2018. május 19., szombat

David Walliams: Az éjféli banda

A Kolibri Kiadó jóvoltából jelent meg a hazánkban is kedvelt David Walliams legújabb gyermekkönyve, Az éjféli banda, amelyben éjszakai kalandokra indulhatunk egy kórházszobányi kis beteggel. Ha szeretnéd megismerni, hogy mennyi izgalom várhat ágyhoz kötött gyerekekre, tarts velünk május 14 és 18 között a három állomásos turnén. Sőt, ha velünk játszol, és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

David Walliams: Az éjféli banda
Eredeti megjelenés: 2016.
Hazai megjelenés: 2018.
Kiadó: Kolibri Kiadó
Fordította: Vereckei Andrea
Illusztrálta: Tony Ross
Téma, műfaj: gyermekirodalom, mese
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 470 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Miután Tomot fejbe találja egy krikettlabda, és a kórházban tér magához, a világ legrémisztőbb arca az első, amit meglát. Úgy tűnik, a dolgok már nem fordulhatnak rosszabbra, ám ekkor kiderül, hogy a gonosz főnővér egyetlen dologban leli élvezetét: ha kegyetlenkedhet a gyerekkórterem lakóival. Tom ekkor még nem is sejti, hogy életében először épp egy kórházban talál igaz barátokra, és csak egy hajszál választja el élete legjobb, legizgalmasabb kalandjától. Egy életre szóló és szívmelengető kalandtól, amilyenről még csak álmodni sem mert…David Walliams napjaink egyik legismertebb kortárs gyerekkönyvírója. Regényei eddig több mint negyven nyelven jelentek meg, számos közülük az év gyerekkönyve volt Nagy-Britanniában. Gengszter nagyi című könyvéből több mint félmillió példányt adtak el világszerte.

www.worldofdavidwalliams.com

A David Walliamstől való első olvasmányom, A nagy szökés után izgatottan vártam a következő újdonságot, mely Az éjféli bandában öltött testet a Kolibri Kiadó gondozásában. Ismét egy vaskos kötet, a maga 470 oldalával egy egész regénynek beillene. Nemcsak gyerekként illetődnék meg ekkora terjedelemtől, de olykor még felnőttként is elgondolkozom, belevágjak-e. Persze, aki már olvasott valaha is Walliamstől, már tudja: megéri belevágni a történeteibe, hiszen az a vaskos kötet a végén egy fantasztikus utazássá válik. Így történt ez ebben a történetben is.

David Walliams és Tony Ross
Egy omladozó épületben, a Lord Funt Kórházban járunk, mely régestelen-rég megérett a bontásra, s mégis: milyen jó, hogy a bontási ukáz még várat magára. Az omladozó épület falai között ugyanis olyan kis közösséget találunk, akiknek történetét érdemes közelebbről is szemügyre vennünk. A testi gyógyulás mellett ezek a gyerekek olyan eszközöket tudnak bevetni egymás és önmaguk gyógyítására, melyre a naiv orvos, Dr. Luppers, a főnővér vagy éppen a Magányos fickó néven futó rémisztő portás egészen biztosan nem gondol. Az éjféli banda tagjai ugyanis (melyet negyven éve a kórház gyermekosztályának aktuális kis csemetéi alkotnak), azon ügyködnek, hogy teljesítsék egy betegtársuk egyik naaagy kívánságát.

Forrás
Walliams ismét egy olyan témához nyúlt, ami (sajnos) sok gyereket érint, s ami olyan gyerekeket is megmozgathat, akik bár maguk nem érintettek, valamiféle személyes érintettségük mégis van a betegség-gyógyulás élethelyzetével kapcsolatban. A történet sok kérdésre választ adhat, sok kérdést felvethet, s csakúgy, mint az eddigi Walliams-történetek, tökéletes lehetőséget biztosít a továbbgondolásra, mély beszélgetések indukálására. Azt hiszem, részben ebben rejlik Walliams zsenije. A másik pedig a hihetetlenül érzékeny elbeszélés, a gyerekekre szabott világ megteremtése, melyet bár felnőttként is érdeklődéssel ismerek meg, valahol legbelül tudom és érzem, hogy a szerző összekacsint a gyerkőccel: igazából, ez a te könyved, a te világod, neked írtam és neked akarom elmesélni. Számomra ez roppant felemelő érzés volt már A nagy szökés olvasásakor is, s nagyon örültem, mikor Az éjféli bandában is felfedeztem ugyanezt.

Az éjféli banda tehát abszolút nem okozott csalódást, annak ellenére sem, hogy számomra a téma miatt A nagy szökés kicsit többet adott. A bejegyzés elején említett terjedelem ugyanakkor ebben az esetben is másodlagos, senkit ne ijesszen el! A célközönségre szabott szerkesztés, a kiemelések, Tony Ross zseniális illusztrációi, a sok vicces kiszólás mind-mind gördülékennyé teszik a haladást a történetben, s garantálják a jó szórakozást.

Blogturné Klub


A turné állomásai

05.14. - Olvasónapló
05.16. - KönyvParfé
05.18. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Mivel a történet kórházban játszódik, a feladvány is ehhez kötődik. Kórházban játszódó tévésorozatokból találsz képeket az állomásokon, csak fel kell ismerned, melyik kórházban is játszódnak. A helyes megfejtést, a sorozatok címét várjuk a Rafflecopter megfelelő dobozába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése