2017. október 14., szombat

Nicholas Sparks: Vissza hozzád

A General Press Kiadó meghívására Nicholas Sparks októberben hazánkba látogat. A romantikus kötetetek egyik legnépszerűbb szerzőjével az olvasók október 18-án és 19-én személyesen is találkozhatnak Budapesten! A Blogturné Klub négy bloggere egy rendhagyó Sparks-turnéval készül az író érkezésére, s egy hat állomásos turné keretében öt történettel is megismerkedhettek, illetve érdekességeket tudhattok meg Nicholas Sparks könyveinek adaptációiról is. Ha a turnéval tartotok, s Fortuna rátok mosolyog, Tiétek lehet a Szerencsecsillag egy példánya a Kiadó felajánlásában!

Nicholas Sparks: Vissza hozzád
Eredeti megjelenés: 2011.
Hazai megjelenés: 2014.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Szabó Ágnes
Téma, műfaj: romantikus regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 312 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Amanda Collier és Dawson Cole tizenévesen szeretnek egymásba mélyen és visszavonhatatlanul. A kettejük közötti kötelék széttéphetetlennek tűnik annak ellenére, hogy a családi hátterük végzetesen különbözik egymástól, és a szüleik sem nézik jó szemmel a kapcsolatukat. A főiskola előtti utolsó nyáron azonban előre nem látott, tragikus események szakítják el őket egymástól, és terelik teljesen más irányba az életüket. Huszonöt évvel később Amanda és Dawson visszatér szülővárosukba annak az embernek a temetésére, aki fiatal korukban egyedüliként támogatta a szerelmüket, és menedéket nyújtott nekik.  Egyikük sem azt az életet élte, amelyet elképzelt magának, és egyikük sem tudta elfelejteni azt a szenvedélyes első szerelmet, amely örökre megváltoztatta a sorsukat.  Miközben Amanda és Dawson teljesítik öreg barátjuk végakaratát, minden, amit eddig biztosnak hittek, kétségessé válik, arra kényszerítve őket, hogy szembenézzenek fájdalmas emlékeikkel, újragondolják a döntéseiket, és az együtt töltött varázslatos hétvége után feltegyék a kérdést: újraírhatja-e a szerelem a múltat?  Nicholas Sparks (Menedék, Szerencsecsillag) legújabb regénye az életre szóló szerelem szépségéről és fájdalmáról szól.


Kicsit bezsongtam Nicholas Sparks magyarországi látogatásának közelségétől. Olyannyira, hogy miután megérkeztek az e-bookok a kiadótól és megbeszéltük a turné indulását, éjjel a dedikálással álmodtam. A kezemben tartogattam egy halom könyvet a szerzőtől, és az egyik valahogy elkallódott. Kerestem, s megtaláltam. De nem az én nevemre dedikálták. Ezt mégis hogy? A belső borítón szereplő nevet elfelejtettem, de a könyvet nem: Vissza hozzád. Ezzel kapcsolódóm be elsőként a Nicholas Sparks blogturnéba.

"Ha szeretsz valakit, azt képes vagy elengedni is, nem igaz?"

Filmjelenet
Az első szerelmet sosem felejtjük el – mondják.  Amanda és Dawson fiatalon egy városkában éltek, s talán nem is különbözhettek volna jobban egymástól. Dawson a legendásan hírhedt Cole család tagja volt, felmenői között nehezen találhattunk volna olyat, aki valamikor/valamiért ne ült volna börtönben. Dawson más volt. Más akart lenni. Kényszeresen kerülte a rizikós szituációkat, és igyekezett minden lehetőséget megragadni, hogy távol tartsa magát a családtól. Fiatal felnőttként mégsem kerülhette el a börtönt. Igaz, ennek keresztjét még évtizedekig vitte a vállán. Amanda Collier ezzel szemben biztos anyagi háttérrel rendelkezdett, szigorú neveltetésben részesült – már, ami leendő céljaira vonatkozott. A szülők tiltakoztak a Dawsonnal való kapcsolata ellen. Ez a vonal talán ismerős lehet a Szerelmünk lapjai olvasóinak. Évek és évtizedek múltak el a lángoló és igaz szerelem óta. Dawson és Amanda pedig közös jóbarátjuk, Tuck halála miatt találkozik ismét…Mindeközben Dawsonnak nem csupán a szívében hordozott szerelemmel, de régi sebeivel és egy látomással is meg kell küzdenie.

Filmjelenet
Picit nehéz több spoiler nélkül végigvezetni ezt a bejegyzést, mert a kötet mélyen megérintett. Nem akarok további cselekményleírásba bocsátkozni, mert szeretném, ha ti is megtapasztalnátok azokat a szépségeket, titkos utalásokat, melyeket a történet tartalmaz, és amiket olyan szépen, jó időzítésben bontogat ki az elbeszélő. Sparksnak ebben a regényben megint sikerült azt a történetvezetést elővarázsolnia, mikor egyszerűen csak belefeledkezem az események lassú folyásába. Nem számít, hogy történik-e valami váratlan fordulat, hogy meglep-e…szimplán csak eléri, hogy meg akarjam ismerni a karaktereit, a történetüket, és hogy csendben részese lehessek a cselekedeteiknek. Dawson és Amanda azonnal felkeltette az érdeklődésem. Picit tényleg a Szerelmünk lapjai lehetséges alternatívájaként olvastam a könyvet – talán nem véletlen. Tuck, aki miatt a két főszereplő sok év után egymás mellé sodródott, kezdetben teljesen jelentéktelennek tűnt, Clarával együtt. Aztán szépen lassan kibontakozott az ő múltjuk is, bármilyen szürreálisan romantikusnak is hatottak a Tuck által írt levelek.

Filmjelenet
A lassú cselekményszál teret engedett egy kis elkalandozásra is – szigorúan a történettel kapcsolatban. Fellángolhat-e az első szerelem, és az vajon ugyanaz lehet-e, mint a sok évvel ezelőtti? Ki mer-e lépni Amanda egy évek óta rosszul működő házasságból, egy anyának mindent alá kell rendelnie a – már felcseperedett – gyermekeinek? A saját boldogságát is? Meddig kínoz egy fiatalkori baleset emléke, és létezik megbocsátás az áldozat családjától. Tudom, és szinte minden alkalommal kihangsúlyozom, hogy alapesetben az ehhez hasonló sablonsztorinak tűnő romantikusokat túlcsordultnak érezném, és fogalmam sincs, hogyan babonáz meg kötetről kötetre Sparks stílusa. Bár a történet vége tényleg túlságosan kiszámítható, de mindvégig annyira érzékenyen, és simogatóan fájdalmasan (létezik ez a kifejezés?) bontogatja a szálakat, hogy egyáltalán nem érdekel, ha tudom a következő lépést – az ő tolmácsolásában akarom megismerni, és eszem ágában sincs továbblapozni.

"...az elfogadás segít abban, hogy az ember továbblépjen, és élje az életét."

Szóval, nagyon bízom benne, hogy a Vissza hozzád nem kallódik majd el úgy, mint az álmomban. S nagyon örülök, hogy ezzel a történettel vágtam bele a háromkötetes Sparks-maratonba.

Blogturné KlubA turné állomásai

10. 14 - Szembetűnő
10. 15. - Dreamworld
10. 16. - Betonka szerint a világ...
10. 17. - Sorok között
10. 18. - Szembetűnő
10. 19. – Szembetűnő

Nyereményjáték

Hány történetet olvastatok eddig Nicholas Sparkstól? Teszteljük! A turnéhoz tartozó nyereményjátékban a szerző más-más könyvének fülszövegéből találtok rövid részletet minden állomáson. A feladat, hogy a részletből felismerjétek, melyik regényről van szó, s a helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be. Jó játékot!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Áprilisban, amikor az óceán felől fújó szél orgonaillattól édes, Landon Carternek mindig eszébe jut a Beaufortban töltött utolsó év. Annak idején, 1958-ban a nők még finoman öltözködtek, és a férfiak kalapot viseltek. Az akkor tizenhét éves Landon már randevúzott egy-két lánnyal, és azt hitte, tudja, mi a szerelem. Azt azonban álmában sem gondolta volna, hogy a városka baptista lelkészének lányába, Jamie Sullivanbe szeret bele úgy istenigazából.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése