2018. február 22., csütörtök

Szélesi Sándor: Kincsem

A nagy sikert aratott mozifilm után a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, Szélesi Sándor tolmácsolásában megérkezett Kincsem igaz története. A Blogturné Klub bloggerei a 19. századi csodakanca történetének nyomába erednek. A négy állomásos turné alatt Te is megismerkedhetsz Kincsemmel és az 1800-as évek második felének Magyarországával, s ha részt veszel a nyereményjátékon, megnyerheted a könyv egy példányát.

Szélesi Sándor: Kincsem
Megjelenés: 2017. április
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Téma, műfaj: történelmi regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 472 oldal
Csillagérték: 7

Fülszöveg:
A ​csodakanca igaz története! Egy furcsa szerelem és egy legyőzhetetlen ló… A sors vagy talán maga a végzet rendezte úgy, hogy 1874 tavaszán egy tápiószentmártoni istállóban, Blaskovich Ernő birtokán megszülethetett egy sárga csikó. Ez a csikó annyira darabos mozgásúnak tűnt, hogy amikor a következő tavaszon vevők érkeztek a birtokra, a többi egyéves lovat elvitték magukkal, ezt az egyet azonban ott hagyták. Mindeközben – ismét csak a sors különleges játékossága folytán – Blaskovich Ernő megpillantott egy kék szemű leányt a Nemzeti színpadán, és lehetetlen dolog történt: a nyugodt életet élő, dolgos természetű és kiszámítható férfi szerelmes lett. A több mint húsz év korkülönbség még talán legyőzhető lett volna, de a leány – Szabó Karolina – egy fejjel magasabb volt Ernőnél, ez pedig különös helyzeteket eredményezett a korabeli társasági eseményeken. Nem könnyű szeretni és nem könnyű Európában lovat futtatni sem. Blaskovich Ernőnek mindkét ok miatt lettek ellenségei. Akadtak, akik úgy gondolták, ha a boldogságot elveszik a férfitól, talán a lovát is le tudják győzni. Kincsem egy vidéki nemesúr és egy ibolyaszemű leány tényeken alapuló, igaz története olvasható e regény lapjain. Egy különleges szerelem és egy legyőzhetetlen ló históriája egy szebb világból.

Kincsem

A Kincsem című film azon nézői közé tartozom, akik nem voltak maradéktalanul elalélva sem a történettől, ami első blikkre is torz emléket kíván emelni egy egyébként valóban nagy történelmi büszkeségnek; sem a színészi játéktól, ami néhány szereplőtől eltekintve egészen hiteltelenül valósult meg olyan apróságokon, mint a Mizu vagy az abszurd és groteszk táncjelenet már különösebben fel sem horkantam.   Sem nem vicces, sem nem eredeti. A film után próbáltam olyan kapaszkodót keresni, ami viszonylag friss és hitelesebben mutatja be Kincsem történetét. Így találkoztam Szélesi Sándor könyvével.

Blaskovich Ernő
Nincs meglepetés: noha eredetileg Szélesi is forgatókönyvnek szánta művét, Blaskovich Ernő és Kincsem története csak morzsányi párhuzamot mutat a filmmel. Kicsit nehéz megállnom, hogy a két alkotást ne hasonlítgassam egymáshoz, de ígérem, hogy erre csak az első bekezdésben alapozok. Az elbeszélésben a kezdetektől nyomon követhetjük a csodakanca életét, mert bizony a csikó nem egy véletlen vagy egy ifjú hölgyemény jótéteményeként kerül Blaskovich-hoz. A Rómeó és Júlia alap ebben a sztoriban nem játszik központi szerepet, ami kifejezetten üdítő élményként hatott. Ugyanakkor a szerelmi szál a könyv és Blaskovich Ernő életének is velejárója – s ami érdekes párhuzam volt számomra, hogy bár ennek beágyazása teljesen más volt, a filmhez hasonlatosan a kötet esetében is inkább a történet első szakaszában volt izgalmas és játékos. A könyv második részét már sokkal vontatottabbnak éreztem, mint a bevezető fejezeteket, ahol a cselekmények jobban pörögtek, a szereplők még tartogattak valami izgalmat. Később viszont Blaskovich és Karolinához fűződő kapcsolata kicsit leült számomra. Kincsemmel kapcsolatban viszont sajnos a regényben is ugyanaz volt az érzésem: hiába ő az „életrajz” központi alakja, körülötte történnek az események, mégsem ő áll az igazi fókuszban (elég, ha a borítóra és a filmplakátra pillantunk). A romantika helyett sokkal szívesebben vettem volna, ha a társadalmi, világsajtóban megjelenő visszhangok és következményei élvezik a prioritást.

Blaha Lujza
Tény viszont, hogy a Monarchia társadalmi és kulturális életével kapcsolatban színesebb kép tárul elénk a regényben, s bár a két (három) főszereplő egyike sem került hozzám igazán közel, mégis sikerült két „kedves ismerősre” bukkannom az elbeszélésben. Egyikük morc bárónk, az ekkor még karon ülő Ambrózy Richárd, másikuk pedig a zseniális Blaha Lujza. A nemzet csalogánya évek óta, mióta először olvastam naplóját, nagy kedvencem. Ha újabb párhuzamot akarnék keresni, Blaha Lujza olyan volt a Kincsemnek, mint Erdős Renée az Ambrózy báró esetei sorozatnak. Annyi kivétellel, hogy a Kincsemben számomra a karakterek nem voltak annyira megkapóak, így Blaha Lujza hatványozottan kiemelkedett számomra a történetből, így epedve vártam minden olyan jelenetet, ahol akár pár mondat erejéig felbukkan: legyen az egy fanyar társadalombírálat vagy egy, a korszakot némileg megelőző női tanács, ami részben a korszak sikercsillagának naplóját is olyan ügyesen átszövi.

Bár a könyvet, minden fiktív eleme mellett is hitelesebbnek tartottam a filmnél, összességében mégsem éreztem azt, hogy az első mondattól az utolsóig beránt a kiegyezés utáni évekbe. A karakterek nem voltak igazán megkapóak – persze, elképzelhető, hogy a való életben is hasonlóan közömbösek lettek volna számomra. Sajnálom, hogy nem tudta végig ugyanúgy fenntartani a figyelmem, ahogy a kezdő fejezetekben felvillantotta ennek lehetőségét. Viszont kifejezetten örültem, hogy fontos életrajzi adatok és történeti események helyükre kerültek a fejemben a könyv segítségével. Aki kicsit más perspektívából ismerné meg Kincsem történetét, ajánlott olvasmány.




Blogturné Klub


A turné állomásai

02.22. - Szembetűnő
02.24. - Könyvvilág
02.26. - Dreamworld
02.28. - Kelly és Lupi olvas

Nyereményjáték

Kincsem pályafutása során 54-szer állt rajthoz, s 54-szer nyert is. A turnéhoz kapcsolódó nyereményjátékunkban minden állomáson elrejtettük egy-egy verseny helyszínét a bejegyzés szövegében. A feladatotok, hogy a betűket összeillesztve beírjátok a versenynek otthont adó város nevét a Rafflecopter megfelelő sorába. Rajt!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése