2017. július 17., hétfő

Büszkeség és balítélet után szabadon...

Egy könyv. Megannyi feldolgozás. Jane Austen Büszkeség és balítélete nem csupán az adaptációk terén rendelkezik lassan átláthatatlan filmmennyiséggel, de a könyves folytatásokban is. Az utókor nem elégszik meg Lizzy és Mr. Darcy frigyével, kíváncsian vetik magukat képzeletük tengerébe, hogy kibogozzák a főszereplők és a családtagok jövőjének alakulását. Akadnak olyan szerzők is, akik több Austen-történet folytatásával is megpróbálkoztak már, de természetesen nem maradhatnak el a modern átdolgozások és újragondolások sem. Ebben a bejegyzésben a folytatások és továbbgondolások közül állítottam össze egy csokrot (kommentben szívesen fogadom további ajánlataitokat, tippeteket).


Folytatások

Joan Aiken: Lady Catherine nyakéke
Hazai megjelenés: 2008. 
Kiadó: Lazi Könyvkiadó

Fülszöveg:
Joan ​Aiken, Jane Austen legtehetségesebb követője újra felvette Austen tollát, ott folytatva, ahol a Büszkeség és balítélet abbamaradt. Austen klasszikus regényében az arrogáns Lady Catherine de Bourgh vehemensen próbálja megakadályozni unokaöccse, Mr. Darcy eljegyzését, akinek ő a saját lányát, Anne-t szánja, a kevésbé előkelő társadalmi körökben mozgó Elizabeth Bennet helyett. Miután terve meghiúsul, visszavonul hatalmas birtokára, a Rosings Parkba. E különleges folytatás elbeszéli annak a végzetes napnak a történetét, amikor egy hirtelen hóvihar elrontja az időt, kocsibaleset történik és minden megváltozik. Ebben a hóviharban tűnnek fel a Delaval testvérek. Miss Delaval bokája kificamodik a balesetben, ezt követően Lady Catherine szívélyes vendéglátását élvezi, amíg lábadozik. Ám a Delavalok jelenléte zűrzavart idéz elő az egész birtokon: először a két festőművész elmozdítását okozzák, akik otthonukból a Bourgh birtokra kerülnek, de beleavatkoznak Miss Anne házassági terveibe is, aztán családi fondorlattal elérik, hogy a látogatóba érkező Lord Luke újraélhesse gyermekkora álomvilágát, a lelkészt pedig hozzásegítik örökségéhez. Váratlanul Lady Catherine-t is elrabolják, és lelepleződik néhány ember a birtokon, ahol szinte mindenki más, mint akinek látszik…

Julia Barrett: Önteltség és önámítás
Hazai megjelenés: 2011.
Kiadó: Lazi Könyvkiadó

Fülszöveg:
Csodálatos ünnep lehet e könyv mindazok számára, akik valaha is elmerengtek azon, hogy „csak még egy-két órát” eltölthetnének Jane Austen bájos figuráinak, Bennetéknek, Darcyéknak vagy a De Bourghoknak a társaságában. Most a Büszkeség és balítélet sziporkázó folytatásában mindannyiukkal találkozhatunk, de néhány új arc is megjelenik közöttük. Házuk idilli nyugalmában látjuk viszont Georgiana Darcyt, aki immár ifjú sógornője, Elizabeth Bennet Darcy mellett ismerkedik a világgal. A lelke legmélyéig romantikus lányban korábbi szerencsétlen afférja Wickham hadnaggyal mély nyomokat hagyott, és megfogadta, hogy soha többé nem adja férfinak a szívét. Fogadalmának azonban kemény próbákat kell kiállnia, amikor a háborúból visszatért gáláns Heywood kapitány elkezdi elhalmozni figyelmességeivel. Közel sem jelent hasonló fenyegetést James Leigh-Cooper, a tehetséges ifjú építész, ugyanis az alakoskodni képtelen, egyenes fiatalembernek valahogy minden találkozásukkor sikerül felbosszantania a lányt.     Mindeközben a Bennet család körül keveredő botrány azzal fenyeget, hogy mindörökre tönkreteszi a család jó hírét. Sikerül-e tisztára mosni a Bennet nevet, és megleli-e végül Georgiana az igaz szerelmet? Minden kiderül ebből a mesterien szövődő történetből, amely méltó módon állít emléket az egyik legkedveltebb angol regényírónak.

P.D. James: A halál jár Pemberley-ben
Hazai megjelenés: 2012.
Kiadó: 21. Század Kiadó

Fülszöveg:
Az ​irodalmi géniuszok ritka találkozása: P. D. James, régóta korunk egyik legcsodáltabb krimiírója ezúttal Jane Austen közkedvelt regénye, a Büszkeség és balítélet szereplőit vonja be egy gyilkosságról és érzelmi zűrzavarokról szóló történetbe. 1803-at írunk, hat év telt el azóta, hogy Elizabeth és Darcy megkezdték közös életüket Darcy pompás birtokán, Pemberley-ben, és békés, rendezett világuk csaknem támadhatatlannak tűnik. Elizabeth remekül megállja a helyét a főúri kastély úrnőjeként. Két szép kisfiuk született, Fitzwilliam és Charles. Elizabeth nővére, Jane és a férje, Bingley a közelükben élnek; az édesapja sűrűn ellátogat hozzájuk; derűlátó beszélgetések folyik Darcy húgának, Georgianának a házassági kilátásairól. És zajlanak a mindenki által várva várt évenkénti őszi báljuk előkészületei. Azután a bál előestéjén darabokra törik ez a nemesi idill. Egy vadul billegő cséza száguld fel a kastély kocsifelhajtóján, benne Lydia, Elizabeth kegyvesztett húga, akit férjével, a kétes jellemű Wickhammel együtt kitiltottak Pemberley-ből. Lydia hisztérikus állapotban botorkál elő a kocsiból, azt sikoltozva, hogy Wickhamet meggyilkolták. Pemberley lakói megrázó hirtelenséggel egy ijesztő rejtély kellős közepén találják magukat. P. D. James, akit egy egész életen át tartó szenvedélyes szeretet fűz Austenhez, mesterien teremti újra a Büszkeség és balítélet világát, felvillanyozva egy ragyogóan megírt bűnügyi regény izgalmával és feszültségével, ahogyan csak ő képes erre.

Rebecca Ann Collins: Pemberley krónikák sorozat
Hazai megjelenés: 2010 óta
Kiadó: I.P.C Könyvek

Fülszöveg:
A ​menyegzőnek vége, szedelőzködnek a vendégek. Két boldog ifjú pár búcsúztatja őket: Elizabeth & Mr. Darcy, Jane & Mr. Bingley  Jane Austen világhírű Büszkeség és balítélet című könyvének történetét gondolta tovább Rebecca Ann Collins. Az ismert és szeretett szereplők közös élete még csak most kezdődik. Szerelem és házasság, pénz és gyerekek – személyes történetük összefonódik a korabeli Anglia politikai és társadalmi változásaival, melyek Pemberley-t sem kerülik el.

Továbbgondolások

Jo Baker: Longbourn árnyékában
Hazai megjelenés: 2013.
Kiadó: I.P.C. Könyvek

Fülszöveg:
A ​Büszkeség és balítélet csak a történet fele volt…A Büszkeség és balítéletnek ebben az ellenállhatatlanul megrajzolt továbbgondolásában a szolgák a főszereplők, mely Jane Austen remekének szalonjain túlra, a szigorú házvezetőnő és a csillogó szemű cseléd gyakran észre sem vett birodalmába kalauzol bennünket. Ám Longbourn alagsorában is éppoly erős a romantika, a szívfájdalom és az intrika jelenléte, mint az emeleten. Amikor a házhoz új inas érkezik – aki titkokat és tengeri illatokat hoz magával –, a cselédek ebédlőjének nyugodt világa teljesen, talán visszavonhatatlanul a feje tetejére áll. Mikor a változás megjelent Longbournban, Polly úgy bámulta, mint akinek elment az esze, Mrs. Hill folyton teletöltötte a poharát, sőt, még Mr. Hill is úgy pillantgatott rá, és kapta el róla a tekintetét, mint valami ábrándos leány, Sarah elcsüggedt. Rá már senki nem figyelt, és azt kívánta, hogy bár sose jött volna el Longbournba ez a változás a sötét hajával meg a mogyoróbarna szemével.

Charlie Lovett: Első benyomások
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: Európa Könyvkiadó

Fülszöveg:
Üdítő, izgalmas olvasmány Jane Austen-rajongóknak! Jane Austen és Sophie Collingwood – két ugyancsak különböző ifjú nő, akiket csak a könyvek imádata kapcsol össze. Jane éppen első regényét írja, amikor megismerkedik az idős tiszteletessel, Richard Mansfielddel. Nem is sejti, mennyi segítséget és bátorítást fog kapni rövid barátságuk alatt. Sőt lehet, hogy többet is kap: egy kész kisregényt. Első benyomások címen, amiből majd megszületik a Büszkeség és balítélet. Sophie könyvtárosként végzett Oxfordban, és most egy antikváriumban dolgozik Londonban, miközben Mansfield Allegorikus mesék kis könyve című, végtelenül unalmas történetfüzérének második kiadását hajszolja két érdeklődőnek is. De a hajsza végzetes lehet…Plagizált-e Jane Austen? Megkerül-e a tiszteletes meséinek gyűjteménye? És Sophie megtalálja-e a szerelmet? Mennyire fontosak az első benyomások? Charlie Lovett regényét minden Austen-imádónak csak ajánlani lehet.

Erin Butler: Mr. Darcy nyomában
Hazai megjelenés: 2014.
Kiadó: Studium Plusz

Fülszöveg:
A 16 éves Liza Johnson igazi Jane Austen-rajongó: lábán Pemberley-zokni, táskájában az imádott írónő összes műve egy kötetben, és olyan régiesen beszél, mintha maga is az egyik Austen-regényből lépett volna ki. Addigi, látszólag nyugodtnak és örök szinglinek tűnő élete fenekestül felfordul, amikor megjelenik a színen Mr. Tökéletes, aki akár Mr. Darcy inkarnációja is lehet(ne), de ott van még a legjobb barátnő, Janie expasija is, és a képbe még egy szexi angol srác is bekavar, aki akcentussal csókolózik… Liza elég rendesen bajba kerül, anyai tanács híján és jobb ötlete nem lévén, Jane Austenhoz és karaktereihez fordul segítségért – elvégre ki ismerné náluk jobban a flörtölés és a szív rejtelmeit…Kérdés, hogy a kétszáz éve még remekül működő szokások átültethetőek-e napjainkba, és hogy Lizának is az a sors jut-e, mint névrokonának, Eliza Bennetnek: megtalálja-e a saját Mr. Darcyját…

Jane Austen - Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik
Hazai megjelenés: 308 oldal
Kiadó: Athenaeum

Fülszöveg:
A klasszikus tizenkilencedik század eleji románc – most durván erőszakos zombidúlással. Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényének átdolgozása. A Bennet-lányok igazi kardforgatók, és Mr. Darcy sem csak egy jó parti, hanem rengeteg élőhalott eltakarítása fűződik a nevéhez. Jól nevelt és kifogástalan modorú hamvas úrinők és fess úriemberek két bál és házassági ajánlat között gyilkolják a zombikat. Hiszen köztudomású, hogy „a zombi, ha agyvelőre tett szert, okvetlenül még több agyvelőt szomjaz.”

Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval
Hazai megjelenés: 2014.
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Fülszöveg:
Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira – talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában. Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, angliai vakációt, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna. Vajon ez a hamis austeni világba tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját? A történet magával ragadó, elbűvölő és csupa empátia. Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.

4 megjegyzés:

  1. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi könyv épül ilyen direkt módon a Büszkeség és Balítéletre. Köszi a listát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, ha tetszik :)
      (angolul még hatalmasabb repertoára van egyébként a folytatásoknak - különösen a Mr. Darcy-történeteknek :) )

      Törlés
  2. Tényleg rengeteg angol nyelvű Darcys könyv van. Kész kultusz épült rá :D
    Viszont a magyarok közül nem láttam egyet. Ismered Helen Halstead Mr. és Mrs. Darcyját? Szerintem ez eddig a legjobb, magyarul megjelent folytatás. Mindenképpen csak ajánlani tudom neked :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj, köszi! Tényleg kimaradt :) Még nem olvastam. Köszi, hogy emlékeztettél rá :)

      Törlés