2017. október 19., csütörtök

Nicholas Sparks: Menedék

A Genereal Press Kiadó meghívására Nicholas Sparks októberben hazánkba látogat. A romantikus kötetetek egyik legnépszerűbb szerzőjével az olvasók október 18-án és 19-én személyesen is találkozhatnak Budapesten! A Blogturné Klub négy bloggere egy rendhagyó Sparks-turnéval készül az író érkezésére, s egy hat állomásos turné keretében öt történettel is megismerkedhettek, illetve érdekességeket tudhattok meg Nicholas Sparks könyveinek adaptációiról is. Ha a turnéval tartotok, s Fortuna rátok mosolyog, Tiétek lehet a Szerencsecsillag egy példánya a Kiadó felajánlásában!

"Egy lánynak szüksége van az álmodozásra, tudod?"

Nicholas Sparks: Menedék
Eredeti megjelenés: 2010.
Hazai megjelenés: 2017. március 20.
Kiadó: General Press Kiadó
Fordította: Szieberth Ádám
Téma, műfaj: romantikus regény
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 352 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Senki sem tudja, honnan, de egy nap gyönyörű nő érkezik Southportba, a tengerparti kisvárosba. A zárkózott fiatalasszony számára ez a hely többet jelent holmi átmeneti állomásnál. Katie-nek ez a városka valódi menedék. Szörnyű emlékek űzték idáig, és a túlélése érdekében csak remélni tudja, hogy új életét titokban tarthatja. Legalább az előtt a bizonyos férfi előtt. Egyetlen módon lehet biztonságban: ha senkivel sem barátkozik, és főként senkit sem enged közel magához...Ám az önkéntes száműzetésbe vonult nő képtelen erre, és szép lassan megnyílik két ember előtt: az egyik a mindig váratlanul, szinte a semmiből előbukkanó szomszédasszonya, Jo, akiben őszinte barátra lel, a másik pedig Alex, a gyermekeit egyedül nevelő özvegyember. Ahogy Katie érzelmei elmélyülnek a férfi iránt, múltjának sötét árnyai egyre közelebbről fenyegetik e törékeny boldogságot...Nicholas Sparks regénye a legelemibb emberi érzelmeket helyezi előtérbe, ám ezúttal üzenete mindennél egyértelműbb: az élet viharaiban a szerelem az egyetlen valódi menedék.

Filmjelenet

Nincs mellébeszélés: mikor belekezdtem a könyvbe, egyáltalán nem számítottam erre, de a Menedék egyértelműen Nicholas Sparks egyik legkiemelkedőbb és legjobban sikerült regénye. Pont. Ezen igazából nincs is mit ragozni, bár azért megpróbálom röviden összefoglalni, miért is gondolom ezt így.
"Vannak az életben olyan álmok, amelyek ébredés után is a beteljesültség érzésével töltenek el minket: ezek miatt érdemes élni. Számomra te vagy ez az álom, drága férjem, és elszomorít, hogy szavakba kell öntenem, amit irántad érzek."

Filmjelenet
Kezdjük a cselekménnyel (persze, csak dióhéjban és nem végigvezetve)! Southport új lakója a messziről érkezett és zárkózott Katie. Bár idegen a városban, a helyi étteremben kiválóan végzi a munkáját, ezzel pedig eloszlatja maga körül a kéretlen kérdéseket. Zárkózottsága mindössze két embernek tűnik fel. Jo nem sokkal Katie beköltözése után bérli ki a szomszéd házikót. Azonnal bizalmába fogadja Katie-t. Ezzel és azzal, hogy terapeutaként mutatkozik be, eléri, hogy a nő is megnyíljon felé, s egy-egy esti borozgatás alkalmával elmesélje újdonsült barátnőjének múltjának sötét titkait. Alexnek, a helyi bolt üzemeltetőjének már nehezebb a dolga. Egyrészt meg kell küzdenie a mindennapok kihívásaival, ami két rakoncátlan gyermek nevelésével jár. Másrészt (azon felül, hogy a lány nagyon lassan fogadja őt bizalmába, így a férfi maga próbálja meg kibontogatni a múlt titkait), még mindig ott munkálkodik benne a kétely, hogy felesége halála után már készen áll-e, hogy a szerelem ismét beköszöntsön az életébe.
"Volt egy Emily nevű barátnőm, és azt játszottuk, hogy egycenteseket tettünk a sínre. És miután elment a vonat, ott keresgéltük őket négykézláb, és ámultunk-bámultunk, hogy a rajtuk lévő vésetnek nyoma se maradt. És néha még forrók voltak az érmék, egyszer majdnem megégettem az ujjamat. Ha visszagondolok a gyerekkoromra, főleg ilyen apró örömök jutnak eszembe."
Filmplakát
Sparks a Menedékben igazán fontos témát, a nők elleni erőszakot helyezi fókuszba. Ez kellő komolyságot és érzékenységet követel, s ebben a regényben szó sincs tabusításról vagy elbagatellizálásról. A történet és a múlt kibontása nagyon érzékletes. Az áldozathibáztatás, az áldozat belső vívódásainak bemutatása, a kirakatházasság és az alkoholizmus kendőzetlen elbeszélése lekötötte minden idegszálam. Nagyon jó megoldásnak tartottam, hogy az elcsepegtetett információk már a kezdetektől sejtették, hogy mi motoszkálhat a háttérben, de az igazi elbeszélés, Katie monológja a menekülésről különösen magával ragadott. Mindeközben a jelen eseményeiben egy kedvesen idilli romantikus történet formálódik, ami egyrészt oldja azt a hatalmas feszültséget, amit Katie a múltból cipel magával, másrészt pedig reménysugár is, hogy igenis van értelme az újrakezdésnek. A menekülés nem minden esetben a gyávák sajátja. Sokszor épp a bátorságot példázza. A romantika mellett fontos szerep jut a gyerekeknek is (talán hozzátehetem: végre). Kristen és Josh mindvégig igazi szeretetgombócok voltak. Alex mindent megtett, hogy a hétvégéket színes programokkal tegye emlékezetessé gyerekeknek. Kristen az első pillanattól befogadta Katie-t. Látszólag ő vágyakozott az anyai szeretet iránt jobban, azonban Alex és Josh későbbi beszélgetéséből kiderült, a kisfiú némileg introvertáltabb a húgánál, s őt egészen más kérdések foglalkoztatták az új családtaggal kapcsolatban.
"Az hiányzik a legkevésbé, hogy olyan társadalomban létezzünk, ahol eluralkodik a teljes őszinteség. El tudod képzelni, milyen beszélgetéseket folytatnánk? „Kicsi vagy, és kövér”, mondhatná az egyik ember, mire a másik: „Tudom. De te meg büdös vagy.” Egyszerűen nem működne a dolog. Ezért az emberek elhallgatással hazudnak. Majdnem az egész történetet elmondják... de én megtanultam, hogy sokszor az a legfontosabb része, amit merő hanyagságból kifelejtenek." 

Filmjelenet
Talán ennyire még nem éltem Sparks történetével, mint e regény kapcsán, éppen ezért nem is tudom, hogy a kötet vége ott rejtőzött-e a lapokon már a sztori első felében is, vagy én magam is csak néhány lépéssel Katie előtt járva jöttem rá a fordulatra; amikor már az elbeszélő is azt akarta, hogy jöjjek rá. Mindenesetre Carly levele ugyanúgy tarkón vágott, mint a történetben Katie-t, és hát innentől kezdve nem volt visszaút. A levél tökéletes volt, és maradéktalanul elvégezte feladatát. Azt hiszem, a Menedék az eddigi kedvenc Sparks-történetem. egészen különleges és kiváló elegye a feszültségnek és enyhületnek, a család és romantikus regénynek, a karakterei kidolgozottak, profin mozognak a történetben. Egyszóval, a Menedék minden volt, amiért szeretem Sparksot.
"Nem vagyok féltékeny, és nem haragszom rád, amiért átvetted a helyemet: mint már említettem, a barátnőmnek tekintelek. Boldoggá tetted a férjemet és a gyerekeimet, és azt kívánom, bárcsak ott lehetnék, hogy személyesen mondjak köszönetet ezért."

Blogturné Klub

A turné állomásai

10. 14 - Szembetűnő
10. 15. - Dreamworld
10. 17. - Sorok Között
10. 18. - Szembetűnő
10. 19. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Hány történetet olvastatok eddig Nicholas Sparkstól? Teszteljük! A turnéhoz tartozó nyereményjátékban a szerző más-más könyvének fülszövegéből találtok rövid részletet minden állomáson. A feladat, hogy a részletből felismerjétek, melyik regényről van szó, s a helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be. Jó játékot!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:

Jeremy Marsh tudományos újságíró azzal szerzett hírnevet magának, hogy természetfeletti jelenségeknek adta meg a logikus magyarázatát. Egy napon levelet kap, hogy egy észak-karolinai temetőben kísérteties fények táncolnak a sírkövek között, ezért nyomban odautazik, hogy leleplezze a valószínűsíthető szemfényvesztést.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése