Kedvelem a különleges
szakácskönyveket. Annak ellenére kedvelem őket, hogy alapvetően nem sok időt
töltök a konyhában. Néha elfog – rövidebb ideig –, hogy valamit készítsek
magamnak. Figyelem az ismerőseimet, hogy mit ügyködnek a konyhában és milyen
szuper, finom, szép és/vagy egészséges dolgokat képesek alkotni és mindig
csodálattal figyelem a KönyvParfé Ivettjének kreativitását a bejegyzéseiben.
Kate MacDonald – L. M. Montgomery: Anne Shirley legkedvesebb receptjei
Manó Könyvek, 2025, 112 oldal
Fordította: Ruff Orsolya
Csillagérték: 9
Általános szakácskönyveket
viszont nem nagyon forgatok. Azokat kedvelem, melyekhez valamiképp (az evésen,
ételeken kívül) kötődni tudok – és nagy örömömre, a kiadók egyre nagyobb
előszeretettel szolgálják ki ezen igényeimet is (ami azt is jelentheti, hogy
nem feltétlenül vagyok ezzel így). Lapozgattam már így a Jóbarátokhoz vagy a
Harry Potterhez kapcsolódó receptgyűjteményeket is. De nagyon örültem például,
mikor Csepelyi Adrienn: Nagymamám magyaráz könyvének végén is találtam egy
receptfüggeléket.
Merthogy alapvetően azt
gondolom, hogy az ételek történeteket is mesélnek, élményeket és emlékeket is
képesek előhúzni, s a nőtörténeti érdeklődésem révén számos olyan, eddig még
nem feltétlenül virágkorra juttatott szegmense van a szakácskönyveknek, ami
picit nagyobb fókuszt igényelne vagy érdemelne. Számomra ilyen a 18-19. század
konyhaművészete, amivel kapcsolatban persze már sok ismeretünk van, de
tematikusan szerintem még mindig egészen elenyésző ennek a konkrét, könyvbéli
megjelenése. Egy Jane Austen szakácskönyvet például nagy örömmel forgatnék (és
igen, a Gin Austen címet viselő receptgyűjtemény az én könyvtáramban is
megtalálható, de mivel viszonylag kevés alkoholt fogyasztok, mindig
elhatározom, hogy majd egyszer biztos tesztelek egy koktélt is – de valahogy
mindig elmarad). De hogy végre rátérjek a mostani kötetre: ha már nem Jane
Austen, és nem is teljesen a 18-19. század, mégis nagy várakozásokkal lapoztam
fel L. M. Montgomery szakácskönyvét, melyet Kate MacDonald, az írónő unokája
adott közre.
A kiadvány azonnal
bevonzott. Az idilli keményborító mögött egy igazán békebeli, barátságos és
otthonos környezet fogad, tele virágokkal, ami számomra nagyon komfortos élményt
nyújtott. A bevezető fejezetben egyrészt röviden megismerkedhetünk a szakácskönyv
összeállításának hátterébe, egy picit bepillantást nyerhetünk Montgomery
családi-anyai létezésébe, s főzési tippekkel és konyhai kifejezésekkel is
gazdagodhatunk. Ez utóbbi természetesen különösen a fiatal vagy a konyhában még
kezdő olvasók számára jelenthet nagy támaszt. A leírások érthetők, könnyedén
követhetők. Ezt követi a tulajdonképpeni lényeg: maguk a receptek. MacDonald
négy nagy fejezet köré szervezte a receptek közlését. Alapvetően autentikus
ételeket vehetünk sorra – és próbálhatunk ki mi magunk – ezek ihletője pedig
elsősorban az Anne-sorozat. Az első nagy egység az Anne a Zöld Oromból, a
második az Anne Avonlea-ben, a harmadik pedig az Anne és a Széljárta Fűzfa-lak
részeiben felbukkanó recepteket írja meg és tálalja képes formában is. A
negyedik egység e tekintetben kilóg a sorból, de ne bánjuk, hiszen ebben
valóban betekinthetünk a Lucy Maud Montgomery konyhájába is.
Kicsit tartottam attól,
hogy az idő- és térbeli távolságok miatt az alapanyagok esetleg idegenül
hatnak, de végigszemezgetve a recepteket, nem nagyon találkoztam olyan összetevővel,
ami ne lenne beszerezhető. Külön tetszett, hogy a receptekhez elő- és elkészítési
idő is feltüntetésre került és hogy az ételek nagy része nem bonyolult, kis
figyelemmel és türelemmel kivitelezhetőek. A recepteket áttekintve, alapvetően
a desszertek élveznek túlsúlyt (ha-ha), viszont örültem, hogy vannak italok is
és kicsit több energiabefektetést igénylő főételek is. Több recepttel is
szemezgettem már, egyelőre még nem teszteltem őket. A halpogácsát például
biztosan ki fogom próbálni és néhány sütire is fáj a fogam, a limonádékkal
viszont valószínűleg ki fogom várni a kellemesebb, melegebb évszakokat, s a
teszteléseimről majd beszámolok a közösségi oldalakon is.
Összességében melegen
ajánlom ezt a könyvet minden kezdő kis szakácslánynak és akár szakácsfiúnak is.
A kiadvány nagyon igényes, kifejezetten kellemes hangulatot áraszt. A receptek
mellett betekintést kapunk Lucy Maud Montgomery konyhájába, végigkövethetjük
Anne Shirley gasztronómiai kalandjait is és különösen kedves dolognak tartom a
képmellékletet is (nem elsősorban az ételekét – bár azok is klasszak és
étvágygerjesztőek –, hanem a személyesebb témájúakét). Konyhai kalandozásokra
fel!
Blogturné Klub
Te is szeretted volna már megkóstolni Diana Barry kedvenc málnaszörpjét, vagy Anne híres fájdalomcsillapítós tortáját? Kíváncsiak vagytok Marilla különleges receptjeire? Akkor ez a receptkönyv neked szól. Hiszen Kate Macdonald, L. M. Montgomery unokája, csokorba gyűjtötte a könyvekben megjelenő elragadó teasüteményeket, főételeket, desszerteket és még sok más finomságot. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a fényképekkel és hangulatos illusztrációkkal, idézetekkel díszített szakácskönyvet, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
A turné állomásai
11.18. Csak olvass!
11.20. This is my (book) universe.
11.22. KönyvParfé
11.24. Hagyjatok! Olvasok!
11.26. Könyv és más
11.28. Dreamworld
11.30. Szembetűnő
Nyereményjáték
Anne történetét már többen is feldolgozták filmes formátumban, így mostani játékunkban a filmeké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy képet az egyik karakterről, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni, hogy ki szerepel rajta.
(Figyelem! A sorsoló program észleli az azonos IP címről érkező válaszokat, és csalás gyanújával hosszú távon kizárásra kerülnek a több lehetőséget igénybe venni vágyók! A játék utolsó állomását követő 3. napig tudjátok beküldeni a válaszaitokat, nem tudjuk hosszabbítani a turnékat! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
A feladvány:






Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése