyan. De mindig kedvelem. Ez a mindig más és sosem ugyanolyan, ám mindenkor kedvelhető ember pedig ma ünnepli születésnapját. Ezen apropóból úgy gondoltam, összeválogatom a számomra legkedvesebb öt szerepét. Nem volt könnyű dolgom, egyrészt mert nyilván nem láttam az összes produkciót, melyben szerepelt, másrészt, azok közül is nehéz kiválasztanom ötöt. Azért megpróbáltam. Te melyik filmjét válogattad volna még be?

Büszkeség és balítélet

"Hiába volt minden vívódásom...nem használt semmit. Nem tudom elfojtani érzéseimet. 
Meg kell mondanom, mennyire imádom, milyen forrón szeretem magát."
/Jane Austen: Büszkeség és balítélet/

Colin Firth és Jennifer Ehle a Büszkeség és balítélet 1995-ös adaptációjában
Egyik legnépszerűbb alakítását minden bizonnyal Jane Austen máig legkedveltebb regényének filmadaptációjában, a Büszkeség és balítéletben nyújtotta. A BBC 1995-ben forgatott minisorozatában Mr. Darcy bőrébe bújt, megalapozva ezzel egy néhány évvel későbbi szerepét is. Firth egyébként a valóságban is összejött a Lizzy Bennetet alakító, tőle kilenc évvel fiatalabb Jennifer Ehlével.

Bridget Jones naplója

"A probléma az, hogy álomvilágban élünk, örökké a múltba, vagy a jövőbe nézünk, 
ahelyett, hogy élveznénk a jelen pillanatot."
/Helen Fielding: Bridget Jones naplója/

Colin Firth, René Zellwegger és Hugh Grant a Bridget Jones naplójában










Mindössze egy évvel a Büszkeség és balítélet sikere után jelent meg Helen Fielding: Bridget Jones naplója című könyve. A harmincas éveiben járó szingli Bridget története belopta magát az olvasók szívébe, olyannyira, hogy a Büszkeség és balítélet egyfajta modern továbbgondolásának sztorija a filmalkotókat is megihlette. A film egyik férfi főszerepét Colin Firthre osztották - ami talán nem is csoda, hiszen az írónő egyenesen rá írta a karaktert, így a színésszel 2001-ben, 2005-ben és 2016-ban ismét Mr. Darcyként találkozhattunk a filmvásznon.

Igazából szerelem

"Az az illetlen érzésem van, hogy ha jól körülnézünk, 
akkor igazából szerelem vesz minket körül."
/Igazából szerelem c. film/


Az egyik kedvenc karácsonyi filmem - szigorúan a Reszkessetek, betörők! után - az Igazából szerelem. A több szálon futó moziban (sok-sok kedves jelenet mellett) imádom Jamie és Aurélia történetét, nekem az ő szerelmük a kedvencem. No jó: az Emma Thompson-Alan Rickman páros sem semmi.

Mamma Mia!

"Amikor igazán elmerülök egy regényben, az egész világot másként látom - és nemcsak azalatt az egynéhány óra alatt, amíg olvasok. A könyv által megigézve sétálok, mintha köd burkolna be, és mindenre egy másik szűrőn keresztül tekintek."
/Colin Firth/

A Mamma Mia! apajelöltjei táncot lejtenek a végefőcímben 

...és akkor éles váltással, a hős szerelmes lovag szerepéből evezzünk más vizekre, irány a musicalek világa! Colin Firthnek az ABBA slágereiből 2008-ban forgatott moziban nemcsak színészi képességeire, de hangjára - és némileg tánctudására - is szüksége volt - csakúgy, mint 2018-ban, a Mamma Mia - Sose hagyjuk abba! c. musicalben. Hős Bika Harry...kell-e többet mondani?

A király beszéde

"Az emberiség azóta szenved beszédhibáktól, amióta elkezdett beszélni."
/Mark Logue-Peter Conradi: A király beszéde/

Geoffrey Rush, Colin Firth és Helena Bohnam Carter A király beszéde c. filmben

E listában az utolsó, de szakmai visszajelzését tekintve minden bizonnyal az első helyen áll a 2011-ben bemutatott A király beszéde című film, melyben Firth VI. György királyt idézi meg. A színész a filmben nyújtott alakításáért kapta meg az Oscar-díjat.

…még egy kis Darcy

...és még egy videó. Aki olvasta a Bridget Jones naplójának második részét, találhatott benne egy interjút, melyben Bridget beszélgetőtársa Colin Firth. Picit sajnáltam, hogy ez a - könyvben egyedüliként értékelhető rész - kimaradt a filmből, bár nyilván megértettem okait. Aztán, mikor egy Molyos csoportban felmerült ezen szívfájdalmam, egy kedves Molytársam jelezte, hogy a jelenetet leforgatták, és meg is található az interneten. Íme:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése