2016. június 6., hétfő

Jessica Knoll: Szerencse lánya

2015 legsikeresebb első regénye, mely immár 27 országban vált bestsellerré, a Libri Könyvkiadó gondozásában hazánkba is megérkezett. A Blogturné Klub három bloggere eredt Jessica Knoll: Szerencse lánya c. könyve sikerének nyomába. Tartsatok velünk, s ha részt vesztek játékunkon, a kiadó jóvoltából megnyerhetitek a könyv egy példányát.

Jessica Knoll: Szerencse lánya
Eredeti megjelenés: 2015.
Hazai megjelenés: 2016.
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Komáromy Rudolf
Téma, műfaj: erőszak, chick lit
Megrendelhető: ITT
Oldalszám: 432 oldal
Csillagérték: 8

Fülszöveg:
Megláttam, milyen oltalmat nyújt a siker, a sikert pedig a mobiltelefonos beszélgetés végén található beosztott megfenyegetése, a nagyvárost terrorizáló drága körömcipő definiálja, az emberek egyszerűen akkor állnak félre az utunkból, ha úgy tűnik, hogy nekünk fontosabb helyekre kell igyekeznünk, mint nekik… Úgy döntöttem, hogy csak ezt kell elérnem, és soha többé senki sem bánthat.
Jessica Knoll vezető szerkesztő volt a Cosmopolitan magazinnál. Jelenleg New Yorkban él férjével, és második regényén dolgozik. A szerencse lányából Reese Witherspoon forgat filmet. 2015 legsikeresebb első regénye, már 27 országban bestseller! A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom. DE A TÖKÉLETESSÉG LÁTSZATA VALÓJÁBAN ÁLCA! Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől…
A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?
TifAni FaNelli a New York-i üres sablonkarakterek életét éli. Ötvenöt kilósan folyamatosan edz, hiszen a számokból ítélve is a kórosan elhízottak táborát erősíti. Nevét Aniként használja, mivel a Tifani egyáltalán nem trendi, plusz állandóan betűzni kell, ha rákérdeznek: egy "f"? Vagy kettő? Ani a Women's Magazine-nál dolgozik, és épp az esküvőjére készül, amit természetesen úgy kell kivitelezni, hogy az roppant elegánsnak tűnjön - még akkor is, ha nem teljesen az. Hiszen, mit szólnak hozzá a vendégek, ha a bóvli akár cseppnyi jelét is felfedezik?

Hangulatfotó az eredeti borítóval
instagram, @abookolive
Őszintén szólva, ez az a világ, ami talán a legtávolabb esik tőlem. Az üresség, sablonosság, látszatok és fennhéjázások végeláthatatlan sora, a nemlétező sznob konvenciókhoz való töretlen és lankadatlan ragaszkodás, a másoknak való megfelelési kényszer, a rosszindulatú pletykák világa. Ahol több támadás ér a külsőd miatt, mint ahány őszinte dicséret az elvégzett munkádért. Ahol nem az a lényeg, hogy te ki vagy, hanem az, hogy kivel jelensz meg. Én így látom. Talán ezek miatt sem tudom befogadni a Szex és New York-féle sztorikat. Nem megy. Az érzelemmentes üresség leöntve az amerikai sziruppal: felejtős. Ezért is kezdtem el aggódni főhősnőnk hosszas, regény eleji monológja olvasásakor, mikor takkra ugyanezeket az élethelyzeteket ecsetelgette. Erős késztetést éreztem, hogy félretegyem a könyvet, és valami másba kezdjek. De nem lehet, hogy emiatt magasztalják huszonhét országban is ezt a történetet. Mert kell lennie valaminek ebben a nőben. Éreztem az ellentmondásosságot a hangjában, mintha mégis teher lenne számára azonosulni a szerencsés és sikeres New York-i nő szerepével. Kitartottam. Megérte.

Szépen lassan kiderült, az ellentmondásosság a múltban gyökerezik. Egy akkor szerzett sebben, ami végül még nagyobbá vált. Ami felforgatta egy tizenéves lány egész életét. A múlt elbeszélésekor még mindig nem szimpatizáltam különösebben Anival, de egyre inkább meg akartam érteni. Őt és a történetét.

Erőszak. Áldozathibáztatás. Sajnos, ez a két fogalom nagyon is aktuális és ismert napjainkban. Sokszor használjuk, de ami még borzasztóbb: sokakat személyesen is érint. Ítéletet mondani könnyű. Könnyű azt mondani: minek ittál annyit, te tehetsz róla! Könnyű azt mondani: ez már ott lógott a levegőben, a viselkedésednek köszönheted! A másik oldal, no és a következmények, amiket az áldozat egy életen át magán visel, már kevés teret kap. Egyrészt, mert - az előző mondatok, vélemények okán - nem mernek megszólalni. A szégyenérzet, a megbélyegzettség érzése rajtuk marad, s hogy mindezt hogyan tudják (lehet-e) feldolgozni, a homály ködébe burkolózik. Ebből a csendből szólal ki Jessica Knoll regénye, akinek - mint kiderül - sajnos szintén nem cseng idegenül a nemi erőszak. A könyv főszereplőjén, Anin tinédzserként követnek el erőszakot. A regény az ő múltja felfedésének történetét mutatja be. A szembenézést. A tragédia után következő tragédiát, a bizalom elvesztését, a tehetetlenséget, az emberi kapcsolatok folyamatos romlását, egy borzasztó rémálmot, ami - bár közvetlen témáját tekintve eltér, mégis - Kalapos Éva: Massza c. kötetét juttatta eszembe.

instagram, @evetherneyse
A Szerencse lánya ívét Ani önmagához való visszatalálása adja. A múlt árnyainak folyamatos napvilágra kerülése, őszinte elbeszélése segíti hozzá főhősnőnket ahhoz, hogy az évek alatt magára tapasztgatott, de nem igazán hozzá tartozó felesleges kellékeket levesse magáról. Hogy beismerje, a bejegyzés elején említett nemlétező konvenciók, ürességek nem az ő világát képezik. A szerző elbeszélésmódja mindezen változásokat számomra roppant érzékletesen adja át, s tulajdonképpen csak a könyv becsukása után, a történetfolyam egészét vizsgálva tudatosult bennem, hogy mennyire profin tette mindezt. Valóban mindenki szerencsés, akiről külsőleg úgy gondoljuk, hogy az? Mitől szerencsés valaki?


Blogturné KlubA turné állomásai

06.06. - Szembetűnő
06.08. - Zakkant olvas
06.10. - Letehetetlen

Nyereményjáték

A Szerencse lánya hatalmas sikert aratott a könyvpiacon, melyre a filmes ipar is felfigyelt. A regény adaptációs jogait Reese Witherspoon vásárolta meg. A színésznő szintén több ízben szerepelt olyan filmekben, melyek alapját egy híres regény adta. Játékunkban minden állomáson rövid ismertetőt találtok egy-egy olyan adaptációról, melyben Reese Witherspoon is szerepelt. A feladatotok, hogy a helyes megfejtést (a könyv címét) a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok!

Figyelem! A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszolnak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy üzenetünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz. Jó játékot kívánunk!
A 2012-ben megjelent dokumentumregény főszereplője magánéleti kudarcai tetőpontján egy sportboltban fedezi fel az útikönyvet, mely Amerika legjelentősebb túraútvonalát mutatja be. Cheryl belevág az útba, ami - mint kiderül - nem csupán testileg megrőltető a nő számára, de felelmelő lelki utazásra is invitálja őt. A könyvből készült film, Reese Witherspoon főszereplésével 2015 elején került mozivászonra.

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése