2024. április 14., vasárnap

A gonosz mostoha története

Az igazi klasszikus mesék, melyeken már nem egy, s nem két generáció nőtt fel, egyszerűen nem kopnak meg. Minden egyes alkalommal erre jutok, amikor csak egy átirat, egy továbbgondolás kerül a kezembe – az elmúlt csaknem egy évben pedig szerencsére ebből sem volt hiány az olvasmánylistámon. Lehet, hogy nem sikerült jól az adott sztori (erre is akadt példa bőven), viszont érdekes volt megismerkedni az új, vagy kevésbé eredeti megoldásokkal.

Serena Valentino: Bezárt szív
Sorozat: Gonosztevők (8)
Manó Könyvek, 2024, 256 oldal
Fordította: Halmai Gergely
Csillagérték: 7

A Manó Könyvek Gonosztevők sorozatába viszonylag későn, a széria hetedik részénél kapcsolódtam be, viszont a Kitör a frász!-szal Serena Valentino azonnal levett a lábamról. Persze tény, hogy a Disney-mesék közül talán a 101 kiskutyával a legszorosabb a (nosztalgia)kapcsolatom, viszont nagyon érdekelt, hogy vajon mi történik egy olyan ízig-vérig Disney-hercegnős mese főgonoszával, mint a Hamupipőke.



A gonosz mostohák karakterei szerintem évszázadokra beégették magukat a mesék, filmek – így persze valahol a közgondolkodás – negatív sztereotípiái közé. Biztosan ti is észrevettétek, hogy ezek a mostohák általában szikár vénasszonyok formájában törnek a tévedhetetlenül ártatlan kislányok (néha kisfiúk) gyermeki világába. Gonoszságuk lényegében határtalan. De belegondoltatok már abba, hogy ezek a mostohák tényleg megátalkodottan gonoszak, öregek és rondák voltak-e? Én néha elmélázom ezen. A klasszikus Disney-mesék például jó száz-kétszáz, olykor csaknem háromszáz évvel ezelőtti világba kalauzolnak minket, amikor – ha történelmi ismereteim nem csalnak – a gyermekvállalás viszonylag korai volt a nők esetében. A Disney-hercegnők életének izgalmaiba pedig általában (maximum) tizenöt éves koruk körül kapcsolódunk be. Namármost. Ha Hamupipőke és a mostoha lányai, Anasztázia és Drizella közel egykorúak voltak, akkor a mostoha durva számítások szerint is harmincöt éves kora körül lehetett, mikor megismerkedünk áldásos tevékenységével, miszerint minden mozdulatával igyekszik keresztbe tenni Hamupipőkének.

A hosszas felvezetés amiatt is illeszkedik a Bezárt szívről szóló beszámolómhoz, mert Valentino maga is megjegyzi a történet elején, hogy Lady Tremaine csinos és szép, előkelő hölgye volt az angol társasági életnek, s ez özvegysége idején sem kopott meg túlságosan. Az igaz szerelmét hamar elvesztő nő mindennél jobban vágyott arra, hogy újra megtalálja a szerelmet, miközben férjét gyászolva mindent megadott két lányának, akik már-már elviselhetetlenül elkényeztetetté váltak. A Lady ekkor dönt úgy, hogy az eredetileg lányaival tervezett utazásra egyedül megy el barátaihoz, ahol megismerkedik egy bizonyos Sir Richarddal. A jóképű, s szintén özvegy férfi hamar leveszi lábáról a nőt, a kerítőnők áldásos közbenjárását pedig a jószándékú figyelmeztetések sem hiúsítják meg. Így kerül Lady Tremaine, Anasztázia és Drizella hamarosan Számtalan Királyság ódon udvarházában egy férfi oldalán, aki a frigyet követően csak a királlyal diskurál és egy lánnyal, aki egerekkel játszik. A mese izgalmas vonala, hogy Hamupipőke édesapját, Sir Richardot, és részben magát Hamupipőkét is teljesen más/új megvilágításban és elbeszélésben ismerhetjük meg. Hamupipőkét illetően persze a lényeg nem változik. Lady Tremaine sorsa is mintha megpecsételődni látszana az el nem hált nászéjszakával, a személyzet nélküli udvarházzal, az első feleséghez való ragaszkodással – s persze azzal, hogy Sir Richardról kiderül: igazából csupán a hozománya miatt vette el újdonsült aráját.

Kik mutatják meg hát igazán új arcukat? Persze, Lady Tremaine háttérsztorija is némileg módosítja szerepét, vagy inkább annak kialakulását Hamupipőke tündérmeséjében. Anasztázia és Drizella szintén egészen fura személyiségfejlődés(ek)en mennek keresztül, s az eddig ismertnél sokkal nagyobb szerep jut a tündéreknek, akik sok esetben mintha nem is annyira önzetlenül vagy jószándékkal irányítanák az eseményeket. A történet számomra több ponton is sántikált. Az egyik Számtalan Királyság eddig egyáltalán nem ismert volta, a fura és rideg szokásaival. A másik a tündérek világa, illetve az, ahogyan Hamupipőke a beavatkozásukat kéri, egészen bárgyúra sikerült (mégis ki szignózza a tündérkeresztanyjának írt levelét „Hamupipőke királyné”-ként?). A harmadik pedig a történet időkezelése. Számtalan Királyságba érve, Lady Tremain és lányai elhajtanak Szörnyeteg király és Belle királyné kastélya előtt (?!), akik sehogy sem élhettek ugyanabban az évszázadban, mint Hamupipőke, miközben Lady Tremain korábban vonattal (?!) utazott Londonba. Totál kavarc. Az egész megérkezés-elbeszélés hasonló volt, mint Shrek végigvonulása Fionával a kastélyig. Kissé abszurd, viszont maga a történet érdekes elgondolásokat tartalmaz, a sorozatot pedig a Disney-fanoknak továbbra is érdemes figyelemmel követniük. Én már várom a következő részt!


Blogturné Klub


 A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Serena Valentino Gonosztevők c. sorozatának nyolcadik része, a Bezárt szív. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Hamupipőke mostohájának, Lady Tremaine-nek megdöbbentő történetét, melyből kiderül, hogyan vált az egykor jószívű, férjét gyászoló asszonyból kegyetlen mostoha. Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.




A turné állomásai


04.08. Dreamworld
04.09. Csak olvass!
04.11. Utószó
04.13. Szembetűnő

Nyereményjáték


Egérvadászatra fel! A Számtalan Királyságba érkezve Lady Tremaine megdöbbenve tapasztalja, hogy mostohalánya egereket tart házikedvencként. Segíts neki összeszámolni, mennyi bundás jószág lapul otthonában! Minden állomáson látsz egy képet, neked pedig nincs más dolgod, mint megszámolni, hány egeret látsz rajtuk. Ha megvagy, írd be a számot a rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése