2018. március 29., csütörtök

Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane

A Maxim Könyvkiadó jelentette meg három sikeres young adult szerző Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows közös regényét Lady Jane címmel. Valós történelmi személyekkel kalandozhatunk ebben az alternatív valóságban Anglia trónjáért folyó cselszövések közepette. Nyolc bloggerünk mutatja be ezt a humorban bővelkedő regényt, ahol mindennapos az emberek alakváltása a legkülönbözőbb lényekké. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows: Lady Jane
Sorozat: Lady Jane (1)
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Téma, műfaj: young adult, fantasy
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 510 oldal
Csillagérték: 5

Fülszöveg:
Edward még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt… Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane betűkkel töltött szívében szép lassan hely szabadul fel számára is. A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos harcot megvívniuk, kalandozniuk, s a szívük sem maradhat szárazon. De vajon sikerül véghezvinniük a tervüket, amíg a fejük még a helyén lehet?

Forrás

Izgalmas vállalkozásnak tartom, hogyha egy szerző a történelmi események kavargatásával szeretne valami újat létrehozni, esetleg megnyerni néhány olvasót az adott korszak további tanulmányozása céljából. Ugyan a „mi lett volna, ha…” kérdéseknek nem sok értelmét látom a valóságban, a fikció birodalmában azonban igenis van helye. A Lady Jane ráadásul három young adult szerző, Brody Ashton, Cynthia Hand és Jodi Meadows közös munkája, ami számomra külön izgalmasnak ígérkezett a történetben – még akkor is, ha történetesen olyan sztoriról van szó (young adult), melynek olvasását igyekszem minimalizálni.

Forrás
A témaválasztás talán némiképp sablonos, hiszen ha Anglia történetéről van szó, a 16. századi történelem, VIII. Henrik udvara egész biztosan az élmezőnyben van. Persze, sosem elég róla eleget beszélni, meg egyébként is pont elég kacifántos időszak ez ahhoz, hogy még jó néhányan bátran tudjanak valami újat megmutatni belőle. Amit viszont még a történet fellapozása előtt nem tudtam hová tenni, az a szerkesztői előszó. A neveket ugyanis végig eredeti formájában alkalmazta a fordító, ami számomra picit zavaró volt (viszont erre legalább mindjárt a bevezetőben felhívták a figyelmem). A történet struktúrája szintén nem egyedi a váltott elbeszélős formula szempontjából, abból kiindulva viszont mindenképp, hogy a három főszereplő és nézőpontja három különböző szerzőt is takar. Kíváncsi voltam, hogy ez vajon a stílust tekintve mennyire tűnik ki. Abszolút pozitív élmény, hogy a három főszereplő perspektívájának megjelenítése épp annyira különbözik egymástól, mint ahogy maga a három szereplő. A szöveg- és cselekményvezetést mindvégig egységesnek éreztem. A stílus mindvégig szórakoztató, sok humorral, néhol csacsogó csapongásokkal tarkított, ami számomra végig biztosította, hogy lendületesen haladhassak a történettel.

De. S itt jön a „de”, ami valószínűleg a fantasy elemeknek és a young adult beütésnek köszönhető: engem sajnos maga a történet kevéssé kötött le. Nem igazán tudtam megkedvelni a szereplőket, s ebből következően Jane és Gifford hosszas szerelmi vívódása sem különösebben volt megkapó számomra. Elképzelhető, hogy ez a fent említett két tényező folyománya, de a nem éreztem azt, hogy az eddigi young adultok közül ez valamiképp kiemelkedne. Sőt, olykor azt gondoltam, hogy a szerzői egyediség elvitte a történeti egyediséget. Szerkezetileg és stílusban abszolút megérte megismerkedni a háromszerzős könyvvel, a cselekményét és történetét tekintve számomra kevésbé adott újat. Ugyanakkor tény, hogy a Lady Jane alkalmas lehet arra, hogy a korszakhoz kapcsolódó történelmi tudást felkeltse, s fiktív volta ellenére, picit el is mélyítse a fiatalokban.

Blogturné Klub


A turné állomásai

03.19 Kelly és Lupi olvas
03.21 Betonka szerint a világ...
03.23 Könyvvilág
03.25 Dreamworld
03.27 Kristina blogja
03.29 Szembetűnő
03.31 CBooks
04.02 Deszy könyvajánlója

Nyereményjáték

A regény főbb szereplői E∂ianek, azaz alakváltók. A kiemelt betűket összeolvasva kapjátok meg a megoldást, ami a szereplő nevét és az állati alakját adja ki. Pl: Pet - kutya A megfejtéseket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése