2015. július 16., csütörtök

Jennifer Probst: Keresd a tökéletest

A Libri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Jennifer Probst legújabb regénye, a Keresd a tökéletest, mely a Keresd... című sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja Kennedy és Nate humorral és szenvedéllyel fűszerezett történetét. 2015. július 14-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Jennifer Probst: Keresd a tökéletest
Sorozat: Keresd...(2)
Eredeti megjelenés: 2014.
Hazai megjelenés: 2015.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Babits Péter
Téma, műfaj: chick lit
Oldalszám: 380 oldal
Csillagérték: 9

Fülszöveg:
A Kinnections Párkereső Ügynökség egyre népszerűbb Verilyben. A siker titka, hogy két barátnője és üzlettársa mellett Kennedy Ashe is hihetetlenül eredményesen végzi a munkáját. Álomrandikat szervez, és még a legfélénkebb ügyfelek is kivirulnak a kezei között. Sosem retten vissza a nehézségektől - még akkor sem, amikor Nate Ellison Raymond Dunkle-lel kerül szembe. Nem elég, hogy a férfi atomtudós, de ráadásul mérhetetlenül ellenszenves is. Kennedy megfogadja, hogy kerül amibe kerül, ő bizony átformálja ezt a szörnyeteget, és a férfiból lesz a legjobb parti a városban. A magabiztosnak látszó Kennedy ugyanakkor a saját magánéletét tekintve tele van bizonytalansággal. Amikor ráébred, milyen sok bennük a közös Nate-tel, azonnal pánikba esik. Vajon képes lesz hallgatni a szívére? Vagy félreáll, és hagyja, hogy Nate valaki más mellett találja meg a boldogságot?

Hűűű, ha választanom kellene a Keresd...sorozat első és második része között, igen nagy bajban lennék. Nem tudnék ugyanis dönteni. Jennifer Probst a Keresd az alkalmat regényével letett egy betonbiztos sorozatalapot, és a Keresd a tökéletessel képes volt megújulni, ezzel együtt pedig egy vadonatúj szárnyat építeni az erődítményhez. A sorozat első kötetéhez hasonlóan, ebben a bejegyzésben is találkozhattok a képzeletbeli filmadaptációm kulcsfiguráival. Az ugyanis kétségtelen, hogy bár Probst új ösvényen lépked, az erdő még mindig a hamisítatlan amerikai limonádéé. És ezt imádom benne!

Vanessa Williamst képzeltem el
Kennedy megformálójaként
A történet fő helyszíne még mindig a bűbájos kisváros, Verily, főhőse pedig nem más, mint Kennedy. Az egész kötetnek ő a mozgatórugója, s magát a cselekményt is az ő talpraesettsége és kalandvágya indítja el. Kihívásnak tekinti, s emiatt is ajánlja fel a szerencsétlenkedő Nate-nek, hogy segít neki megtalálni élete szerelmét. Hogy végül ki segít kinek, és hogyan...nos, az már a könyv titka, míg el nem olvasod...annyi bizonyos, hogy az események által szép lassan kibontakozik Ken valódi énje - illetve megtudhatjuk, hogyan-miként vált már-már mániákus rendszerető, megjelenésére mindig adó, néha talán túlságosan szigorú hölgyeménnyé. Kennedy karaktere volt egyébként az, mely már az előző történetben is felkeltette az érdeklődésem. Képzeletbeli castingomon pedig egyértelműen Vanessa Williams kapta a szerepét - persze, akkori bejegyzésemben még nem lőttem el ezt a poént. Mindent a maga idejében. A nagyszájú, ám mélyen érző és fiatalkori sérelmeket cipelő Kennedy számomra az ő játékában teljesedne ki, így sűrű bocsánatkérés közepette, de ellent kell mondanom a második rész férfi főhősének Nate-nek, aki Julia Robertsként jellemezte szíve későbbi hölgyét.  


Nate karakterét
Noah Wyle-ra osztottam...
Térjünk is át gyorsan a kötet másik főszereplőjére, Nate-re. Vele, bevallom nagyobb bajban voltam, ő ugyanis a férfiak egy újabb típusát képviseli. Félreértés ne essék, nem a karakter bökte a csőröm, jóval inkább az, hogy tanácstalan voltam azzal kapcsolatban, az ő jellemét kire osztanám. Merthogy maga a típus tényleg roppant szórakoztató. Az őrült professzor, aki okoskodásaival és bénázásaival esetlennek - sőt, néha még idegesítőnek is - tűnik, és akiről kiderül, hogy ezek ellenére (és ezekkel együtt) mégis mennyire színes és szerethető. Kicsit túlzásnak is érzem, hogy a történet végére ennyire tökéletesnek láttam. Szóval, gondolkoztam-gondolkoztam, aztán hirtelen beugrott: naná, Noah Wyle lenne a legnagyszerűbb Nate. Vagy talán Hugh Dancy?

...aztán valahogy eszembe jutott
Hugh Dancy
Ő lenne a tökéletes Nate?
Ami különösképp tetszett ebben a történetben, az az ellentétek komikuma...no, és persze, azok vonzása. Két főhősünk totális ellentéte egymásnak, mégis, az események előrehaladtával szép lassan sikerül egymáshoz csiszolódniuk, és én nagyon szerettem figyelemmel követni ezt. A szerelem, romantika, szenvedély és humor különös és igazán magával ragadó elegye a regény. Ha kritikával akarnám illetni, akkor talán azt mondanám: talán túlságosan is tökéletes.
Sajnos, Probst nem tudott megválni a "nem érdemellek meg, olyan jó vagy"-évődéstől, ami persze az amerikai limonádék egyik sajátja...De ha ezt a kis kitérőt leszámítjuk (sőt, még ezzel együtt is), a Keresd a tökéletest az első rész kiváló folytatása - nem mellékesen, a Keresd az alkalmat nélkül is megállja a helyét. Bár, miért hagynánk ki olvasmányélményeink közül az első részt, mikor az is olyan kellemes?

Visszakanyarodva egy kicsit: ami a szereplőgárdát illeti, még valakiről említést kell tennem. Ő pedig Nate testvére, Connor. A történet közben egyszerűen nem tudtam vele dűlőre jutni. Valahogy azt a férfitípust képviseli, akit egy író - érthető módon - nem tesz meg (romantikus) története főhősének, ám fontosnak tartja, hogy mégis bemutassa. Hiszen létezik. A lustaságába tespedt és kapcsolatai szerencsétlensége miatt kiábrándult alak, aki mindig mindenkinek megmondja a -szerinte- tutit, miközben saját életén képtelen változtatni, és mindig hajtja-bízza a valóban lehetetlent, és természetesen kudarcainak fő okozója a tárgyként tekintett nő. Mit mondjak, nem kedveltem.

A golf is nagy szerepet kap a második részben
Mindez azonban nem tükrözi az egész könyvről alkotott véleményem. A Keresd a tökéletest fókusza a fiatalkori traumákra (és azok felnőttkorra gyakorolt hatásaira) és a humorra összepontosít. Nem véletlen. E két komponens együttese tökéletes kombináció a továbblépéshez, valami újnak a kezdetéhez. Ez történik főhőseinkkel is. A szemünk láttára változnak, alakulnak. Közben pedig felbukkannak az előző részben már megismert karakterek. Az ő további sorsukat is figyelemmel követhetjük, és előkészülnek a még párra váró szinglik, vagy épp a nem ideális kapcsolatban élők. Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni, de nagyon bízom benne, hogy végre Arylint is megismerhetem. Számomra ő a titokzatosság netovábbja, s noha az első két részben is megjelenik a hókuszpókusz, a természetfeletti, valamiért azt érzem, hogy Arilyn történetében találkozunk majd a legtöbb misztikummal. Hacsak a hangok nem tévednek itt a fejemben (hihi).

Hogy mindenki megtalálhatja-e a (számára) tökéletest, nem tudom. De azt igen, hogy Probst sorozatában sokféle utat és lehetőséget felvillant arra nézve, hogy megtörténhet. Mindehhez pedig az eddigi két esetben igen választékos eszközöket vonultatott fel. Néha talán túlságosan is tökéletes helyzeteket fabrikálva. Türelmetlenül várom a harmadik részt...:)

Bögre
Ron Howard fotóján megtaláltam
az elképzelt Bögrét
Az első részhez hasonlóan, a Bögre a sorozat második állomásán is kiemelt szerepet kapott. Legfontosabb funkciója számomra, hogy sokkal életszerűbbé és még hangulatosabbá teszi a cselekménysorozatot, hogy létezik a regényen belül egy olyan hely, ahol főhőseink kiereszthetik a mindennapok fáradalmait. Nem egyedi eset ez, számos könyv és film(sorozat) is alkalmazza a "biztos pont taktikáját", ahol a főhősök véletlen vagy állandó jelleggel összefutnak. Az egyik számomra legikonikusabb ebből a szempontból a Jóbarátok Central Perkje.
A Bögre Verily roppant hangulatos és már-már idilli kis kávézója, bárja, s bevallom, sokszor alig vártam, hogy újra beülhessek valamelyik szereplővel oda. Minden egyes alkalommal nagyjából ugyanúgy képzelem el ezt a helyet, s miközben ezt a bejegyzést írtam, Ron Howard (többek között a The Robert Langdon Series rendezője) Facebook-oldalán rátaláltam egy, az elképzeléseimre igencsak hajazó helyre. A Bögre létezik? :)

Blogturné Klub

A turné állomásai

07.14. - Angelika blogja
07.15. - CBooks
07.16. - Szembetűnő
07.17. - Kristina blogja
07.19. - Dreamworld
07.20. - Insane Life

Nyereményjáték

A történetben Kennedy mindent elkövet annak érdekében, hogy formába rázza a kissé szétszórt, randizásra totálisan alkalmatlan Nate-et. Ez a folyamat viszont több lépésből áll. Mostani játékunk során megismerkedünk a legalapvetőbbekkel. Nektek nincs más dolgotok, mint követni a turné hét állomását - amelyeken a “Hozd magad formába!” ütemterv egy-egy lépéséhez illő kérdésekkel találkozhattok -, valamint válaszolni mindegyik kérdésre, hogy esélyetek nyíljon megnyerni a Libri kiadó által felajánlott Keresd a tökéletest könyvek egyikét. 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.




2. lépés
Sorolj fel két híres magyar fodrászmestert!


a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése