2015. július 30., csütörtök

Nicholas Sparks: Eltékozolt évek


A General Press Kiadónál immár harmadik kiadásban jelenik meg Nicholas Sparks: Eltékozolt évek című műve, amit az óriási sikerű Szerelmünk lapjai  folytatásaként jegyeznek. Noah és Allie legidősebb lányának, Jane-nek a házassága forog kockán, amit férje nagy elszántsággal igyekszik rendbe hozni. Vajon sikerül, ha épp lányuk váratlan esküvőjét kell egy hét alatt tető alá hozniuk? Tarts velünk a három állomásos blogturnén, s a kiadó felajánlásának köszönhetően, esélyed lesz megnyerni a könyvet.

Nicholas Sparks: Eltékozolt évek
Eredeti megjelenés: 2003.
Hazai megjelenés: 2015. július 28. (2003.)
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Nagy Ágnes Karolina
Téma, műfaj: családi, romantikus
Oldalszám: 248 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Wilson Lewis egy átlagos augusztusi napon, miután hazatért a munkából, mit sem értve figyeli felesége csalódott arcát. Hiába próbálkozik: talán fodrásznál volt az asszony, talán valami felbosszantotta, nem jön rá, mi lehet az oka. És azt sem tudja mire vélni, amikor lefekvéskor Jane sírva fakad. 
Wilson megfeledkezett a házassági évfordulójukról. A huszonkilencedikről. És ezzel egy olyan úton találja magát, ahol azelőtt még nem járt, az első tétova lépéseket újabbak követik; a tét a házassága. Ahogy végiggondolja eddigi életüket, látja a küzdelmes éveket, az otthonteremtés, a gyereknevelés nehézségeit, a szükségszerű eltávolodásukat, de felrémlik előtte a kezdet is, amikor a zuhogó esőben belefeledkezve gyönyörködött a majd harminc évvel ezelőtti Jane arcában. Wilson talán már nem is emlékszik, hogyan kell egy nő szívét meghódítani, de most, ha meg akarja menteni házasságát, nincs más választása. Nicholas Sparks megható regényében ismét a szerelem mindenhatóságáról ír - a Szerelmünk lapjai című könyvéből ismert Noah Calhoun és családja életét továbbszőve -, arról, hogy ha igazán akarjuk, sosem késő megváltoztatni a sorsunkat.


"Vajon képes az ember igazán megváltozni? 
Vagy vannak az életünknek, személyiségünknek olyan korlátai, 
amelyek semmilyen körülmény hatására nem változnak?"

Jó kérdés - felelném Nicholas Sparks: Eltékozolt évek című kötetének első soraira. Pont a napokban gondolkoztam hasonlókról - hiszen, mivel töltse az ember üres óráit, ha nem egy kis önvizsgálattal? Szóval, azon töprengtem, vannak-e olyan tulajdonságaim, melyeket nem tudnék kicserélni magamban: a dolgokhoz való hozzáállásom vagy az elvrendszer, ami mentén élek. Első blikkre persze azt mondanám: nem, ezeken semmiféleképp nem tudnék és nem is akarnék változtatni. Az alaptermészet az alaptermészet, és punktum. De mit tudok én (tojáshéjjal a fenekemen) arról, milyen egy huszonkilenc éve szépen lassan felemésztődő és napi rutinná laposodó kapcsolat megmentéséért tenni valamit? Talán, mégis érdemes lenne elgondolkodni azon a változtatáson. Vagy legalábbis: megpróbálkozni vele.

"A szeretetet tettekkel kell ébren tartani, 
odaadással kell fordulnunk egymás felé 
minden egyes nap."

A harmadik kiadás csodálatos borítója
Picit aggódva merültem a könyvbe: egyre inkább az a torokszorongató érzés kerített hatalmába, hogy bizony Sparks ezen kötetének nem az én korosztályom a fő célközönsége. Bármennyire is kedvelem a stílusát, és bármennyire is sikerült megszeretnem a Szerelmünk lapjait, ez bizony már egy többet tapasztalt generáció története, melyet koromnál fogva, nem teljesen érthetek. Ebben a tudatban pedig nem volt más dolgom, mint hátradőlni, és gyönyörködni az író regényének nyelvezetében, és szkepticizmussal fűszerezve végigkövetni egy ötvenes férfi öntudatra ébredését és már-már hihetetlen mélységekbe merülő romantikussá válását. Wilson Lewis - miután huszonkilencedik házassági évfordulójuk kimegy fejéből - rádöbben: nem mondhatja el magáról, hogy eszményi férj lenne (hogy finoman fogalmazzak). Feltehetően persze nem az a legnagyobb baj, hogy a férfi elfelejtett egy bizonyos napot (ez már csak az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban), hanem az, hogy az év másik 364 napján is megfeledkezik arról, hogy felesége életében részt vegyen. És bizony előfordulhat, hogy ezt már Jane is észlelte. Wilson talán nem is attól fél, hogy ő szeretett volna ki feleségéből, jóval inkább attól, hogy nem érdemes Jane szerelmére. Nagy lépésre szánja hát magát - a változás ösvényére lép, ehhez pedig felkeres egy lehetséges segítőtársat is, az apósát...

"Noah Calhoun a neve. 
Ha ismernék őt, azonnal megértenék,
miért mentem el hozzá."

A Szerelmünk lapjaiban megismert ház
e kötetnek is sorsfordító helyszíne
Már hogy ne ismernénk?! A Szerelmünk lapjai - meglepetésemre, még élő - hőse biztos pontot nyújtott nem csak Wilson Lewis, hanem az én célom eléréséhez is. Lewis célja olyan férjjé válni, akit méltán szerethet felesége, az enyém pedig hitem megtartása abban, hogy nem egy elveszett kezdeményezés volt fellapozni a könyvet. Azt hiszem, kettőnk közül Lewisnak volt nehezebb dolga. Én elmerültem az örömben, hogy az öreg Noah nem hagyta ki lánya történetét, s még mindig elég erős és határozott karakter ahhoz, hogy e regény egyik vezérfonala az ő kezében összpontosuljon. Noah és Ellie szerelme - az író eredeti nyelven 1996-ban megjelent bájos szerelmi története, az Eltékozolt években is tovább él. Nem is akárhogy. Ne kérdőjelezzük meg! A Szerelmünk lapjai olyannyira jelen van ebben a regényben, hogy még olyan kis apróságok is napvilágra kerülnek, melyek adott esetben eddig elkerülték a figyelmem.

"Minden alkalommal, amikor felolvastam neki a naplóból, 
olyan volt, mintha udvarolnék neki, 
mert néha, de csak néha, újra belém szeretett, ugyanúgy, mint rég. 
Ez a legcsodálatosabb érzés a világon. 
Hányunknak adatik meg egyáltalán, hogy az az ember, akit szeretünk, 
újra meg újra belénk szeressen?"

A hattyú megjelenése szintén a Szerelmünk lapjai
ismeretében értelmezhető
Ez a történet azokhoz a romantikus lelkekhez szól, akiket már megérintett Nicholas Sparks különösen szép nyelvezetű stílusa, kedves humora és történetvezetése. Ugyan az Eltékozolt évek a Szerelmünk lapjai folytatása, önmagában is maximálisan megállja a helyét - de tanácsolom, hogy az a regény se maradjon ki olvasmányélményeid közül. Sparks most megjelent könyve nem szűkölködik a szerző már megismert stílusjegyeiben, és romantikus fordulatoknak sincs híján. S, bár azt gondolom, a kötet a már többet tapasztalt olvasóközönség sajátja, az tagadhatatlanul a szerző neve mellé jegyezhető, hogy amikor csak teheti, kihangsúlyozza a családi lét meghittségét, és az Istenhez való kötődés fontosságát. Ez pedig - talán - minden korosztály életének része.


"A hiány csak még rajongóbbá teszi a szívet."

Az idézetek mellett elolvashatod a Szerelmünk lapjairól szóló recenziómat is, ha ide kattintasz J

Blogturné Klub
eltekozolt copy.jpg

A turné állomásai
07.30. - Szembetűnő
08.03. - Insane Life

Nyereményjáték

A regény eredeti címe: The Wedding, így a kapcsolódó játékunk is az esküvő kellékeiről szól. Nem mindennapos kellékek ezek, hanem a történetben szereplő, néhány nap alatt megszervezett esküvő egyedi  részletei. A három bejegyzés kiemelt betűit összeolvasva kapjátok meg a szavakat, amiket be kell írnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Figyelem! 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek jelentkezni az értesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése