2017. október 7., szombat

Leah Remini: A Bajkeverő

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából igazi botránykönyv jelenik meg magyarul is, amelyben Leah Remini, a kiugrott szcientológus mesél az életéről, az egyház kötelékében eltöltött évekről és arról, hogy és miért lépett ki onnan. Október 3 és 7 között a Blogturné Klub 3 bloggere bemutatja nektek Remini küzdelmeit és érdemes velük tartani, mert szokás szerint nyerni is lehet egy példányt a lebilincselő kötetből.

Leah Remini: A Bajkeverő
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2017. október
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordította: Császár László
Téma, műfaj: életrajzi
Megrendelhető: ITT
Terjedelem: 368 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Leah Remini, a szabad szájú színésznő, televíziós műsorvezető és valóságshow-sztár mindent feltáró visszaemlékezése bepillantást enged az olvasó számára a több mint harminc éven keresztül tartó, felkavaró eseményekkel és szívszorító drámákkal teli kapcsolatába a Szcientológia Egyházzal. Leah Remini mindig kimondja, ami a bögyében van. A nagyszájú brooklyni lány pontosan annak köszönheti hosszú évek óta töretlen karrierjét, hogy mindig kész volt szavakba önteni, ami a szívét nyomta, kiállt magáért, és ha kellett, az elfogadott normákat sem félt felrúgni. Néha azonban nagy árat kell fizetni azért, ha valaki bajkeverő. Ez az igazság soha nem volt annyira egyértelmű, mint amikor Remini hangosan és nyilvánosan szakított a Szcientológia Egyházzal. A Férjek gyöngye sztárja ebben az őszinte és csípős megjegyzésekkel teli visszaemlékezésben beszél először élményeiről, részletekbe menően feltárva, miért volt kénytelen szakítani az egyházzal, és bemutatva a szcientológia számos vitatott gyakorlatát. Remini még gyermekkorában lépett be az egyházba, amikor nővérével és édesanyjával New Yorkban élt. Később Los Angelesbe költöztek, és miközben Remini arról álmodott, hogy színésznő lesz, erőfeszítéseit mind jobban áthatotta a szcientológia ügyének előmozdítására irányuló vágy. Felnőttként sikerült elérnie az áhított sikert, és előkelő helyet vívott ki magának a vezető szcientológus sztárok hierarchiájában, amelynek csúcsán az egyház legelkötelezettebb tagja, Tom Cruise áll. Remini sok időt töltött a társaságában, 2006-ban meghívták Olaszországba is Cruise és Katie Holmes esküvőjére. Amikor azonban az egyház tevékenységével kapcsolatban kezdett kérdéseket megfogalmazni, hamarosan ő maga vált célponttá. Olyannyira, hogy végül a szervezetre veszélyes emberként „elnyomó személlyé” nyilvánították, aminek következtében minden egyes egyháztagnak – ideértve a saját családtagjait is – szigorú utasításba adták, hogy szakítsanak meg vele minden kapcsolatot. Mindörökre. A Bajkeverő Leah Remini és családtagjai érzelmi és szellemi szabadság felé tartó, figyelemre méltó utazásának bátor, pimasz és különösen olvasmányos krónikája. A visszaemlékezés egy őszinte élet súlyos áldozatok árán feltárt igazságait mutatja be – olyasvalaki tollából, aki nem fél a következményektől.


Leah Remini neve – őszintén szólva – nem csengett túl ismerősen számomra, de ez általában nem akadályoz meg abban, hogy önéletrajzi könyvet vegyek a kezembe. Főleg ha az adott kötet még némi „plusz” adalékot is tartalmaz, mint ahogy A bajkeverő esetében a szcientológiai egyház kulisszáinak mögé való betekintés.

Kevin James és Leah Remini
Mint említettem, nem ismerem Leah Reminit, sem emberként, sem színésznőként. A Férjek gyöngye talán két részét láttam, de onnan sem igazán tudom visszaidézni az arcát. Mivel a kötetet a szerző szándékos megbotránkoztatással kezdi, így lényegében gyorsan túl is estem az első sokkhatáson. Viszont azáltal, hogy Remini azonnal a képembe tolta a múltját, én is sokkal könnyebben nyitottam a története iránt. Mondhatjuk úgy is: mivel egyértelműen felállította és berendezte a csatateret, már az elején világos az olvasó előtt, hogy nem csupán az őszinte kitárulkozás, hanem a botránykeltés és figyelemfelkeltés is vezette sorait. Így ehhez mérten olvastam tovább a könyvet.  Figyelemmel kísértem, a legkevésbé sem szokványos gyermekkorának eseményeit, ahogy a szülők részben mellékvágányra helyezik a gyerekeiket, részben az „értetek mindent” jegyében egy fanatikus társaság irányába terelgetik őket. Nem volt kellemes olvasmány, inkább nehéz. Ezért picit váratlanul ért, hogy egyik pillanatról a másikra már a Jóbarátok castingján társalogtunk a reménybeli és jövőbeli szereplőkkel.

Leah Remini is pályázott Monica karakterére
A Jóbarátokra még visszatérünk, viszont itt kell kiemelnem Remini remek elbeszélői képességeit, amit azt hiszem, kimaxolt ebben a kötetben. Bár számomra végig érezhető volt egyfajta keserűség, nyomottság az átéltek szomorúsága okán, ami talán egy kis megbánással és az elszalasztott tiszta évek visszasírásával keveredett, a lélek és az élethelyzetek mélységei és magasságai között hihetetlenül jó érzékkel lavírozott az egész elbeszélés folyamán. Ez pedig arra késztetett, hogy ne akarjak fejezeteket átugrani, és végig sikerült fenntartania az érdeklődésem. Mondom ezt úgy, hogy ismét kiemelem: semmit nem tudtam róla, lényegében teljesen érdektelenné is válhattam volna a története iránt. 


Remini Tom Cruise esküvőjén is ott volt,
amiről Remini szintén beszámol a könyvben
Azt hiszem, elkerülhetetlen, hogy a szcientológiáról is szó essék a bejegyzésben. Nem szeretnék értékítéletet mondani, tőlem a szcientológia világa egyébként is nagyon messze állt eddig is, s a kötet hatására ez talán hatványozódott. Az az élet, azok a szokások és életviteli formák, melyeket Remini lefestett, s melybrn ő is hosszú ideig élt, egészen megdöbbentő volt számomra. Nem titok, hogy az egyház legismertebb alakja Tom Cruise sosem volt a szívem csücske, az őt körülvevő, már-már kultikus bálványimádás finoman fogalmazva sem lágyított a vele kapcsolatos ellenérzéseimen. Sok hírességről viszont csak e történet által tudtam meg, hogy a szcientológia berkeibe tartoznak. Nem ítélkezem, az éremnek is természetesen mindig két oldala van. A másikat nem ismerem. Nem olvastam még olyan szcientológiai könyvet, ami egy egyébiránt sikeres és kiegyensúlyozott szcientológus tollából született volna.

A Jóbarátokban
A számomra legkedvesebb, kis nosztalgiával eltöltő rész viszont a castingok elbeszélése volt. Konkrétan pedig a Jóbarátok szereplőválogatója. Nagyon örültem, hogy Remini picit ennek kulisszái mögé is bevezetett minket. Számomra nagyon érdekes egy olyan színésztől olvasni visszaemlékezést, aki tulajdonképpen részese lehetett volna a Jóbarátok-kultusznak (és Remini részben végül része is lett), és a múltba vezetve minket megismerni, hogyan viszonyul a máig imádott sorozathoz. Remini nagyon korrekten számol be erről az időszakról, a Jennifer Anistonnal való beszélgetéseiről, és valami hihetetlenül izgalmas belegondolni abba, hogy a szereplőválogatók idején még csak nem is sejtették, hogy az utolsó epizód után tizenhárom évvel is ekkora figyelem és kíváncsiság övez egy sorozatot.

Talán, így a bejegyzés végén érződik, hogy egyáltalán nem volt elvetélt ötlet megismerkedni Leah Remini történetével. Tanulságos elbeszélés ez a fanatizmusról, illetve arról, mennyire fontos (lenne), hogy fiatal korban minél többet megismerjen az ember a világból ahhoz, hogy aztán – némi külső segítő szándékkal – saját maga alakíthassa ki az egyéniségét. Szerettem ezt a kötetet, mert (a direkt botrány jellege mellett) a keserűsége ellenére valahogy a borús felhők mögül mindig kikandikált egy kis napfény. Jó lenne, ha mindenki sütkérezhetne benne kedvére.

Blogturné Klub


A turné állomásai

10.03. - Olvasónapló
10.05. - Sorok között
10.07. - Szembetűnő

Nyereményjáték

A Szcientológia Egyházának rengeteg híres tagja van, mint Remini könyvéből kiderül, őket mint a vallás népszerűsítőit igen nagy becsben is tartják. Játékunkban minden állomáson egy-egy híres ember képét találjátok, a megfelelő sorba az ő nevüket kell beírni.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A feladvány:




a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése