2017. október 31., kedd

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák

A Libri Kiadó gondozásában jelent meg idén ősszel Ali Benjamin különleges története. A 12 éves Suzy nem mindennapi módon próbálja feldolgozni legjobb barátnője elvesztését, amelyben a legegyedibb medúzafajták lesznek segítségében. A Suzy és a medúzák turné kereteiben öt blogger meséli el véleményét a könyvről. Tartsatok velünk Ti is, ha szeretnétek megnyerni a könyvet!

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2017. szeptember 20.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Weisz Böbe
Téma, műfaj: ifjúsági
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 316 oldal
Csillagérték: 10

Fülszöveg:
Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele. Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól. Ali Benjamin szívszorító regényének megfilmesítési jogait az OddLot Entertainment vásárolta meg, producerei pedig a Holtodiglan, Eleven testek és a Vadon című filmen közösen dolgozó Bruna Papandrea és Reese Witherspoon lesz. Ali Benjamin New York külvárosában nőtt fel egy rozoga kunyhóban, amit a környékbeliek csak kísértetháznak hívtak. Gyerekkorában számtalan órát töltött bogarak és békák gyűjtésével – innen a Suzy és a medúzákban is megjelenő rajongása a természetért. Társszerzője a HIV-pozitív Paige Rawl memoárjának, a Positive-nak, illetve Tim Howard bestsellerének, a The Keepernek. Tagja a New England Science Writers társaságának. Massachussets kertvárosában él férjével, két gyermekével és ausztrál juhászkutyájával, Mollie-val.


A gyermekkorban kötött barátságok képesek végigkísérni minket hosszú évtizedekig, akár állandó kapcsolatban vagyunk egymással, akár csak néhány évente futunk össze az utcán, akár évekkel ezelőtt rég összekaptunk…akár elveszítettük egymást. Kisiskolásként gyakran írtam cetlikre a barátaim nevét. Szépen sorba véve, hogy lássam, milyen sokan is vannak. Nem voltak sokan. Az igaziak legalábbis. Akkor azt gondoltam, ez valami őrjítő tragédia, hiszen mindenkinek sok barátra van szüksége. Ma már persze tudom, ez nem feltétlenül és nem mindenkinél van így. Nem a barátok száma a meghatározó, hanem az értékük. Hogy mit tennék meg értük – hogy mit tennének meg értem. Akkor is, ha már nincs visszaút.
"Mert van olyan szív, amely csak négyszáztizenkétmilliószor dobban. Ami nagyon soknak tűnhet. De az az igazság, ez épp csak tizenkét évet jelent."
Hangulatkép
A Suzy és a medúzák megrázó történetre épül. A fiatal tinédzser Suzy a nyári szünet alatt elveszti legjobb barátnőjét. Franny kiváló úszó volt, mégis a tenger vetett véget rövid életének. Minderről Suzy csak néhány nappal a tragédia után értesül, a hír mélyen a lelkébe váj, nem tudja, hogyan történhetett meg mindez. A kislány, szülei válása után ráadásul falat húzott szülei és bátyja elé is, amit a szülők egy pszichológus bevonásával igyekeztek lebontani. Franny volt Suzy egyetlen barátnője, akivel a szünet előtt még össze is kaptak. Nem tudott elbúcsúzni tőle. Ezzel, s egy állatkerti látogatással indul a Suzy és a medúzák cselekménye. Az állatkerti látogatáson Suzy elcsavarog osztályától, és olyan érdekességre bukkan, ami teljesen más megvilágításba helyezi a Frannyt ért tragédiát. A történetben Suzy izgalmas és fordulatokban sem szűkölködő nyomozását követhetjük végig.

"A hetedik osztály első három hetében elsősorban a következőt tanultam meg: annyival is láthatatlanná tud válni az ember, ha egyszerűen csak csöndben marad."

A könyv fellapozása előtt nem sok mindent tudtam a medúzákról. Valószínűleg csak azokat a sablonokat, amiket mindenki más is – meg amit futtában megtanulhattam róluk biológia órán. Már csak emiatt is lenyűgözött az a rengeteg érdekesség, amit Suzy nyomozása kapcsán az elbeszélő elcsepegtetett az oldalakon. Varázslatos, s közel sem veszélytelen világ ez, melynek lépéseit végigkövethetjük. Sőt, a végén összegezve meg is ismerhetjük azon a tanórán, melyen Suzy bemutatja kutatásait. A regénynek külön színfoltja, hogy a fejezetek bevezetőiben minden alkalommal ott szerepelnek Mrs. Turton, a hetedik osztály természetismeret tanárának szavai a tudományos munka fázisainak egy-egy rövid leírásáról. Ezt követi ennek kibontása a történeten belül. Azt hiszem, ennél ragyogóbb és zseniálisabb felépítést és tanítási stratégiát nem is követhetett volna a szerző. Amellett, hogy szórakoztató, gördülékeny és lebilincselő történetet alkotott, közben szinte észrevétlenül olyan kutatásmódszertani elveket is bemutat és végigvisz, amivel – tapasztalataim szerint – egy Suzy-korú leányzó nem feltétlenül találkozik a hazai oktatásban.


Ali Benjamin
"Ki tudja? Talán az embereket nem azon a napon éri a vég, amikor ténylegesen meghalnak, 
hanem amikor utoljára beszélnek róluk."


A Köszönetnyilvánításban a szerző elmeséli a könyv születésének történetét. Eszerint a Suzy és a medúzák egy hosszú tudományos munka publikációjának sikertelensége után született. Ez egyrészt magyarázza a rengeteg információt, másrészt a valós adatok és szereplők feltűnését a történetben. Harmadrészt – s talán ez a legfontosabb tanulsága a történetnek – ez a könyv ékes bizonyítéka, hogyha igazán szeretünk valamit, legyen az kutatási téma vagy bármilyen hobbi, sosem felesleges az abba fektetett energia. A látszólag kudarcnak tűnő események egészen új utat nyithatnak meg előttünk. Én pedig őszintén remélem, hogy Ali Benjamin még sok-sok ilyen kiváló történettel lep meg minket.

Blogturné Klub


A turné állomásai

10.25. - KönyvParfé  
10.27. - Olvasónapló
10.29. - Könyvvilág

10.31. - Szembetűnő

Nyereményjáték

Suzy érdeklődése a medúzák iránt a turné tagjait is megihlette, így a nyereményjáték során mi is különleges medúzafajták után néztünk. Nektek nincs más dolgotok, mint a leírás és a kép alapján kitalálni, hogy milyen fajtáról van szó, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:




Ez a medúza 13 cm, a víz felszínének közelében szokott tartózkodni, gyakran világos fénybemutatókat tart, amit megcsodálnak az arra járó hajók utasai, de heves csípéseiről is jól ismert.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése