2018. május 6., vasárnap

Catherine Anderson: Szederhold

A General Press Kiadó gondozásában, csodás borítóval jelent meg Catherine Anderson legfrissebb regénye, a Szederhold. A Blogturné Klub három bloggere eredt a szerző új romantikusának nyomába. Tartsatok velünk, s a turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát!

Catherine Anderson: Szederhold
Sorozat: Mystic Creek (3)
Eredeti megjelenés: 2017.
Hazai megjelenés: 2018. április
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Fügedi Tímea
Téma, műfaj: romantikus
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 384 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
A sikeres rodeóügynök, Ben Sterling sok év után belefáradt a szakmájával együtt járó állandó utazgatásba. A vándoréletet feladva, a farmjára költözik, gazdálkodásba kezd, és a testvérei nyugodt mindennapjait megirigyelve már a családalapításon gondolkodik. A jóképű cowboy kedvére válogathatna a város szépségei közül, érdeklődését azonban kizárólag a helyi kávézó új tulajdonosa kelti fel. Az egyetlen személy, akinek a rokonszenvét úgy tűnik, nem könnyű elnyernie. Sissy Sue Bentley keményen megdolgozott azért, hogy önállóan boldoguljon az életben. Büszke a kis kávéházára, független és határozott nő, akinek sem az üzleti, sem a magánéletében nincs szüksége férfi segítségére. A gyermekkor nehéz évei után kamaszkori próbálkozásai is tovább erősítették keserű tapasztalatát, miszerint "az erősebb nem" képviselői csak bajt hoznak az életébe. Véleménye egészen Ben érkezéséig megingathatatlannak látszik. De vajon felülírhatja egyetlen pozitív találkozás a korábbi évek fájdalmas emlékeit? Catherine Andersonnak a romantikus kisvárosban, Mystic Creekben játszódó regényéből megtudhatjuk, mi mindenre képes egy talpig férfi, ha igazán szeret.


Catherine Anderson nem ismeretlen szerző számomra, csaknem három éve olvastam tőle először – akkor egy történelmi romantikust. A Felhők felett a 19. századi Amerikába kalauzolt, s bár nem győzött meg teljesen, mégis kellemes kikapcsolódást nyújtott számomra. 2016-ban a Szélbe írt sorok kapcsán találkoztam ismét a szerzővel, ami több szempontból is nagy meglepetést és pozitív csalódást okozott. Egyrészt Anderson kilépett a történelmi romantikus köréből, ami kifejezetten üdítően hatott, másrészt a Mystic Creek sorozatindító regénye egy különleges, de sajnos nem egyedülálló történetet mesélt el egy bántalmazott nőről és az újrakezdésről. Anderson ebben már kifejezetten jó elbeszélőnek bizonyult és a karakterei, sematikusságuk ellenére is kedvelhetőek, érdekesek voltak.

Catherine Anderson
A sorozat második részére végül nem kerítettem sort, de ezt nem különösebben éreztem hátránynak a harmadik rész fellapozásakor. A Szederhold, a kiváló sorozatindító történet mellett, könnyed romantikusnak ígérkező fülszövegével és csodálatosan szép borítójával hívta fel magára a figyelmem, s a Szélbe írt sorokhoz hasonlatosan: meglepett. Lelövöm a poént: nem pozitív értelemben. Lelkesen csaptam az oldalak közé, azonban az első néhány oldal után egyre kedvetlenebbül lapoztam tovább. Hiába a roppant meggyőző Ben Sterling és a vele kevésbé rokonszenvező Sissy Sue Bentley, ha a nagy beharangozók után a lufi kipukkan és szerencsétlenkedő, hiteltelen karaktereket kapsz helyette. Egyértelmű, hogy Anderson az elesett, fájdalmakkal teli nő és az erős, de legbelül érző férfi romantikus (és mindenképpen lassú) egymásra találásával operál, amivel alapvetően semmi problémám nincs, sőt! Ebben a történetben is ez az alaptörténet köszön vissza, a Sterling család újabb gyöngyszemével és a hányatott sorsú Sissyvel. Viszont ebben az esetben a női karakter nemhogy elesett, hanem konkrétan dilettáns, de minimum butácska. Számomra valahogy egyáltalán nem passzolt a Sissyvel kapcsolatos előismeret, amit Ben tolmácsolásában ismerhettem meg, s az az életkép, melyben a nővel először „találkozhattam”. Valaki komolyan nem tudja felmérni, hogy nyolcvan csirkét tart egy húsznak elegendő helyen? Tudom, ez részemről is egy roppant egyszerű megközelítés, de a történet eleji csirkehajkurászás nálam rögtön össze is csődítette a fekete felhőket a történet felett. Ezeket aztán Sissy múltjának árnyai, a szülők megjelenése, az óvatosan kibontakozó szerelmi szál és Ben kutyája, Füge sem igazán tudták elkergetni.

Kicsit értetlenül állok a történet előtt/mögött. Nem tudom mire vélni, mi történt ezzel a sorozattal, mi történt magával a szerzővel. Hihetetlen számomra, hogy a Szélbe írt sorok és a Szederhold írója egy és ugyanazon személy. Nem egyedi, de az olvasmányélményeimre gondolva ritka eset, hogy egy szerző esetén ilyen visszalépést tapasztaljak mind elbeszélői, mind a karakterek megalkotásának terén. A Szederhold biztonsági játéknak tűnik az elbeszélő részéről: amit adott esetben egy már ismert család újabb „álompasija”, egy kutya és néhány csirke megmenthet. 

Blogturné Klub


A turné állomásai

05.06. - Szembetűnő
05.08. - Angelika blogja

Nyereményjáték

A könyvben fontos szerep jut a kutyáknak, így a kötethez tartozó nyereményjátékunkban is ők kerülnek fókuszba. Minden állomáson találtok egy-egy jelenetfotót, ami olyan könyvadaptációból származik, melyben a kutya kiemelkedő szereplő. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik filmről van szó. De a csavar most következik: nem a film címére, hanem a film alapjául szolgáló könyv szerzőjére vagyunk kíváncsiak, az ő nevét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Játékra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése