2024. október 6., vasárnap

Kate Robb: Szerelem a végzetem

Alternatív valóságok. Körbevesznek minket. Eltervezünk, álmodozunk, eljátszadozunk a „mi lett volna, ha…” gondolatával meg azzal, hogy mit tennénk, ha megnyernénk az ötöst a lottón. Ábrándozunk kislányként, megtervezünk nagyobbként. A napokban a sógorom ejtett el egy megjegyzést egy triviális élethelyzetre, jelesül, hogy egy kitelepülés után pontosan megterveztem, hogy állok be az autóval a helyszínre, hogy a legegyszerűbben be tudjak pakolni. De egy autó pont útban parkolt le. Így nem lesz jó – mondtam – nem így volt eltervezve. S jött a válasz. Na ez a gond: „ez nem így volt megtervezve” – és így akkor már nem is jó. Tényleg nem?


Kate Robb: Szerelem a végzetem
Magnólia, 2024, 352 oldal
Fordította: Molnár Júlia Dóra
Csillagérték: 6

Ha egy – sokkal – nagyobbat lépünk, mi történik életünk medrével, ha egy váratlan szakítás kettévág mindent, amit elterveztünk? Ha a harmincas éveinkhez közeledve egyszer csak egyedül találjuk magunkat egy jól fizető, ám unalmas munka társaságában, a megvalósítatlan álmainkkal? S mit kezdenénk akkor, ha egy kis mágia segítségével mégis az áloméletünkben találnánk magunkat. Ezzel játszik el Kate Robb története.




Gemmát faképnél hagyja a férfi, akivel az életét leélni tervezte. Talán nem így, talán nem ezzel a munkahellyel, talán valamivel összeszedettebben, de a körülményekhez képest viszonylagos nyugalomban. A történet elején azonban minden összedőlni látszik, még ha húga épp ennek ellenkezőjéről próbálja meggyőzni. Az első egyedül töltött estét így Gemma húgával, a szeles nagynénjével és a legjobb barátjával, Daxszel – no és jó pár üveg alkohollal tölti. Az este folyamán az alkoholgőz mellett jó pár dolog szálldos a levegőben. Egyrészt, hogy Gemma és Dax talán mégsem legjobb barátokként folytatják, mire a regény végére érünk (ami egy romantikus limonádé esetében kevéssé meglepő fordulat), másrészt pedig az a mágikus főzet, amivel a nagynéni szerelmi rontást készül levenni unokahúgáról. A görbe este végül egy még görbébb reggellel folytatódik, mely a kétezres évek eleje romkomjainak nézői számára eléggé ismerősnek hathat.

Hirtelen 30
Gemma ugyanis egy ismeretlen lakás ismeretlen ágyában találja magát, a fürdőből pedig egyszeriben kilép egy félmeztelen félisten, aki becézgetni kezdi a nőt. Nyilvánvalóan ismeri. Nyilvánvalóan jól ismeri. Gemma azonban elmenekül, s hamarosan rá kell döbbennie: bármi is történt az előző estén, a mágia hatott. Gemma egy olyan életben találja magát, melyben minden a gyermekkori vágyai szerint alakult, saját szalonnal, barátokkal – azonban Dax nélkül. A férfi ugyanis nem ismeri Gemmát, s talán ez a regény egyetlen eredeti fordulata. Ha a reggeli nyitókép kapcsán ugyanis véletlenül felderengett volna a Hirtelen 30 története, nagyon jó helyen keresgélsz. A Szerelem a végzetem lényegében egy olyan koppintás, melyben a szerző még arra sem vett különösebb fáradságot, hogy a főszereplőinek merőben más nevet adjon. Így lett Jennából Gemma és Mattből Dax. Magával az újragondolással egyébként nem lenne semmi probléma. Tulajdonképpen a fülszöveget olvasva pontosan a sztori ismerőssége miatt böktem rá a könyvre, egy könnyed romantikus reményében. A probléma szerintem abban rejlett, hogy Robb története nem hozzátett, nem megtartott, hanem inkább elvett a Hirtelen 30 sztorijából. Sótlan és ötlettelen lett. Magával a totálugyanolyan kezdőképpel is teljesen lehangolt, a szereplők pedig nem voltak segítségemre, hogy az elbeszélésen gondtalanul haladhassak végig. Az a naivitás és báj, ami Jennifer Garner Jennájában olyannyira szerethető volt, az Gemmából tökéletesen hiányzott.

Olvasás közben – és a történetet befejezve is – azon morfondíroztam, hogy Kate Robb regénye tipikusan az a könyv, melynek a hullámára vagy felkapaszkodsz az elbeszélés elején és szárnyalsz vele, vagy egyáltalán nem kap el a szele. Persze, ez nagyon sok romantikus limonádéra igaz, ez valahol a zsáner velejárója. A Szerelem a végzetem kontra Hirtelen 30 csatáját nálam egyértelműen az utóbbi nyerte.


Blogturné Klub


Egy kis mágia, egy kis alternatív univerzum, egy kis szerelem, egy kis barátság és bumm: készen is van a szórakoztató szerelmes regény, amit ezúttal a Blogturné Klub három bloggere is elolvasott. A Szerelem a végzetem egy különleges történet, amiben teljes szívvel szurkolhatunk Gemmának, hogy sikerüljön helyrehozni az életét, és kapcsolatát Daxszel. Vajon sikerül neki? Tarts velünk és a turné végén nyerd meg te is a Magnólia Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!



A turné állomásai


10.04. Zakkant olvas
10.06. Szembetűnő
10.08. Hagyjatok! Olvasok!


Nyereményjáték



Gemma egy mágikus szertartás segítségével kerül át az alternatív univerzumba, ahol újra kell kezdeni az életét. Az alternatív univerzumok, alternatív életek és az időutazás sok regény alapját adták már, így most olyan könyvborítókat láthattok, ahol a címeket elrejtettük, és neked a  segítségként megadott leírás alapján kell kitalálnod, hogy ki írta a regényt, és mi a címe!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A feladvány:

Ez a regény Alice történetét meséli el, aki a 40. születésnapján váratlanul visszautazik a múltba, hogy újra átélje a 16. születésnapját, és új szemmel nézzen az életére, családjára és döntéseire. A könyv az időutazás motívumán keresztül vizsgálja az élet újraértékelését, a családi kapcsolatokat és a megbánásokat.



a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése