2018. július 13., péntek

Öt kötet Fridáról

Forrás
Frida Kahlo (teljes nevén: Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón) 1907. július 6-án látta meg a napvilágot Mexikóvárosban, noha később Frida a mexikói forradalom tiszteletére, 1910-et vallotta születési évének. Hatéves korában járványos gyermekbénulásban betegedett meg, melynek szövődményeként jobb lába deformálódott, tizennyolc évesen pedig egy buszbaleset következtében szenvedett súlyos (gerinc)sérüléseket, mely egész életére és művészetére is kihatással volt. Az egyedi hangot képviselő festőművész, közéleti szereplő a 20. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja, akit napjainkban is kultusz, tisztelet övez. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem öt könyvet, melyet magyar nyelven is olvashatunk, s melyben az életrajz és művészet kapcsolódási pontjait is megismerhetjük. 

Forrás
A gyűjteményben olvasható könyvek közül az első kettőről bővebben is olvashattok, ha a címre kattintotok :)

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Kepes János
Hazai megjelenés: 2012
Terjedelem: 346 oldal

Fülszöveg:
Frida Kahlo, a később világszerte ismert és rajongásig kedvelt festő tizenhét éves korában tragikus balesetet szenved. Magyar származású édesapja, indián dajkája és a lánytestvérei bármit megadnának az életéért, és Frida is vissza akar térni a túlvilágról kamasz szerelméhez. Végül a lány egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit, ahogyan az élete legfőbb eseményeihez kötődő többi ízt is, Frida egy kis fekete füzetbe jegyzi le…Egy asszony féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban – Frida füveskönyve egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény a festő életéről és egy könyvről, amely elképesztő titkokat rejt.

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Gállos Orsolya
Hazai megjelenés: 2012
Terjedelem: 152 oldal

Fülszöveg:
Győzhet vajon az élni vágyás a legmélyebb fájdalmak felett? Frida Kahlo a halálos ágyán fekve emlékezik vissza nyugtalan életére. Az örökös gyötrelem és a vele vívott harc ellenében alkotja világhírűvé vált festményeit, bonyolítja egyre szövevényesebb szerelmi viszonyait. Frida – a korai gyermekbénulástól a kamaszkorában elszenvedett balesetet követő harminckét műtétig – a fájdalom minden arcába belenéz, mégis újra és újra az élet mellett dönt. Slavenka Drakulić, aki szintén súlyos betegen éli az életét, jól ismeri ezt a sokarcú világot; Fridáról szóló regénye így önéletrajzi árnyalatot is kap. Ugyancsak fontos szerephez jut a festő édesanyja és húgai, az életében központi szerepet betöltő Diego Rivera szeretői, valamint Natalja Szedova, aki Lev Trockij élettársa volt. Drakulić a fájdalom kórtörténetének keretébe illeszti rövid, ám finom értelmezéseit Frida Kahlo festményeiről.

Andrea Kettenmann: Frida Kahlo
Kiadó: Vince Kiadó
Hazai megjelenés: 2011
Terjedelem: 96 oldal

Fülszöveg:
„Azért festem magamat, mert oly gyakran vagyok egyedül, s magamat ismerem a legjobban.” E mondat ad kulcsot festményei legjellegzetesebb tulajdonságának megértéséhez. Az egész alakos portrék többségén végtelen kopár tájban vagy üres, hideg szobákban ábrázolja magát – e környezet jól tükrözi magányosságát. Ugyanezt az érzést sugallják az arc- és a mellképek is. Ha kedvenc állatai megjelennek a vásznon, az a benyomásunk támad, mintha egy kisgyereket látnánk, aki a mackójával vagy a babájával vigasztalódik. Az arc- és a mellképeken gyakran szimbolikus ábrázolások láthatók. A többnyire tájban elhelyezett egész alakos portrék viszont főként valóságos életrajzi eseményekhez kapcsolódnak, éppúgy tükrözik a férjéhez, Diego Riverához fűződő kapcsolatát, fizikai állapotát: a baleset utáni betegségét, vetéléssel végződő terhességét, mint természet- és életfilozófiáját, valamint világszemléletét.

Gerry Souter: Frida Kahlo
Kiadó: Gabo Kiadó
Fordította: Németh Anikó Annamária
Hazai megjelenés: 160 oldal
Terjedelem: 160 oldal

Fülszöveg:
Frida Kahlo portréinak hátterében életének eseményeiből származó élményei állnak – éppen ezért megrázó élmény olvasni róla. Festményei nemcsak híven tükrözik életrajzát – bár el kell ismernünk, igazi ritkaság a művészettörténetben, hogy pusztán kompozíciói ily sokat megtudunk alkotójukról –, hanem egyúttal hazája, Mexikó hozzájárulása a művészeti örökségéhez. Kahlo mindössze tizennyolc éves volt, amikor egy végzetes autóbusz-baleset megváltoztatta az életét, ám lobbanékony természetének, kitartásának, elszántságának és a kemény munkának köszönhetően művészi tehetsége lehetőséget kapott a kibontakozásra. Vonzereje és intelligenciája révén életre szóló kötelék fűzte férjéhez és lelki társához, Diego Riverához, a falfestményeivel hírnevet szerzett jeles mexikói művészhez. Kahlo férje sikerei nyomán kezdett ismerkedni a nagyvilággal„ így építve fel saját életművét – a betegsége okozta súlyosbodó fájdalmakat legyűrve, ajkát összeharapva, sorsával konokul szembeszállva kiharcolta fordulatokban és eseményekben dús életdarabkáját. A ránk hagyott történetekből és festményekből egy szókimondó és bátor nő portréja bontakozik ki, aki haláláig önmaga felfedezésének útját járta.

Hollósi Nikolett (szerk.): Frida Kahlo
Kiadó: Ventus Libro
Hazai megjelenés: 2007
Terjedelem: 80 oldal

Fülszöveg:
Frida Kahlo 1925-ben súlyos közlekedési balesetet szenved, melynek következtében hosszú időre ágyhoz kötött marad, ekkor kezd el festeni. Festményein életének állandó küzdelmei jelennek meg. A mexikói festőnő művészi pályáját és életét mutatja be az album, képekkel, életrajzi adatokkal.

...és a filmet se hagyjátok ki :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése